Комисар Поточник: ЕС ще се бори до последния момент на срещата в Рио

Янез Поточник

© Associated Press

Янез ПоточникЕвропейският съюз ще се бори до последно за надеждни ангажименти на конференцията по въпросите на устойчивото развитие в Рио де Жанейро (Рио +20), но ще ни бъде "много, много трудно", заяви еврокомисарят по околната среда Янез Поточник, цитиран от "Франс прес".


Той изрази оптимизъм за предстоящата среща, но призна, че няма гаранции за постигането на всеобхватно споразумение. След тежките предварителни преговори в Ню Йорк за нещастие не беше постигнат достатъчен напредък, така че ще имаме няколко напрегнати дни в Рио, каза еврокомисарят.


Ще бъде много, много трудно да поставим конкретни мерки и срокове, каза член на преговарящия екип на ЕС. "Не бяха направени никакви обещания по време на предварителните преговори. Нямаше нищо конкретно", каза друг източник.
Френските мечти за създаване на Световна организация за околната среда например вероятно няма да станат реалност. Най-доброто в случая ще бъде по-голяма роля на програмата на ООН за околната среда, уточни високопоставен европейски служител.


Според Поточник срещата само ще постави началото на един процес, след което ще трябва да се предприемат още действия. "За успеха в Рио приемането на един документ с конкретни цели е достатъчно", отбеляза еврокомисарят.


"Можем да не постигнем всички цели във всички области, но дори и да достигнем до частично споразумение, ще съм доста доволен", допълни той. За ЕС Поточник изрази оптимизъм, че блокът ще говори с един силен глас. Моят призив ще бъде, че разпиляването на посланието ни няма да помогне, изтъкна еврокомисарят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK