ЕС подготвя нови мерки за борба срещу трафика на хора

Броят на жертвите на принудителен труд, включително сексуална експлоатация, възлиза на 20.9 млн. в целия свят.

© Дневник

Броят на жертвите на принудителен труд, включително сексуална експлоатация, възлиза на 20.9 млн. в целия свят.Европейската комисията прие стратегия на Европейския съюз за премахване на трафика на хора за периода 2012 - 2016 г., предаде пресслужбата на институцията. Тя представлява пакет от конкретни и практически мерки като изграждането на национални правоприлагащи звена и създаването на съвместни европейски екипи за разследване, които ще бъдат приложени през следващите пет години.


Стотици хиляди хора стават жертва на трафик в ЕС всяка година, отбелязва Брюксел. Жени и мъже, момчета и момичета в уязвимо положение са обект на търговия с цел сексуална експлоатация или принудителен труд, отстраняване на органи, просия, принудително подчинение в домашни условия, принудителен брак, незаконно осиновяване и други форми на експлоатация.


"За съжаление робството все още не е останало само в учебниците по история. Ужасяващо е, че в наши дни хора все още са продавани и стават жертва на трафик с цел принудителен труд или проституция. Основната цел на нашите действия е да се гарантира, че жертвите ще получат подкрепа, а трафикантите ще бъдат изправени пред съда", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
Стратегията включва предотвратяване, защита и подкрепа за жертвите, както и изправяне пред съда на трафикантите. В нея се определят пет приоритета и се очертават редица инициативи за всеки един от тях.


Сред приоритетите на Еврокомисията са подкрепа за създаването на национални правоприлагащи звена, за изграждане на съвместни екипи за разследване и включване на Европол и Евроюст във всички случаи на трансграничен трафик, предоставяне на ясна информация на жертвите за техните права, подкрепа за изследователски проекти, изучаващи интернет и социалните мрежи като все по-популярни инструменти за набиране на жертви от страна на трафикантите.


По последни оценки на Международната организация на труда (МОТ) броят на жертвите на принудителен труд, включително сексуална експлоатация, възлиза на 20.9 млн. в целия свят. От тях 5.5 млн. са деца.


По данни на Европол децата, които са принудени да извършват престъпни дейности като организирана просия и кражби от магазини, се търгуват като стоки с цена от 20 000 евро.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Главен виновник за трафика на хора са правителствата които забраняват проституцията. Сега искат само повече пари и правомощия за да се борят с проблем който, без тях, нямаше да съществува.

 2. 2 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Крайно време е да се сложи край на проституцията и трафика на хора, но за да няма проституция първо трябва да се осигури заетост на тези жени и когато вече не могат да кажат, че нямало работа и затова били на магистралата, а работа а има, тогава да ги залющят с големите санкции, глоби и лишаване от свобода.

 3. 3 Профил на cocalero
  cocalero
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Стотици хиляди хора стават жертва на трафик в ЕС всяка година, отбелязва Брюксел. Жени и мъже, момчета и момичета в уязвимо положение са обект на търговия с цел сексуална експлоатация или принудителен труд, отстраняване на органи, просия, принудително подчинение в домашни условия, принудителен брак, незаконно осиновяване и други форми на експлоатация.


  е как е вазможно тва егати

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK