Гърция е нарушавала сделката с кредиторите, като е наемала повече служители

Гърция е обещала да наема само по един държавен служител за всеки петима, които са напуснали.

© Reuters

Гърция е обещала да наема само по един държавен служител за всеки петима, които са напуснали.Гърция е нарушавала правилата в сделката с международните си кредитори, като е наела около 70 000 души в публичния сектор, пренебрегвайки усилията за намаляване на държавните разходи, съобщи "Франс прес".


Според седмичника "Вима" броят на наетите служители през 2010 г. и 2011 г. е бил най-голям в местната администрация, здравеопазването, полицията и културата.


Изданието цитира данни от постоянната мисия в Атина на т.нар. тройка международни кредитори (Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка), както и такива от служебния финансов министър Георгиос Занияс.
По думите на анонимен служител от "тройката" повече от 12 000 души са били наети от местни съвети, докато в същото време тече инициатива за намаляване на разходите в областите.


Според доклад на Занияс за новата управляваща коалиция, въпреки че повече от 53 000 цивилни служители са се пенсионирали през 2010 г., общия брой на държавните служители остава почти непроменен - 692 000 души. В този случай повечето свободни места са били запълвани веднага, пише "Вима".Структурните реформи, поискани в замяна на спасителната помощ, бяха спрени през април заради изборите в страната, които завършиха на 17 юни.

По подобен начин, макар че други 40 000 души са напуснали работните си места през 2011 г., намаляването на служителите е било само 24 000 души. В същото време Гърция е обещала да наема само по един държавен служител за всеки петима, които са напуснали. Вместо позволените 8000 обаче са били наети 16 000 души, продължава "Вима".


Новото правителство, съставено от консерватори, с подкрепата на социалистите и умерената левица, заяви в събота, че иска да замрази бъдещи уволнения на държавните служители и да договори две години отсрочка за постигането на фискалните си цели.


Неговата цел ще бъде да изпълни фискалните цели без допълнителни съкращения на заплати, пенсии, публични инвестиции и нови данъци. Някои европейски лидери намекнаха, че въпросът може да се обсъди. Страни като Германия и Австрия обаче вероятно няма да приемат смекчаване на задълженията за Атина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK