ЕС се опасява, че египетските военни може да застрашат реда в страната

Ислямистът Мохамед Мурси, кандидат на движението "Мюсюлмански братя", стана първият свободно избран президент на страната

© Reuters

Ислямистът Мохамед Мурси, кандидат на движението "Мюсюлмански братя", стана първият свободно избран президент на странатаВъншните министри на Европейския съюз поздравиха новоизбрания египетски президент, определяйки избора му като "исторически момент за народа, страната и региона", но изразиха опасения за действията на военните, които заплашват преминаването към гражданска власт, съобщи "Ройтерс".


"ЕС е сериозно притеснен от скорошните събития, особено от разпускането на парламента и конституционната декларация на Върховния съд на въоръжените сили, които бавят и застрашават прехода и пълното преминаване към гражданска власт", казаха министрите в изявление след редовната си среща.


Ислямистът Мохамед Мурси, кандидат на движението "Мюсюлмански братя", стана първият свободно избран президент на страната в неделя и започна днес работа за съставяне на коалиция. Преди президентския вот новоизбраният воден от ислямистите парламент беше разпуснат от армията, a генералите издадоха декрет, с който поставиха ограничения на президентските задължения.
Високопоставени служители от "Мюсюлмански братя" отбелязаха, че са провели разговори с армията миналата седмица за компромис, така че да продължи процесът на изграждане на конституционна демокрация.


ЕС потвърди готовността си да предостави подкрепа в тясно партньорство с новите демократични египетски власти в координация с международната общност, продължава декларацията на министрите.


"В този контекст ЕС подчертава важността на това Египет да се обвърже с необходимите социални и икономически реформи, да позволи ефективното използване на достъпната международна помощ и да подобри средата за бизнес", се казва още в изявлението.


Блокът призова и за включващ и прозрачен процес по съставяне на новата египетска конституция, която да гарантира човешките права и основните свободи на всички и да защитава демократичното разделение на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Тия толупи да стискат палци военните да държат здраво юздите на "братята".

 2. 2 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Аз по бих се притеснявал от президента

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 3. 3 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Армията на Мубарак, която дълги години получаваше помощи от САЩ за да служи на "Израел", а не на страната си е най-ретроградната сила в Египет и новият президент трябва час по-скоро да разпусне цялото и ръководство и да го замени с ново, което не служи на чужди интереси, а на народа си, който избирайки Мурси показа ясно какво иска. Докато върхушката на армията си остава същата демократичната революция е под запалаха...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 4. 4 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "muncho":

  За армията може би имаш известен резон. Обаче запомни какво е икономическото състояние на Египет и пак ще си поговорим след 7-8 месеца. Ще видиш, че ще е доста по зле от сега.
  Само с приказки не става. /независимо дали са от рода на - ще построим социализма или аллах акбар/. Трябва яко бачкане.

 5. 5 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да бе да. Армията е единственият гарант в момента в Египет, за да не се изколят помежду си.

 6. 6 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ето и ЕС политиците доказват, че гарван гарвану око не вади. Дори и да си ислямист, щом се водиш политик, то трябва да ти се вярва безрезервно.

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  На тези трябва да им се ограничи раждаемостта, а останалите им проблеми сами ще се облекчат. Не може 80 милиона да се блъскат на 40 000 км2 (площта на Нил с делтата му). Няма как да се повишава благоденствието, образоваността и културата на една нация когато всички ресурси отиват да хранят постоянно увеличаващи се тълпи от млади, нискообразовани, ядосани хора. Особено когато са мюсюлмани, които и по религиозни причини са още по-лумпенизирани и мързеливи.

 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "drago62":

  За мунчо тези неща нямат никакво значение. Важното е да се прави на пук на околните, да се репчи и ежи на поразия, пък че нямало какво да се яде - това е второстепенно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Иначе, колкото и сладко да приказва новия президент, каквото и да обещава, добре е да има силна армия зад него, дето да го следи и контролира и да го насочва в правилна посока, ако реши да кривне нанякъде.
  За съжаление евроидиотите са толкова заслепени, че няма да познаят дявола дори и да им падне на главата. Не могат кухите кратуни да проумеят, че демокрацията и свободата, както ги разбираме тук в Европа, нямат приложение в мюсюлманския свят. При тях всички се пречупва през призмата на исляма, а всичко друго се обявява за богохулство. Просто няма как да имаш нормални отношения с такива хора.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За да има стабилна демокрация, тя трябва да е една и демократичната армия - също една. С културата е малко по-сложно, но с времето и тя ще се унифицира до тази на най-демократичната демокрация с най-демократичната армия.

 11. 11 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "baxter":

  ....През 1988 г. САЩ посредством ЦРУ създадоха Бюрото за подпомагане на джихада с главни офиси Ню Йорк и Детройт.Година по-късно събраха данните на всички наемници от афганистанската война и така бюрото се превърна в Ал Кайда -което на арабски ще рече Базата,която е характеризирана от самото ЦРУ като "Първата частна армия на ЦРУ,която има за цел да се справя с враговете на САЩ в Близкия Изток".Впоследствие в доктрината се набелязват и враговете им в Северна Африка.Мюсюлмански братя беше създадена като клон на Ал Кайда в Египет.Индоктринерите агенти направиха от Ислямския университет в Кайро - своя авторитетна централа (филиал на ЦРУ).Днешният "най-търсен терорист" е египетският д-р Айман Зауахири.Според високопоставени източници от разузнавателните среди в САЩ той понастоящем се намира във...Вашингтон,откъдето периодично пускат творческите му видеозаписи (Метро Голдуин Майер).Посредством поредния си обучен възпитаник - Мурси,те ще установят пълен контрол върху египетското мюсюлманско общество.Защото и тези,които не са се поддали на фарса,че Ал Кайда уж е враг на САЩ,ще бъдат прилъгани,а те са по-голямата чат от обществото.Мюсюлмански братя са политическото ръководство на Ал Кайда в Египет.Нека всеки отвори декласифицирания (разсекретения) архив на ЦРУ,да проследи създаването и историята на организацията и да се осведоми какво се случва.Ще ви се изясни защо при положение,че е никому неизвестен въпросният Мурси е инсталиран като президент на най-голямата арабска държава.Прочетете и сравнете с другите подобни марионетни водачи - идването на Хамид Карзай в Афганистан,въпреки че афганистанското общество избира краля (макар и на преклонна възраст).Както се посочва в статията : "Анализаторите коментираха, че милионите ислямисти, които подкрепят Мурси, могат да реагират бурно, ако кандидатът им загуби".Кои са въпросните "анализатори"? И защо включват елемента на заплахата,която отправят към обществото,което се нагледа какво се случва в съседната им Либия?Т.е. - не е ли същият елемент на заплаха,каквато наблюдавахме вече и в Сирия,където опозицията не искаше да се признават избори,ако предварително не е известно,че техен човек ще ги спечели?!!!Оставям на будните и мислещите да си зададат въпроса : Срещу кого ще бъде насочено египетското общество,на което предстои да бъде изкуствено радикализирано чрез инструментите на ЦРУ - Бюрото за подпомагане на джихада (Ал Кайда),и политическото и ръководство в египетския и клон - Мюсюлмански братя?...Изхождайки от поставената цел на Бюрото за подпомагане на джихада - да унищожава враговете на САЩ в Близкия Изток и Северна Африка,оттук нататък остава да се молим да не сме в следващите набелязани като "недостатъчно демократични" в списъка на САЩ за страните "нуждаещи се от допълнително демократизиране"...Но моето лично мнение е,че списъкът на такива държави се разширява правопропорционално с икономическия колапс на САЩ.

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [До коментар#11:"NARODOVAZPITATEL"]."Мюсюлмански братя беше създадена като клон на Ал Кайда "

  Мюсюлманското братство е създадено през 1928 год. именно в Египет от Ал Банна. Неговата цел е да прогони англичаните от Египет и възстановяването на Арабската Империя от Испания до Индонезия. Те правят стройна организация и създават структури почти във всички точки на земята. Да Ал Каида беше създадена по начина по който ти казваш. Но мюсюлманското братство успешно успя да овладее и поеме ръководството в тяхната организация. В момента след като САЩ усети, че изпуска контрола си над тях сключи сделка с Мюсюлманското братство, сделка, която аз обичам да наричам сделка с дявола. Тази организация умело използва ситуацията, за да осъществи целите заради които е създадена.

 13. 13 Профил на incense
  incense
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар#11:"NARODOVAZPITATEL"

  Част от нещата, които си написал, са верни, друга част са непроверими, а някои са абсолютно погрешни. За съжаление, последното дискредитира цялото ти мнение. Човекът над мен ти е посочил най-фрапантната недомислица в писанието ти - неведението ти за повече от половин век история на най-голямата и влиятелна ислямистка организация в света. Неведение за конфликтите между нея и властта през 1947-8 и 1953-4, за идеологическите й трансформации през 60-те и 90-те, както и за традиционно лошите отношения между нея и Ал-Кайда. Фактът, че не си запознат с основни моменти от историята на Ихуан и я смяташ за скорошна инвенция на американците, хвърля сянка върху цялостните ти познания по въпроса и ме кара да мисля, че дори очевидно верните неща в коментара ти са преписани от някой нелош източник.

  Иначе респект за позицията ти, разминава се с моята, но поне издава стремеж да проникнеш отвъд официозната пропаганда!

 14. 14 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "baxter":


  До коментар [#13] от "incense":


  След като съм написал коментара значи имам неопровержими данни за това.Не ми се занимава да обяснявам излишно как цялата платформа на Мюсюлмански братя и ретроградните и компоненти е заменена от ЦРУ. Нарочно написах да се провери в ДЕКЛАСИФИЦИРАНИТЕ - РАЗСЕКРЕТЕНИТЕ АРХИВИ НА ЦРУ. Съфорумецо Инсенс,не знам за кое говориш,че е непроверимо,все пак интернет не е заключен.А инертното отхвърляне на факти без обстойна проверка,нарежда човека до обикновените форумни бъбривци-спамъри.

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#11:"NARODOVAZPITATEL"]Мюсюлански братя беше създадена като клон на Ал Кайда в Египет.[/quote]

  Струва да се знае как са създадени "Мюсюлманските братя" и кой стои в основата им. В случая имам предвид не официалната, а истинската история.

  В края на 19 и началото на 20 век в Египет се заселват французи, италианци, немци, австрийци и други активисти на масонски ложи - противници на еврейското доминиране в европейската икономика и политика, които приемат исляма. От същите среди по-късно произлизат основателите на Национал-Социалистическат партия в Германия и на Фашистката в Италия.

  След Втората Световна Война много оцелели фашисти и нацисти приемат исляма и попълват редиците на радикалните ислямисти в Египет и в други арабски държави. И през следващите десетилетия много дейци на Черния Интернационал решават да станат мюсюлмани. Този акт им дава възможност да намерят нова форма на противодействие и така да се борят по-ефективно с Израел и еврейството в световен мащаб. Процесът на ислямизация на неонацистите в Европа продължава и сега!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "VеnRus 2008":

  Знам,че това е една от тиражираните дезинформации на левитската мафия.Само че реалността е съвсем друга.Самите факти показват,че къдравите масурчета лъжат.Знам,че повечето нямат волята да проверяват фактите и да търсят документи,защото макар да е единственият начин за разкриване на обективната истина е трудоемко и времепоглъщащо занимание.Освен това,не всеки успява да асимилира информацията - разузнавателният и критичен анализ,откриване на общата нишка.Затова ще дам една книга с пълна информация,която дава фрагментите от близката история,заслужаващи да бъдат анализирани.Книгата е представена под формата на отделни статии,които следва да се четат отдолу нагоре (от по-стара към по-нова).

  http://www.forumat-bg.com/politika/78-ne-v-tvoe-ime-izrael

  След прочита мога да дам на всеки документи или насочващи линкове към декласифицирани архиви на ЦРУ,МИ-6,Ми-5,Мосад,които са ми на разположение в личната библиотека.(електронна)

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK