Еврокомисията разреши на България да пренасочва пари за околна среда

Еврокомисията разреши на България да пренасочва пари за околна среда

© Надежда Чипева, КапиталБългария е получила разрешение от Европейската комисия да преразпределя парите, предвидени за проекти по Оперативна програма "Околна среда" за дейности, които в момента не са в обхвата й. Това съобщи в Брюксел министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев след среща с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, съобщи държавното радио.


Сумите, които ще се пренасочат, е възможно да достигнат до 150 млн. лв. Конкретните дейности, които ще ес финансират с тях, предстои да се определят до края на юли.


Томислав Дончев смята, че няма причини в юлския мониторингов доклад България отново да бъде критикувана за злоупотреби с еврофондове, защото според него превантивния подход вече дава резултати.
"България, специално по отношение на европейските пари, според мен е по-скоро е в комфортна ситуация. Ако видите базисния индикатор, процент грешки, резултатите на България са доста по-добри от средните за Европейския съюз. Това, което се прави, е проблемът да се хваща в зародиш и да не позволяваме да се материализира. Имаме бърза, ефективна, може би в някаква степен жестока, но безспорно ефективна система за финансови корекции. Бъркаш, плащаш. Превантивният ефект е налице. Защото от финансовите корекции боли", коментира Дончев.


През миналата седмица Европейската комисия се съгласи и 600 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони да бъдат пренасочени от мерки, за които няма интерес, към такива, за които има.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK