Брюксел предложи конкретни мерки за борба срещу данъчните измами в ЕС

Брюксел иска минимални правила на ЕС и наказания за данъчни измами.

© Юлия Лазарова

Брюксел иска минимални правила на ЕС и наказания за данъчни измами.Минимални наказания за данъчни престъпления, трансграничен данъчен идентификационен номер, харта на данъкоплатците на ЕС и строги общи мерки срещу явлението "данъчен рай". Това са само няколко от конкретните идеи, предложени днес от Европейската комисията, с които да се подобри борбата срещу данъчните измами и укриването на данъци в Европейския съюз.


С днешното предложение Еврокомисията възприема цялостен подход за намиране на най-подходящите начини за засилване на съществуващите мерки и предлага евентуални нови инициативи за елиминиране на данъчните измами и укриването на данъци в Европа.


По изчисления сивата икономика се равнява на почти една пета от средния БВП в различните държави членки, което представлява общо около 2 трилиона евро. Заради глобализацията на икономиката и техническия напредък проблемът не може да бъде разрешен единствено с усилия на национално равнище. Затова Брюксел предлага триизмерен подход, така че борбата с измамите и укриването да се води на всички равнища.
Национално равнище


Държавите членки трябва да положат усилия да подобрят административния си капацитет за събиране на данъци. Еврокомисията ще следи отблизо напредъка в тази област, като ще оказва техническа помощ, ако е необходимо.


Националните власти трябва улеснят лицата, които искат да спазват правилата – например чрез въвеждането на доброволни програми за оповестяване. Инструментите на ЕС като обслужване на едно гише и евентуалният данъчен уебпортал също трябва да улеснят спазването на правилата.


На равнището на ЕС


Според Брюксел действията на европейско равнище за борба с укриването на данъци дават резултати. Например, благодарение на директивата на ЕС за спестяванията държавите членки си обменят информация относно средства на чуждестранни данъкоплатци в размер на 20 млрд. евро.


Предизвикателството сега е да се засили това сътрудничество и да се подобри работата на общите инструменти, като се преразгледа директивата за спестяванията. Наред с това са предложени някои нови идеи, като евентуален европейски трансграничен идентификационен номер, механизъм за бързо реагиране при измами с ДДС и минимални правила на ЕС и наказания за измами и укриване.


На международно равнище


За да се постигне ефективна борба с укриването на данъци, международните партньори трябва също да прилагат стандарти за управление, подобни на европейските. В тази връзка Еврокомисията поиска мандат да договаря строги споразумения за спестявания с важни съседни държави.


Преди края на 2012 г. Брюксел ще предложи подход на "моркова и тоягата" за справяне с явлението "данъчен рай" и мерки за борба срещу агресивни данъчни консултанти.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Директно да прибират цялата заплата. Така няма да има опасност някой да скрие нещо от хората който искат да го профукат.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Защо ЕС е 5 пъти по-зле след като само 1/5 от икономиката е в сивия сектор?
  Това от което се нуждае ЕС е яростна борба срещу монополното положение на банки и търговски и индустриални монополи заради което хората и държавите стават все по-бедни като започнат да работят за тях и изпадат в дългове !

  Също така и да се забрани назначаването в държавните администрации на чиновници които са работили в банки кредитори на ЕС или са били под влиянието на институти за международни икономически и либерални стратегии и т.н. което създават конфликт на интереси като такива хора узурпират властта !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е положението. Има две неизбежни неща в живота: смърта и данъците.

 4. 4 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Проблемът за наличие на съвременна стопанска криза не е при размер на данъци и тяхна събираемост.

  При обществено стопанство, данъците неутрализират пазарна неразвитост на съответно правителство.

  С процеса на усъвършенстване на държавно управление – данъците един след друг ще отпаднат.

  След достатъчна еволюция на пазарна икономика данъци няма да има.

  При държавно поведение с НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление, при каквито данъци да се работи и каквато да е тяхна събираемост - се уголемяват диспропорции, които водят до стопанска криза.

  Потенциалът на кризата се разширява от влияние на посочения държавен финансов недъг.

  При тези условия, данъкоплатците са жертви на държавна грешка и колкото по-много работят и повече данъци плащат – толкова по-голяма криза ще бушува.

  Днес, независимо от размери на данъци и тяхна събираемост - опасността от криза продължава, защото финансовата грешка се запазва и продължава разрастване на диспропорции.

  Стопанската криза и болезнените щети са цената, която хората плащат за тази своя държавна финансова грешка.

  За да е възможно успешно премахване на сегашна криза е потребно да се прекрати причина, която я създава.

  До 24 часа време след ползване на ГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление - потенциалът за съвременна стопанска криза ще е успешно неутрализиран.

  Иван Митев - икономист

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK