Датското председателство постигна напредък за по-зелен бюджет на ЕС

Въпреки предложението на Копенхаген обаче, усилията за "зелен" европейски бюджет остават недостатъчни, смятат природозащитници.

© Reuters

Въпреки предложението на Копенхаген обаче, усилията за "зелен" европейски бюджет остават недостатъчни, смятат природозащитници.Датското председателство на Европейския съюз заяви, че е договорило европейски бюджет за периода 2014 г. - 2020 г., който е "сериозно отворен" за инвестиции в благоприятни за климата технологии на регионално ниво, предаде EurActiv.Докато Дания се готви да предаде на Кипър председателството на блока, една от най-горещите теми на масата за преговори е именно бюджетът на ЕС. Въпреки предложението на Копенхаген обаче, усилията за "зелен" европейски бюджет остават недостатъчни, смятат природозащитници.
"Това би било добър знак, но на практика не очакваме да има реален ефект", коментира Маркус Трилинг, координатор на фондовете на ЕС за на организацията "Приятели на земята Европа" и международната мрежа от неправителствени организации в Централна и Източна Европа CEE Bankwatch.


Достатъчно "зелени"


Когато за пръв път представи предложението си за многогодишен бюджет през юни 2011 г., председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че това ще бъде най-зеленият бюджет на ЕС досега.


Датското председателство, което насочваше преговорите между държавите членки през първата половина на годината, постигна известен напредък и определи част от регионалните фондове за проекти, щадящи околната среда. Средствата ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд, които имат за цел да подпомогнат развитието на европейските региони.


"Допринесохме за дневния ред по климата с промените, които направихме. Призоваваме ви да използвате част от парите в кохезионните фондове за цели, свързани с климата", се казва в документ на Датското председателство.


Първоначалното предложение на Брюксел беше да се използва минимум от 6% за проекти, щадящи климата. Дания обаче успя да увеличи дела до 10%.


Копенхаген също така постигна клауза, в която се казва, че инвестициите в енергийно ефективно обновяване на сгради може да идват от кохезионния фонд. Минимумът от 10% накрая беше увеличен до 12%, при условие че включва екологичен градски транспорт.


Напредък в нисковъглеродните технологии


Постигнахме сериозен напредък за повече екологични, благоприятни за климата инвестиции от кохезионния фонд, заяви Стефан Илкус, първи секретар на Датското представителство в ЕС.


Коалиция индустриални групи, насърчаващи политиките на ЕС за енергийна ефективност на сградите, настоя държавите членки да осмислят ролята, която обновяването на сградния фонд може да има за икономическия растеж.


"Бъдещата програма за растеж на ЕС трябва да включва ясна цел: да се направят обновят поне 10 милиона жилищни единици. Подобен ангажимент ще задвижи дейностите в строителния сектор, ще създаде стотици хиляди работни места... и значително ще допринесе за намаляване на разходите на ЕС за внос на енергия, подобрявайки качеството на живот и намалявайки бедността", заяви коалицията в писмо до Европейския съвет.


Субсидии за твърдите горива


Въпреки че насърчава енергийната ефективност на сградите, следващият бюджет на ЕС не е достатъчно защитен от твърдите горива, предупредиха неправителствени организации.


Трилинг посочи предложения от Дания компромисен текст, според който бюджетът на ЕС трябва да подкрепя преминаването към нисковъглеродна икономика чрез насърчаване на изследванията и иновациите. "Можем да помиришем шистовия газ и инвестициите в добива и съхранението на въглерод. Това оставя врата за финансирането на тези технологии", коментира още той.


Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1051 Весело

  Може би ще ви е интересно, че през 2009г. "зелена" Дания е добила 80.36% от използваната енергия от изкопаеми енергоизточници, въглища, нефт, петролен и природен газ. За сравнение през същата 2009 година този процент за България е по-малък 73.08%.

  http://www.tradingeconomics.com/denmark/fossil-fuel-energy-consumption-percent-of-total-wb-data.html
  http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/fossil-fuel-energy-consumption-percent-of-total-wb-data.html

 2. 2 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  Е, това само показва, че недозрелият "зелен" етап на развитието сме го минали и вече сме в зрелият "червен" етап

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 3. 3 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всичко се срива, тия мислят за глупости.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK