ЕС приключи полицейската си мисия в Босна и Херцеговина

Мисията в страната започна през 2003 г., като в началото 500 полицейски служители отговаряха за обучението на местни полицаи.

© Associated Press

Мисията в страната започна през 2003 г., като в началото 500 полицейски служители отговаряха за обучението на местни полицаи.Полицейската мисия на Европейския съюз в Босна и Херцеговина приключи в събота, след като близо десетилетие обучаваше местната полиция и следеше за прилагането на закона, предаде "Ройтерс".


Изтеглянето на около 130 служители на ЕС идва в момент, когато малката балканска държава се готви да подаде молба за членство в съюза. Босна, която изостава зад съседите си на Западните Балкани по пътя към еврочленство, ще трябва да покаже на Брюксел, че може да се справя с борбата срещу корупцията и организираната престъпност.


Мисията в страната започна през 2003 г., като в началото 500 полицейски служители отговаряха за обучението на местни полицаи и за контролирането на местните агенции за изпълнение на закона. През годините броят на европейските служители беше намален до 130. Военната мисия "Алтеа" обаче ще продължи престоя си в Босна.
"Оставяме в страната система от полицейски организации и институции за правораздаване, които постигнаха високо ниво на професионализъм при опазването на сигурността и осигуряването на върховенството на закона, което означава, че те са добре подготвени за изпълняване на бъдещите си задължения", заяви ръководителят на полицейската мисия на ЕС Щефан Фелер.


Той добави, че някои от функциите на полицейската мисия на ЕС ще бъдат предадени на нови представители от делегацията на ЕС в Босна със специален представител Петер Сьоренсен.


През 2003 г. полицейската мисия на ЕС в Босна и Херцеговина, първата полицейска мисия, изпращана от ЕС, замени операция на ООН, чиито сили бяха разположени в страната след войната през 90-те години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK