Финландия ще блокира купуването на облигации на вторичния пазар от ESM

Финландският премиер Юрки Катайнен

© Reuters

Финландският премиер Юрки КатайненФинландия и Холандия ще блокират възможността постоянният спасителен фонд на еврозоната – Европейският механизъм за стабилност (ESM) – да купува облигации на вторичните пазари. Това заяви финландското правителство в понеделник, предаде "Ройтерс".


Решението на правителствата в Хелзинки и Хага идва въпреки че в края на миналата седмица европейските лидери се договориха европейските спасителни фондове да се използват за стабилизиране на пазарите.


Лидерите от еврозоната се споразумяха за засилване на валутния съюз и намаляване на цената
на кредитирането за Италия и Испания, но засега са представили малко подробности за начина, по които ще бъдат използвани временният Европейски фонд за финансова стабилност и Европейският механизъм за стабилност, който трябва да започне да действа на 9 юли.


Възможността постоянният механизъм да купува облигации на вторичния пазар ще изисква единодушие, което изглежда малко вероятно, тъй като Финландия и Холандия са против подобно решение, посочи финландското правителство в доклад пред парламентарна комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какви са им мотивите за тази забрана?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Любопитно

  За какви облигации става дума да не се купуват? От емитенти - държави членки, или обратно изкупуване на собствени облигации?
  Ако е първото, разбирам... донякъде. Ако е второто...е безумно!

 3. 3 Профил на Maynard
  Maynard
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Монетаризирането на дълга е добре за задлъжнялите. И създава високи рискове пред спестяващите (или поне харчещите в някакви граници).

  Хайде сега да платим и ръкопляскаме на тези, които изхарчиха доходите си за десетилетия напред и да "накажем" субектите с рационално поведение.

  Коя логика ви се струва по-адекватна?

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Любопитно

  До коментар [#3] от "Maynard":

  А спестяващите в момента дали биха искали да спестяват в по-високодоходен продукт? И в този случай, като спестяващ, малко неприятна ми се струва тази позиция на Финландия и Холандия, да се противят на намеса в главоломно падане на цената на държавни облигации, особено когато теорията казва, че те са най-безрисковите

  Тази логика адекватна ли ти се струва?

 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Предвид манталитета на фините и холандците , подобно решение не е учудващо, според мен това е и по нормалното действие.
  Наличието на възможноста ESM да изкупува вторично облигации на държави от Еврозоната би изкривило пазара и би намалило желанието на "прасенцата" да проведат нужните , но болезнени реформи.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 6 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Задаваш му въпрос с повишена трудност, а човечеца е на ниво квартално-бакалско мислене и тази материя му изглежда като това...你好,我是你姑姑

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Любопитно

  [quote#5:"Цъкльо"]Наличието на възможноста ESM да изкупува вторично облигации на държави от Еврозоната би изкривило пазара[/quote]

  Кой пазар би изкривило? Не е ли оня, дето е със седалище Франкфурт и другият, дето е в Лондон?
  Щото, доколкото съм чувал холандската и финландска борси са едни силно развити.... и там са пуснати в продажби едни емисии...
  И за капак... от тази забрана си докарват загуби за евробюджета от данъка върху финансовите транзакции. Да им се чудиш... Тези хора май не финансисти имат за министри на финансите, а счетоводители!

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  [quote#6:"appen 13"]你好,我是你姑姑 [/quote]

  Ахахахахах, да! Напълно съм съгласен! И със символите, и с превода от китайски! DDDD

 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский"

  При наличието на ESM като фактор, който би изкупувал държавни облигации на страни от еврозоната при повишаване на лихвите по тях би държало посочените лихви изкуствено занижени.Това ще намали желанието на емитентите /PIIGS/ да проведат реформа на държавните си финанси и да нормализират ситуацията, предвид по лесния им достъп до кредититане и по лесното обслужване на дъга.
  Фонда за съжаление е с ограничен ресурс и при изчерпването му проблема ще лъсне още повече а държавите донори ще се окажат набълбукани с държани облигации без стойност.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Всъщност това е големия проблем и затова икономистите от МВФ са единодушни, че през септември ЕС го чака нова много тежка финансово-икономическа рецесия с непредвидими последици. Мисли се и се предлагат решения само на ниво дребен фирмен счетоводител, без да се отчитат индустриалните, производствените, социалните и политическите ефекти. Това е и психологията и действията и на нашия финансов "гений" Дянков и е най-краткия път до бедността и мизерията и социално-политическите катаклизми......За съжаление в Европа днес властват посредствеността и бакалското мислене и липсват големи политически лидери със смели идеи, решения и действия. Просто такива в Европа няма и това ще ни струва болезнено скъпо в следващите месеци....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#10:"appen 13"]Мисли се и се предлагат решения само на ниво дребен фирмен счетоводител, без да се отчитат индустриалните, производствените, социалните и политическите ефекти. [/quote]

  Лошото е, че и това не правят... То ако бяха помислили на ниво микроикономика, а не като Дянков и образите от ИПИ, да се забиват само на числата от макроикономиката, да гледат графиките и да казват "опрайхме се, излизаме от кризата!", просто няма да стане... А Дянков - да му тегля ли профилактичната всекидневна благословия...?


  [quote#9:"Цъкльо"]Това ще намали желанието на емитентите /PIIGS/ да проведат реформа на държавните си финанси и да нормализират ситуацията, предвид по лесния им достъп до кредититане и по лесното обслужване на дъга. [/quote]

  Цъкльо... Говорим си тук за вторичния пазар, при който в общия случай не интересува емитента. Приказките за реформи, бла бла, те са още при първичния пазар. На вторичния просто кредиторите се сменят, докато дойде време за плащане...

 12. 12 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#11] от "Федор Венедиктович Езерский":

  "Цъкльо... Говорим си тук за вторичния пазар, при който в общия случай не интересува емитента."

  хахахахахахаааааргхххх!!!!!!


  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 13. 13 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#11] от "Федор Венедиктович Езерский":
  За съжаление, уви си прав...Просто и ЕС и еврозоната са пуснати на пързалката, поради собственото си политическо късогледство и алчност, а европейските политици се опитват да ни баламосват с едно безкрайно преливане от пусто в празно, и с лафа, че в тунела се е появила светлинка, като "забравят" да допълнят, че тя е от връхлитащия ни влак.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#12] от "Цъкльо":

  Ми на практика си е така, особено ако става дума за Гърция, Испания, Португалия, че защо не и Ирландия ))))
  Положението може да се сравни с нашата БФБ и акциите ))))
  Като въпроса не е да е по "американски" - да се държи цена за "престиж", а просто да се вземат едни пари, когато трябва
  Всички останали "мечи" и "бичи" глупости са в интерес и за сметка на "инвеститорите", в случая "кредиторите"

 15. 15 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "Федор Венедиктович Езерский":


  "Ми на практика си е така, особено ако става дума за Гърция, Испания, Португалия, че защо не и Ирландия"

  Тук съм съгласен посочените държави не се интересуват от лихвите по дълга- те са на хранилката и това не ги засяга, При лихва от около 3,5 % и осигурено финансиране Гърция може да си вее байрак колкото си иска.Именно това е проблема вместо средствата да бъдат пренасочени където трябва ще бъде разрешено изкупуване на облигации от фонда и ще бъде даден карт бланш на разни хеджфондове да се заиграват с цел да изкарат някое евро.
  В края на краищата ЕЦБ ще бъде принудена да пусне печатницата и да се включи като кредитор от крайна инстанция - инфлацията ще скочи /предполагам не много , около 6- 7% процента годишно / Южняците ще преритат от кеф - те са свикнали с мека валута а севера ще се пени от ярост. В резултат европейците ще обеднеят и ще се реши дълговата криза на южните държави ( за справка Ваймарската република).
  За съжаление всичко върви към този сценарии - поне това е моето скромно виждане , не че няма възможен полезен ход, но за целта трябва да имаш железни гащи а в Европа те са нещо кът , особенно на юг.По лесно е да се врънка за едни пари и да се търси вината в лошите германци.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 16. 16 Профил на Maynard
  Maynard
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Виж цената и доходността на облигациите на северните държави - те се финансират безплатно в момента, да не говорим че точно те са гарантите зад ЕСМ и ЕФСФ.

  Сега ми обясни, в името на какво тези държави да се откажат от това и да натоварят икономиките си с много по-високи лихви - заради това, че южните държави взимаха на заем и харчеха, като за последно последните 10 години, докато лихвите им бяха относително ниски?

  Именно държавите, които водеха сравнително консервативна политика, не само по отношение на дефицитите си, но и по отношение доходите, сега се радват на резултата - хората искат да им дават парите си - дори при отрицателна доходност.

  Тази логика много ли е странна?

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#15] от "Цъкльо":

  Цъкльо... незнам защо, но някак от друг ъгъл ги виждам нещата...
  Това, че гърците са се набълбучили, набълбучили са се. Няма какво да го коментираме. Обаче, навремето те са се договорили на 3.5% лихва. Така си върви до падежа. При сегашните рейтинги, лихвата не се променя, остава си толкова - 3.5%, но като се оценява, че справедливата лихва трябва да е примерно 7%, разликата откъде идва - от "сконтото", от падането на цената на вторичния пазар. Т.е., в случая не гърците губят, ами кредиторите, "инвестирали" на първичния пазар, или на вторичния, преди 3-4 години. Те са "натакованите" в момента, защото ако им трябва кеш, ще продават на загуба, а купувачите ще си купят на "справедливата" цена. А гръцкия Дянков, боли го *я на кого ще плаща.
  То и цялата история със "Спасяването на Гърция" си беше една "фарисейска приказка", защото на практика това е програма за спасяване на Дойчебанк и Социете Женерал. И гърците добре успяха да се договорят, да им опростят 75%. Дойде им дюшеш... но за сметка на новите високи лихви, та като удариш чертата... отиват на по-голяма загуба...
  Иначе, представяш ли си ако Папандреу беше показал по-големи топки с лафа "референдум" - един мораториум? Как щяха от Брюксел да спасят тези огромни мултинационални банки? Май нямаше да има друг начин, освен по "американски" - с национализация, защото са "прекалено големи, за да фалират"

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#16] от "Maynard":

  Бих се съгласил с теб, ако ставаше дума за първичния пазар. Примерно ей сега да ни дадат 1 милион евро, за облигациите, които Дянков ще ги пуска. Но не разбирам защо да не участват активно на вторичния пазар, ако се налага, или ако се цели някой ефект.

 19. 19 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#17] от "Федор Венедиктович Езерский":


  Прав си! Виждаме нещата от различни ъгли, макар да искаме приблизително едно и също.Когато писах 3,5 % визирах лихвата която плаща Гърция към фонда за подпомагане - ако бъде изхвърлена на свободния пазар 7% ще е мечта може да се стигне и до 14% и пак никой няма да иска да я финансира, а тя търси ресурс за да рефинансира стари кредити - но не желае да освободи такъв чрез орязване на разходи.
  Съгласен съм с факта че брюкселските зелки ни заровиха в лайната - ако не се бъркаха щяха да са опукали няколко банки , доста хора щяха да са по бедни и по умни а нямаше да се стига до това да се хрантутят няколко "инвестиционни" банкера с парите на данъкоплатеца.Посочените средства щяха да отидат за обезщетение на вложителите и на финансистите щеше да им държи влага доста време.
  Ама нейсе политическа гордост и сметки - сега сме затънали до шия в помия и се дърпаме за косите дано да сме барон Мюнхаузен и да се измъкнем ама не , май нищо не се получава.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 20. 20 Профил на Maynard
  Maynard
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Федор Венедиктович Езерский":

  1. Защото парите в ЕСМ са малко. И ще са малко, докато не получат директна възможност за финансиране от ЕЦБ.
  2. Защото парите още ги няма.
  3. Защото не е ясно, как и кой ще контролира работата на ЕСМ.
  4. Не смятам, че идеята на северните държави е била да правят от механизма "Европейска лоша банка" - дори в ЕЦБ се стряскат от подобна перспектива.

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#19:"Цъкльо"]Ама нейсе политическа гордост и сметки - сега сме затънали до шия в помия и се дърпаме за косите дано да сме барон Мюнхаузен и да се измъкнем ама не , май нищо не се получава.[/quote]

  Именно ))) И решение има ))) Много познато на нас... от 1997-ма )))) Пускане на печатницата. Обаче, там е "кирлива" работата, че и янките искат да запазят сегашният курс. Всички искат да останат донякъде нещата, каквито са сега. Разбира се, ако заработи на пълна пара и европейската и американската печатници, ще се получи интересно, но... то е ясно... дребните вложители ще загубят. И този вариант е разиграван 1972-ра - 1973-та. Друг начин за "очистване" на дълговете не мисля, че може да се направи. Изключвам лафовете за национализиране на дълговете, а след това "опростяването" им, макар че... кой знае, може и до това да се стигне, ако натиснат Евросъюза да се оправя сам. И може би дойчовците от това се плашат, защото тогава наистина те ще платят сметката.

 22. 22 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#21] от "Федор Венедиктович Езерский":

  ПЕЧАТНИЦАТА !!!!!!!!!!!
  Човече, говориш за Трета Световна Война !!!!!
  Китайчетата ще получат масиран инфаркт съчетан с инсулт и множествена склероза в комбинация плюс други дребни болежки като революция например ........... да се окажеш с влакова композиция тоалетна хартия за която си блъскал толкова много .Това и на най големия си враг не го пожелавам .Всичко ще става бааавно и постепенно с малко вазелин ама нейсе наказани сме да живеем в интересни времена.  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#22:"Цъкльо"]ПЕЧАТНИАТА !!!!!!!!!!!
  Човече, говориш за Трета Световна Война !!!!!
  Китайчетата ще получат масиран инфаркт съчетан с инсулт и множествена склероза в комбинация плюс други дребни болежки като революция например [/quote]

  Ами точно на едно мнение сме ))) Тя си работи, печатницата, в "планетарен" синхрон. Но работата е, че работи все още на по-бавни обороти, отколкото може. Или поне не се забелязва толкова от инфлацията... макар че... освен горивото, през последните три години май и храните скочиха доста (без да съм заглеждал подробно статистиките).
  Или ако използвам брадясалият лаф от преди 18 - 20 години - по ми се иска "шокова терапия", отколкото "плавен преход".
  А то се е видяло, че като се свърши каквото се свърши, след това ще има нови играчи на масата в управлението на МВФ и в СБ, а не само досегашните двама...

 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#23] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Бих желал да ти обърна внимание че има някои моменти които просто не можеш да обясниш на хората без да компенсираш масовата неграмотност на всяка икономическа тематика.
  При такива чутовни експерти по макроикономика тука, аз противно на теб мисля да не се нагърбвам с непосилни задачи и само ще гледам и ще люпя семки.
  То некои неща се учат с дебели книги, постоянство и концентрация, упражнения и лекции. С гледане у тавана каквото практикуват тия на които отвръщаш - не винаги се получава

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нещата вървят към паника и масово теглене на парите от банките/ няма да е утре, но... предстои/ и тогава ЕЗоната, а и ЕС отиват на кино от 5до4.Германците се разминават с 4-тия райх, вурху европейския труп се нахвърлят САЩ, Китай и Русия, става голяма кавга и който е жив гледа "САЩ, лошо именце, дайте да го изядем". Светът се променя с главоломна бързина и спасение дебне от никъде.

 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#25] от "tatkoruso":
  каква заблуда само германия не е звяра , а последната жертва на звяра , последната му цел , обединен център на власта , но германия не е върха на пирамидата . европа бавно , но сигурно умира , европеиците постепено по4ерняваме , продаваме вярата си , нямаме смелост да се изправим против врага , тъи като врага е много хитър , лицемерен и ни превзема от вътре , без воина

 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "Федор Венедиктович Езерский":

  много добре си го обяснил

 28. 28 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#21:"Федор Венедиктович Езерский"]Разбира се, ако заработи на пълна пара и европейската и американската печатници, ще се получи интересно[/quote]

  Американската отдавна работи на пълна пара..Сега ако не се лъжа са на дубъл 3 от „количественото облекчаване“...Което си е покупка на вторичен пазар.Демек ,точно това което искат да направят и в Европа.Резултата от това в съчетание с нулевите лихви са евтини пари..Което води до поскъпване на цени на акции , облигации , суровини..Ии както казва един от противниците на Бернанке, Ричард Фишър , който на всичкото отгоре е и президент и главен изпълнителен директор на Фед в Далас, „Проблемът е, че вследствие на паричната ни политика доходите на бедните, работещите и спестяващите ще бъдат прехвърлени към богатите“...Та печатниците са отдавна пуснати и чакаме сметката да платят посочените от Фишър.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK