Посланикът на Кипър: Председателството ни ще е насочено към гражданите

Н.Пр. Ставрос Амвросиу

© Посолство на Кипър

Н.Пр. Ставрос АмвросиуФокусът на Кипърското председателство на Европейския съюз, което ще премине под наслов "Към по-добра Европа", ще бъде насочен към европейските граждани. Това обяви посланикът на Република Кипър в България Ставрос Амвросиу на официалното представяне на приоритетите на mредседателството в София.


Според Никозия ЕС може да излезе от настоящата криза по-силен и още повече да затвърди позицията си на международната сцена, но за да стане това, трябва да постигне задълбочаване на интеграцията, увеличаване на растежа, засилване на социалното сближаване, създаване на работни места.


Сред конкретните цели на кипърското председателство е приключването до края на годината на преговорите за бюджетната рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г., като Кипър ще насочи отново вниманието на държавите членки, че добавената стойност на бюджета на ЕС е по-голяма.
Част от приоритетите са свързани с постигането на споразумение за реформите на конкретни политики на ЕС, като Общата селскостопанска политика, кохезионната политика, политиката за рибарство и възобновяване на преговорите по интегрирана политика на ЕС в сферата на морските превози. Енергийната политика и устойчивото развитие също ще бъдат във фокуса на Никозия, стана ясно от думите на посланика.


Докато е начело на ЕС, Кипър ще се бори и за нова подобрена рамка за икономическото управление и за задълбочаване на единния пазар. Председателството ще постави акцент и върху засилване на рамката за регулиране на финансовите услуги. Цел на новото председателство на ЕС е и завършването на Общата европейска система за убежище с акцент върху засилването на практическото сътрудничество между държавите членки за защита на лицата, нуждаещи се от международна закрила.


Във външнополитически план Кипърското председателство ще се бори за укрепването на отношенията на ЕС със средиземноморските партньори и страните от Персийския залив. Страната ще обърне особено внимание и на насърчаването на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и придвижване на процеса по присъединяването на Исландия, каза още Амвросиу.


Той подчерта, че поисканата финансова помощ от Кипър няма да повлияе на изпълнението на приоритетите на Кипър. Дипломатът отново припомни, че помощта е само за рекапитализация на банките, а не за възстановяване на цялата кипърска икономика.


Николай Младенов

© Красимир Юскеселиев

Николай Младенов


На събитието взе участие и българският министър на външните работи Николай Младенов, който посочи какви ще са приоритетите на България в ЕС по време на шестте месеца, когато Кипър ще бъде начело на Съвета на министрите. Той посочи и че България има пряк интерес от успеха на Кипърското председателство заради българите, които живеят на островната държава и които представляват 5% от населението ѝ.


Младенов изрази надежда, че Кипър ще изпълни целта си да приключи формирането на многогодишната финансова рамка за периода 2014 - 2020 г., като определи дебатите за нея като "битка кървава и безмилостна". В това отношения България ще се бори най-вече за запазването на нивото на финансиране на кохезионната политика, каза министърът.


Той отново подчерта категоричната позиция на България за нуждата от засилване на единния европейски пазар. За предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за икономически и паричен съюз Младенов каза, че то е добро начало за започване на диалог по темата. Той обаче отново настоя, че до каквото и да доведат преговорите, те не трябва да вредят на единния пазар.


"В следващите шест месеца България очаква да бъде постигнато решение за присъединяването ѝ към Шенген, както и цялостна оценка на постигнатото през последните пет години в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Надяваме се на подкрепата на Кипърското председателство, което ще получи от нас пълна подкрепа за реализиране на своите приоритети", каза още министърът.


Той обясни, че България се надява на положителна оценка в следващия доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. "Очакваме обективен прочит за постигнатия от България напредък през последните пет години. Това ще ни помогне да намерим най-добрите механизми, по които сътрудничеството ни в областта на правосъдието и вътрешните работи да продължи", заяви Младенов.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Ха така, дгд селяните

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 2. 2 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Към кои "граждани"?! Селяните - ко праим дгд

 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#2] от "cybersas":

  Нали знаеш какво сме гражданите?
  Селяни, гъсто населени.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 4. 4 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Абе в селото е истината Просто селата се делят на малки, големи, средноголеми и родния град - София (баш големи)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK