Брюксел предлага по-добра защита на потребителите на финансови услуги

Брюксел се надява да върне доверието на потребителите във финансовите услуги.

© Reuters

Брюксел се надява да върне доверието на потребителите във финансовите услуги.Европейската комисия представи пакет от мерки за защита на потребителите в областта на финансовите услуги, предаде пресслужбата на институцията. Брюксел предлага нови стандарти за представяне на информацията за инвестициите, повишаване на стандартите за консултациите и по-строги правила за инвестиционните фондове.


Финансовата криза се превърна в криза на доверието на потребителите. Липсата на прозрачност, недобрата информираност за рисковете и неефективното разрешаване на конфликтите на интереси доведоха до широко разпространената практика на продаване на инвестиционни и застрахователни продукти на потребителите, които не съответстват на техните нужди. Това разклати доверието на потребителите във финансовия сектор, коментира Еврокомисията.


Според Брюксел действащото законодателство в сферата не се е развило достатъчно бързо, за да отрази нарастващата сложност на финансовите услуги.
Институцията отбелязва, че доверието на потребителите може да бъде подобрено само чрез предприемането на мерки за преодоляване на тези недостатъци, което ще постави стабилна основа за растежа в Европейския съюз. За повишаването на доверието на потребителите и за засилването на икономическия растеж в дългосрочен и в средносрочен план са необходими силни, добре регулирани пазари на дребно, които отразяват максимално интересите на потребителите, отбеляза Брюксел.


Основни елементи на пакета


Пакетът включва три законодателни предложения, които да помогнат за изпълнението на целите на Еврокомисията. Пакетите за инвестиционни продукти на дребно трябва да подобряват качеството на информацията, предоставяна на потребителите, когато те обмислят възможността за инвестиции. Предложението има за цел потребителите да получават лесноразбираема информация чрез нов, съвременен стандарт за информацията за продуктите.


Брюксел предлага и преразглеждане на Директивата за застрахователното посредничество, която в момента регулира продажбите на всички застрахователни продукти, тъй като често потребителите не са наясно с рисковете, свързани с покупката на застрахователно покритие. Целта на предложението е да осъвремени защитата на потребителите в областта на застраховането, като създаде единни стандарти при продажбата на застрахователни продукти, както и да подсигури подходящо консултиране на купувачите.


Еврокомисията предлага и изменения на действащите правила за предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа. Те трябва да продължават да подсигуряват безопасността на инвеститорите и почтеността на пазара. По-специално, предложението ще подсигури, че предприятията ще запазят добрата си репутация, като гарантира, че задълженията и отговорностите на депозитаря (съхраняващия активите субект) са ясни и еднакви в целия ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK