Брюксел започна кампания срещу задръстванията и замърсяването

Брюксел започна кампания срещу задръстванията и замърсяването

© ДневникЕвропейската комисия започна във вторник кампания за устойчива градска мобилност, чиято цел е да популяризира ползите от комбинирането на различни видове транспорт, съобщи пресслужбата на институцията.


Според Брюксел инициатива ще помогне за по-широката информираност на хората и институциите, които имат ключова роля в изграждането на култура в градската мобилност. Разнообразието от видове придвижване ще допринесе и за намаляване на задръстванията и за опазване на околната среда, припомниха от институцията.


Първите дейности от кампанията бяха свързани с откриването на система за регистрация на действия, които насърчават положителна промяна в поведението на участниците в движението, обясниха от Еврокомисията. Инициативата е свързана с Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година от 16 до 22 септември и завършва с Европейския ден без автомобили.
"Искаме да насърчим хората да разнообразят начина си на придвижване в града", заяви еврокомисарят по транспорта Сийм Калас. По тази причина и мотото на кампанията е и "Направи правилния микс", каза още той.


В продължение на три години Еврокомисията ще насърчава дейностите за устойчива градска мобилност на държавите, участващи в кампанията – страните от Европейския съюз заедно с Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Хърватия. Награден фонд на стойност 500 000 евро ще подкрепя действията, демонстриращи положителни транспортни ефекти на местно, регионално, национално или европейско ниво.


Граждани, дружества с нетърговска цел (училища, НПО, публични администрации и др.) и търговски дружества ще могат да кандидатстват за финансова помощ до 7000 евро. Кандидатите могат да регистрират своята идея на сайта на кампанията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK