Посланикът на Дания в София представи успехите на Датското председателство

Н. Пр. Коре Янсон

© Анелия Николова

Н. Пр. Коре ЯнсонДатското председателство на Европейския съюз успя да осигури не само план за действие как да дадем начален тласък на икономическия растеж и да създадем нови работни места, но също помогна за осигуряването на Европа, която е по-зелена, по-устойчива и полагаща повече грижи за опазването на околната среда. Това заяви датският посланик в България Н.Пр. Коре Янсон в статии, предоставени на "Дневник" от посолството на Дания.


"Когато преди шест месеца Дания пое председателството на ЕС, председателят на Европейската комисията Жозе Мануел Барозу нарече Дания "нация на строители на мостов", напомни дипломатът. "За времето на нашето току-що приключило председателство ние хвърлихме огромни усилия за изграждането в Европа на символични мостове", допълни той.


Дипломатът подчерта, че на първо място в списъка със задачи на Дания е било създаването на растеж и работни места и по тази причина с гордост отбеляза приемането на специалния пакт по тази тема на Европейския съвет в края на юни.
"Не трябва да попадаме в капана на простото преименуване на продължителните преразходи на "инвестиции в растеж". По-скоро трябва да търсим проектите и реформите, които предлагат истински растеж под формата на нови работни места", заяви Янсон.


"По време на нашето председателство Дания работи много усилено за популяризирането на зелената стратегия, устойчивия жизнен стандарт и опазването на околната среда. С радост мога да отбележа, че в тези насоки успяхме да постигнем впечатляващи резултати", каза още той. Посланикът не забрави да спомене приемането на директивата за енергийна ефективност, която също беше сред ключовите приоритети на Копенхаген.


Той коментира, че Датското председателство на ЕС е работило много усърдно и, за да "осигури силен европейски глас и безопасна Европа" на глобалната сцена. Посланикът отбеляза като постижения новите санкции срещу режимите в Сирия и Иран, както и положителното развитие на Западните Балкани по пътя към евроинтеграцията – конкретно предоставянето на Сърбия на статут на държава кандидат за членство и започването на преговорите за присъединяването с Черна гора.


Датският дипломат подчерта също голямото значение на решението на Европейския съвет да приеме Европейската стратегическа рамка за човешките права и демокрацията. С това "Дания постигната своята цел да постави човешките права и демокрацията като централен стълб на европейската външна политика", каза той и допълни, че "благодарение на това споразумение ЕС скоро ще има специален Върховен представител за човешките права, чийто глас ще се чува силно на световната сцена".


Датското председателство на ЕС в числа и "зелени" факти

- По време на Председателството в началото на 2012 г. датските министри, дипломати и висши държавни служители застанаха начело на около 1480 съвещания в Брюксел и Люксембург и на над 160 срещи в самата Дания.


- Само на срещите в датския град Хорсенс през април, май и юни са сервирани 6000 парчета сладкиши, 9600 броя плодове, 90000 чаши кафе, 4010 литра чешмяна вода, 2.2 тона месо и 1 тон хляб.


- Всички менюта бяха съставени на основата на сезонните продукти, а 50% от храните идваха от местни доставчици, което намаляваше замърсяването, свързано с тяхното транспортиране.


- Всички млечни продукти бяха датски и органични, медът идваше от кошери, монтирани на върха на една от най-високите заседателни зали, а остатъците от храната бяха транспортирани директно до една местна био-централа и превърнати в енергия за домакинствата в Дания.


- Цялото количество електрическа енергия, употребена за времето на Датското председателство, е добито от вятърни турбини; SAS изпълняваха полети с компенсация на въглеродните емисии, DHL спонсорираха въглеродно-неутрални товари, всички 14904 хотелски резервации бяха в хотели с екологични сертификати, а за принтерите и копирните машини се използваше само рециклирана хартия.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на franprix
    franprix
    Рейтинг: 581 Любопитно

    Ех, да имахме и ние председателство на ЕС, г-н Борисов щеше да весели цяла Европа. Май някъде към 2018 ще сме председатели, дотогава Бойко дали ще е на власт ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK