Унгария отвори пътя за преговори за заем с ЕС и МВФ

Виктор Орбан трябваше да изпълни изискваните от международните партньори законодателни промени, за да започне преговори за заем

© Ройтерс

Виктор Орбан трябваше да изпълни изискваните от международните партньори законодателни промени, за да започне преговори за заем



Унгария си издейства зелена светлина за започване на преговорите за заем с Европейския съюз и Международния валутен фонд, след като унгарските депутати одобриха промени в спорния закон за централната банка. Планиран нов данък за банката обаче да се превърне в препъни камък при разговорите с кредиторите, предаде "Ройтерс".


Преговорите за финансовата помощ от ЕС и МВФ са насрочени за 17 юли, заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Бейли. Това се случва осем месеца, след като Будапеща за първи заяви, че планира да потърси заем.


В петък депутатите в унгарския парламент одобриха промени в противоречивия закон за централната банка, който спря разговорите за заема през изминалите месеци.




Бейли обяви, че щом законът влезе в сила, Еврокомисията ще прекрати наказателната процедура срещу Будапеща по въпроса. "Това по-скоро ще е формалност. И Еврокомисията, и МВФ скоро ще започнат съвместни преговори за предпазната програма и в тази връзка общата мисия на ЕС и МВФ трябва да пристигне в Будапеща на 17 юли", каза той.


"Не предстои срив"


В интервю за общественото радио унгарският премиер Виктор Орбан цитира скорошно проучване, според което около две-трето от унгарците вярват, че страната се нуждае от сделка с МВФ, за да избегне финансов срив. Той заяви обаче, че тази сделка не е за спасяването на Унгария, а за подобряването на позицията ѝ на международните пазари.


Орбан подчерта също така, че централната банка не може да бъде изключение от новия данък върху финансовите транзакции, който правителството планира. "Централната банка е независима", подчерта унгарският лидер.


По-рано тази седмица Будапеща обяви, че планира да разшири предложения данък върху финансовите транзакции, така че да обхване и централната банка на страната. От своя страна управителят ѝ Андарш Шимор критикува идеята, като обяви, че данъкът ще наруши независимостта на финансовата институция.


Нови усложнения


Само перспективата за предстоящи преговори за международен заем повиши стойността на форинта, който през последните месеци беше на рекордно ниски нива спрямо еврото. Въпреки това именно планът за налагане на данък на финансовите транзакции на централната банка може да доведе до поредната спънка пред преговорите.


Европейската централна банка и МВФ все още не са коментирали новия данък, който правителството иска да въведе, за да финансира планове за справяне с безработицата. Според анализатори обаче е възможно да има напрежение за намерението на Орбан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK