Брюксел ще отпусне 8.1 милиарда евро за научни изследвания и иновации

Поканите прокарват пътя на "Хоризонт 2020", следващата програма за финансиране на научноизследователската дейност в ЕС за периода 2014 - 2020 г.

© Reuters

Поканите прокарват пътя на "Хоризонт 2020", следващата програма за финансиране на научноизследователската дейност в ЕС за периода 2014 - 2020 г.Европейската комисия обяви днес последния и най-мащабен до момента кръг от покани за предложения в областта на научните изследвания по Седмата рамкова програма, предаде пресслужбата на институцията.


Общо 8.1 милиарда евро ще бъдат отпуснати за проекти и идеи, които ще засилят конкурентоспособността на Европа и ще помогнат за решаването на проблеми като здравето на човека, опазването на околната среда, урбанизацията и управлението на отпадъците.


Отпуснатите финансови средства, за които могат да кандидатстват организации и предприятия във всички държави - членки на ЕС, и в страните партньори, представляват по-голямата част от предложения от ЕС за 2013 г. бюджет за научни изследвания, който възлиза на 10.8 милиарда евро.
Поканите прокарват пътя на "Хоризонт 2020", следващата програма за финансиране на научноизследователската дейност в ЕС за периода 2014 - 2020 г.
 


Повечето покани за представяне на предложения (покани за участие в търгове за финансиране) ще бъдат публикувани на 10 юли, а през есента ще бъдат обявени още няколко специфични покани.

Общо 4.8 милиарда евро са предназначени за тематични приоритети в областта на научните изследвания. Индустриалните иновации ще се подпомагат чрез близки до пазара дейности като пилотно въвеждане, демонстрации, стандартизация и трансфер на технологии. На малките и средните предприятия (МСП) ще бъде отделено специално внимание под формата на финансов пакет на стойност до 1.2 милиарда евро.


Около 2.7 милиарда евро ще помогнат за утвърждаването на Европа като притегателен център от световна класа за изследователите, най-вече чрез отпускането на индивидуални стипендии от Европейския съвет за научни изследвания (1.75 милиарда евро) и чрез дейностите по програмата "Мария Склодовска-Кюри" (963 милиона евро) за обучение и мобилност на изследователи.


За да може отличната научноизследователска дейност да бъде по-широко разпространена, в момента се подготвя нова инициатива "Катедри на Европейското научноизследователско пространство (ЕНП)".


С пилотна покана, за която е заделен бюджет от 12 милиона евро, ще бъдат избрани общо пет "Катедри на ЕНП", които ще бъдат разкрити в университети или други научноизследователски институции в по-слабо развити региони в пет различни държави от ЕС.


Повечето покани за представяне на предложения (покани за участие в търгове за финансиране) ще бъдат публикувани на 10 юли, а през есента ще бъдат обявени още няколко специфични покани.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Нова възможност БАН и университетите да спечелят някой друг проект.
  Ние имаме две категории научни колективи или група учени:
  Едни, които директно печелят реални проекти (дори при съпротивление на българските чиновници) и втори - които чакат да им се разпределят пари от минималната квота за България и чрез връзки с министерството да получат на практика служебно проекти.
  Когато първата група стане преобладаваща - науката ще постигне световни величини.

  Миша
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Само как ще се включим ние, за да вземем някакъв дял от пая? В момента типичният български изследователски проект носи заглавия от типа на "Изследване на грънчарството по долината на р. Осъм през 17 век" или "Влияние на тревненската иконописна школа върху самоковската". Сиреч - сами си пишат, сами си се четат...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Що пък да не изхарчим некви милиарди за глупости

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  "научни изследвания и иновации" значи...
  Как съм растнал без да познавам какво е това "иновация" се питам...
  Иначе влагането на пари в такива дейности е добре за засилване на дългосрочната конкурентноспсобност на Европа. Много от технологиите които ползваме днес всекидневно са видяли бял свят благодарение иманно на програми за подполагане.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#2:"cinik"]типичният български изследователски проект[/quote]
  хм, да не работиш в МОНТ, та знаеш какъв е типичният проект!

 6. 6 Профил на mirack
  mirack
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Едно е сигурно - най-добрите проекти и най-подготвените кадри няма да се разминат без спънки!

 7. 7 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#1] от "Миша":

  То хубаво, ама първо трябва БАН и университетите да се научат да пишат проекти, които да издържат изискванията на ЕК.

 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Парите са хубаво нещо когато подкрепят идеите и им помагат да се реализират. Ама ако няма идеи, само с пари нищо не се постига.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Весело

  Ще направим проект: Палене и гасене на пожари в труднодосъпни местности!
  Научен ръководител: ББ
  Водещи специалисти - ЦЦ, ЦМ,...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 510 Неутрално

  дано само да се подредим с некви проекти различни от:

  2ма некъпани програмиста искат пари да измислят нов Енгри Бърдс или мобилно приложение регистриращо звука от пръднята на носителя на смартфона и ъпдейтващо профила му във фейсбук, автоматично

  това в кръга на шегата, но наистина е нужно "иновация" да не е свързано само с ИТ

  Ти за мен си Мики Маус!
 12. 12 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво все пак в Европа не се отделя много за иновации както в САЩ.

 13. 13 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Бъдещето е, за тези които инвестират в наука и образование. За тези които инвестират в бъдещето на идните поколения.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Този Проект трябва да вдигне хоризонта на българската Наука ...

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Закрийте БАН ако искате нещо от тия пари да се усвои.
  Да оставят само няколкото лаборатории като частни дружества и това е.
  БАН да усвоява не може, те затова и наемат разни преводачи които произвеждат в чин Пиейчди на некви апокрифни комисийки после вътрешно под сурдинка а накрая ги пробутват по университетите уж като преподаватели.
  Всеки 1 лев инвестиран в БАН носи 2 лв загуба.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#3] от "Реконструктор":

  По-добре за глупости, отколкото за купчина излишна протоплазма като теб.

 17. 17 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  хайде вижда се вече края на световната петролна мафия...

 18. 18 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "BohrMottelson":

  Аз се имам за източник на тия милиарди, не за потребител. Некак си ми се струва нормално да недоволствам, когато парите ми се харчат за глупости.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Харесва ми ЕС да дава пари за иновации, но ме гризе съмнение. Защо САЩ успяват без да отделят държавни пари - поне не така пряко. Щатският подход преминава през рискови фондове - ако финансистите харесат идеята ти, я финансират. В ЕС ако чиновниците харесат идеята ти, я финансират.

  подпис
 20. 20 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#18] от "Реконструктор":

  Абе имаш се, дрънци.

 21. 21 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иван К":

  Изказа се яко неподготвен. Ти за NSF и NIH да си чувал?

 22. 22 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "Десен":


  [quote#15:"Десен"]Всеки 1 лев инвестиран в БАН носи 2 лв загуба[/quote]

  На такъв гений като тебе,ще кажа само,че професор Иларион Янчев от БАН изобрети лекарство против рак,заради което едва не беше изпратен в затвора от българския филиал на Световната фармацевтична мафия - Комисията по лекарствата.И това беше под претекст,че не бил съгласувал с тях обявяването на това лекарство.Това лекарство в световен мащаб би унищожило стотици милиарди от ежемесечните приходи на Световната здравна организация (мафия),които прибира от продажбата на животоподдържащи лекарства на раково болните.Когато интервюираха стареца и го питаха дали се страхува,че преждевременното обявяване на основната съставка на продукта му може да доведе до патентоване от друг и за него да няма никаква печалба, той отговори,че за него е важно единствено да се спасят хората.Такова благородство е уникално,не само за България,а и за света!А умници като теб казват,че да се инвестират пари в БАН не било редно.Заради такива нихилисти лекарството беше неизвестно и продължава да е.Преди 3 години дядо ми почина от рак и тогава не знаех за откритието на професора.Смъртта му лежи на съвестта на фармацевтичната мафия и родните (безродните) нихилисти,защото ако подобно нещо се беше случило в една Полша - онези щяха да проглушат ушите на света,но в бг има поговорка - "Всяко чудо за 3 дни,в България - за два".Без коменар...

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 23. 23 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  След 22 години преход имам пълното основание да се съмкнявам, че това е поредния "бла бла" ПР.
  Ако 50% от всички обещание европейски милярди бяха десйтвително получени, вероятно плочките пред НС трябваше да са позлатени, а не просто жълти.
  Другарите от Дневник и Берлин(и нарочно казвам Берлин, а не Брюксел) е хубаво да имат предвид, че (в някои случаи) когато загубят доверие то ще е за много дълго...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK