Брюксел предлага нови правила за борбата срещу измамите с евросредства

Минималните наказания ще предвиждат и затвор за най-тежките измами с евросредства.

© Юлия Лазарова

Минималните наказания ще предвиждат и затвор за най-тежките измами с евросредства.Злоупотребите с европейски средства поставят под въпрос постигането на целите на Европейския съюз за създаване на работни места и растеж и подобряване на условията за живот. По тази причина Европейската комисия предложи нови правила за борба срещу измамите с бюджета на ЕС, така че да предпазва по-добре парите на данъкоплатците, предаде пресслужбата на институцията.


Предложението на Брюксел е да се създаде директива, която да доведе до по-хармонизирана рамка за разследване и наказване на престъпленията с евросредства, така че престъпниците да не могат да се възползват от разликите в националните правосъдни системи. За да стане част от еврозаконодателството, директивата трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите членки.


Директивата предвижда минимални наказания за конкретни нарушения за всички страни от ЕС, като може да се стига дори до затвор за най-тежките случаи. Според Еврокомисията държавите членки трябва да се придържат и към общи периоди за разследване, като целта е съдебните действия срещу престъпниците на национално ниво да са по-ефективни. За по-лесното възстановяване на изгубените евросредства се предвижда конфискация.
За да успее да постигне целта си, Брюксел предлага дефиниране на нарушенията като измама или други престъпления, свързани с измамите, като корупция, злоупотреби с фондове, пране на пари. Чрез тези определения страните от ЕС ще могат по-успешно да прилагат по еднакъв начин закона.


В момента държавите членки подхождат по различен начин, когато става въпрос за защита на фондовете от ЕС. Интерпретациите за това какво представляват измамите с евросредства води и до разлики в присъдите в отделните страни – те варират между липсващо задължение за присъда до 12 месеца затвор.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  " е да се създаде директива, която да доведе до по-хармонизирана рамка за разследване и наказване на престъпленията с евросредства, така че престъпниците да не могат да се възползват от разликите в националните правосъдни системи"

  Мале майко, тия от тая Еврокомисия верно живеят в друг свят, щом още не са се светнали, че проблемът не е в това дали има директиви, а дали некой ги спазва.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сетихте се! Време му беше!Много правилно!

 3. 3 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 733 Весело

  Първата статия от години , която започва с думата "Брюксел" и не е за увеличаване на данъците или за измисляне на нови!!!

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  "Брюксел предлага нови правила за борбата срещу измамите с евросредства"

  В новите правила,ще има ли проверка на маслиновите дръвчета,дали са от пластмаса,и дали "земеделците" не заявяват за субсидии,чужди земи?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "......така че престъпниците да не могат да се възползват от разликите в националните правосъдни системи."

  Тъй ,тъй и давайте по бързо ,щото те нашите тарикати,като си имат евро парички и продажни адвокати ,все му намират колая да излезнат невинни.

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Брюксел, раздава правосъдие и събира оброк сякаш цяла вечност това е вършил

 7. 7 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  Ей Брюксел знаете ликакви ги вършите те затворите няма да стигнат само за измамниците от ГЕРБ .

 8. 8 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#6] от "xalikarans":
  Може и да не е вършила точно това ,но като се налага, с такива членки като нас ще я свърши .

  И правилно!!
  "За по-лесното възстановяване на изгубените евросредства се предвижда конфискация."

  ".....по-хармонизирана рамка за разследване и наказване на престъпленията с евросредства"
  Това чакаме от кога ,че най-после "спонсорите" на гоцето и министрите на съсела - да си заемат мястото в затвора! 9. 9 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#8] от "Да бе да":

  ДА бе да компанията на Боко ще им прави вятър в килията ..

 10. 10 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Демек злоупотребата с Евросредства ще е федерално престъпление - добра идея и не само за този вид престъпления

 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Всъщност идеята е централизация на контрола, което е стъпка към това, което ти казваш. Друг е въпросът дали няма да се стигне единствено да се създаде нова административна структура, която да дозадръсти нещата, вместо да ги отпуши. Напоследък агенциите към ЕК никнат, като гъби след дъжд.

 12. 12 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 525 Неутрално

  ОТНОВО ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!!


  Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
  Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
  Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

  Конкретно в моя случай :
  преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
  Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
  Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
  - Вие точно какво искате,
  - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
  - Подготвили сте необходимите документи,
  - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
  На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
  Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
  Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

  Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
  Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
  Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
  Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
  Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
  Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

  И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
  Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
  След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
  Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
  Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение

 13. 13 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stardust":

  Аз не виждам никаква "централизация на контрола", виждам само идеи да се микромениджва законодателството на отделните държави от ЕС, нещо, към което аз имам дълбоки резерви.

  Законодателните идеи на ЕС са в повечето случаи недомислени, прекалено общи и не отразяват никаква национална специфика, иначе казано са напълно безполезни и неприложими. Когато не са в тая категория са като АКТА - силно лобистки, които пазят интерес на някой голям.

  Доколкото у нас проблемът не е липсата на закони, а липсата на изпълнението им, не виждам откъде ще дойде разликата и не виждам нищо положително от това да даваме още суверенитет на ЕС.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 14. 14 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-накрая се усетихте!

 15. 15 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "jubal harshaw":

  Аз визирам конкретно изречението за различните интерпретации в отделните държави, които следва да се ограничат. Аз съм на мнение, че специално за еврофондовете, които най-грубо казано са общи пари за частно харчене, националният суверенитет трябва да е сведен до минимум.

 16. 16 Профил на free_thinker
  free_thinker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поради икономическия модел в страните от ЕС (и не само) , а именно : Приватизация на печалбите и национализация на загубите (сетете се поне за банковата сага) подобен ефективен контрол е невъзможен. Спомняте ли си защо падна Комисията на Проди ? А изцепките на Ферхойген? .... ? Единствено протестантството и разните му производни все още са някаква бариера , особено в Скандинавия.

 17. 17 Профил на pl_dichev
  pl_dichev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Федерална Европа се задава... После ще последват и други закони, които регламентират кои са федералните престъпления, ще се създаде Европейско бюро за разследване и т.н. Ние, като жертви на собствената си държава, можем само да се радваме...

  има умисъл за да съществуваме
 18. 18 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#9] от "bokko":

  " Гладна кокошка просо сънува"

 19. 19 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 955 Неутрално

  То всеки може предлага каквото и да е било, щом диалога всъщност си е монолог...

 20. 20 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  В Брюксел са най-големите измамници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK