Еврокомисар похвали Гърция за ускорено усвояване на евросредства

Йоханес Хаан

© European Commission

Йоханес ХаанГърция е постигнала особено висок процент на усвояване на средства от еврофондовете и това се случва за първи път, като този ръст е 41% срещу средно европейско ниво на усвоени средства 37.5%. Това заяви за гръцката агенция АНА-МПА европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хаан, предаде БТА.


Хаан днес ще обсъжда в Атина възможности за ускоряване на усвояването на средства по линия на Националната стратегическа референтна рамка на Гърция (ЕСПА) с цел насърчаване на инвестиционния климат в страната.


В гръцката столица еврокомисарят ще има срещи с премиера Андонис Самарас и с министрите на финансите, на регионалното развитие, на вътрешните работи и с кмета на Атина.
Йоханес Хаан смята, че успехът на Гърция при това усвояване на средства се дължи на нарасналото съфинансиране от страна на ЕС – до 95% (при регламентирани 75%) и на факта, че меморандумът за икономии предвижда конкретни цели за усвояване на европейските фондове, за да може  финансирането на страната да продължи.


Още през септември миналата година Европейската комисия заяви, че иска да ускори изплащането на около 7.7 милиарда евро от фондове, предназначени за Гърция за периода 2013 г., за да подпомогне икономиката на държавата в криза.


За да увеличи и ускори използването на еврофондове в Гърция, Еврокомисията изпрати в Атина специална работна група. Сред нейните задачи бяха да помогне на гръцките власти да определят нуждите си от техническа подкрепа и да приложат реформите, предвидени в програмата за финансова помощ за страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK