Еврокомисар предупреди за опасност от деиндустриализация в ЕС

Гюнтер Йотингер

© Reuters

Гюнтер ЙотингерПолитиките на Европейския съюз, които водят към нисковъглеродна икономика, трябва да не губят от поглед към нуждата от запазването на европейската индустриална база. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде "Ройтерс".


"Европа трябва да мисли за добавянето на четвърта цел към трите енергийни цели (20-20-20), свързани с 2020 г.", написа Йотингер за германския бизнес ежедневник "Хаденлсблат". Думите му са свързани с трите цели в стратегията Европа 2020 – 20% увеличаване на енергийната ефективност, 20% съкращаване на въглеродните емисии и добиване на 20% от енергията от възобновяеми енергийни източници.


По думите на еврокомисаря Европа трябва да си постави и друга постоянна цел – за 20% принос на индустрията към брутния вътрешен продукт до 2020 г. По данни на Европейската комисия този дял е паднал до 18% през 20101 г. от около 22% през 2000 г.
"Нуждаем се от стратегия за реиндустриализацията на Европа", подчерта Йотингер.


Той отново подчерта, че Европа е твърде зависима от енергиен внос – основният европейски източник на природен газ е Русия, а петролът идва от Близкия изток. По тази причина еврокомисарят настоя за осигуряването на ефективно производство на енергия и нейното използване, за да може ЕС да устои на конкуренцията на страни като САЩ.


Думите на Йотингер, който е германец, повтарят мнения, разпространяващи се в Германия в последно време. Те са свързани с безпокойството за бързо растящите цени на енергията в Германия, където субсидирането на развиващата се зелена енергетика създава затруднения за индустриалните и частните потребители.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Много добро изказване! Замине ли си индустриализацията, си заминава и просперитетът на Европа.

 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Весело

  РъФъ изгоря окончателно със скъпия газ и петрол, ще се внасят от САЩ, шистов втечнен газ и евтин петрол.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално
 4. 4 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Един по-нормален да се изкаже най-накрая.

 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Така е.
  Лошото е, че за това в Германия често се говори, но нищо не се прави.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ми колко му е! Заводите в Китай, акционерите - рентиери, малко селско и горско стопанство и пей сърце. не ти трябват работници, специалисти и т.н.
  Живей и процъфтявай, дебелей и оглупявай.
  А народите - ами да ходят в Китай!

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Според мен се сетиха доста късно. Задвижени са процеси, които няма как да се спрат. Младите хора в западна Европа отвикнаха от работа в индустрията. Броя на инженерите и технолозите (с изключение на ИТ) се намали значително. Фирмите станаха дизайнери на кутии, които се поръчват и произвеждат в Азия.

 8. 8 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Мааалко зъкъсняха! Има няма 15-20г. Но по-добре късно от колкото никога.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на motao
  motao
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "... за да може ЕС да устои на конкуренцията на страни като САЩ"
  И най-вече на конкуренцията на Китай. Докато в САЩ и ЕС индустриалното производство заема все по-малка част от БВП за сметка на услугите, китайците набират мощ вече не само в просто асемблиране, но и в собствено производство.

 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Да, брюкселските идиоти са царе на констатацията на очевидното за всички. И с това ще прикрлючи всичко, защото същите тия човешки отпадъци няма как да се откажат от нисковъглеродния и зелен рекет, който прилагат спрямо държавите от ЕС.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#9] от "motao":

  По отношение например в автомобилостроенето още са далеч от показателите в Европа (за САЩ нямам преки наблюдения) по отношение качество, икономия, дизайн. Ала не пречи част от нещата да се правят там, а тук само да се монтират - както в родния "Грейт Уол" в Ловеч. Което пак ощетява (сумарно) икономиката на континента.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митридат":

  Че еврочиновниците са по констатациите, е факт. Ала обстоятелствата или поне обществените настроения ще ги задвижат, рано или късно.

  По отношение зелената икономика - в това няма нищо лошо. Технологиите се развиват динамично и със сигурност това е енергията на бъдещето. Въпросът е къде ще се влага тя, както и на каква цена (поне засега).

 13. 13 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#12:"Читател"]По отношение зелената икономика - в това няма нищо лошо. [/quote]

  Има - бедни и богати държави са рекетирани от скапаняци като този на снимката да прилагат все още УБИЙСТВЕНО СКЪПИ ЗА ИКОНОМИКАТА зелени енергии и прочее воденични камъни на врата на ефективността на националните икономики. Затова им правя евала на американците - казват "пичове, заврете си вашите еко-бълнувания отзад, няма да си скапем икономиката заради тях".

 14. 14 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Хубавото е, че в Европа, все още има средни и малки производствени мощности, капацитетът за поддръжка още не 100% сменяй модула с нов. Това означава, че за разлика от САЩ средното ниво на инженери макар и намалено съществува и тенденцията све още може да бъде обърната. Китай, вече са по-скъпи от България, Чехия, Словакия, Турция в тези позиции и особено в средните позиции, не дизайнерските и не елементарните технически...

  Браво, че някой се усеща и натиска в тази насока!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Комунизмът не успя да постигне своя идеал - да осигури 100%-ва заетост и всички да получават толкова, колкото трябва, т.е. колкото Пратията каже и започна да прави Перестройка. Капитализмът не успя да постигне своя идеал- да автоматизира и роботизира всичко и хората да не работят, а да получават всичко на корем, поради което производствата се изнесоха към третия свят и се увеличи раздаването на кредити, за да се компенсират намалелите или липсващи доходи.
  Е, днес и двете системи са рухнали, макар капитализмът да продължава да се гърчи в собствената си агония. Един въпрос към еврокомисаря: кой ще купува скъпата индустриална продукция, произведена в Европа, още повече, ако държавните разходи и кредитирането продължат да се свиват?

 16. 16 Профил на motao
  motao
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#11:"Читател"]По отношение например в автомобилостроенето още са далеч от показателите в Европа[/quote]
  Абсолютно съгласен! Обаче в изречението ти мисля,че ключовата дума е "още". Просто засега наблягат на количеството, а не на качеството. Въпрос на приориети. За момента имат да "захранват" гигантския си вътрешен пазар. С времето трупат опит, кадри, капитали, технологии... Спомням си времето, когато в холивудските филми "Хонда" беше обидна, презрителна дума за притежателя на автомобила. После в също такива филми това място беше заето от "Хюндай". В момента положението не е точно такова. Дали китайците не вървят с огромни крачки в такава посока? И не само в този сектор. Дали не сме свидетели на такава еволюция в основните производства : САЩ/Европа - Япония - Ю.Корея - Китай? Аз скоро не съм си купувал Telefunken, например.

 17. 17 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "motao":

  ++++++++++

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 18. 18 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Почват да се виждат проблясъци на разум. В Европа се откриват работни места в за чиновници в офиси. Индустрията изчезва, заради все по-безумните правила и ограничения отлива е голям. Не може на индустрията да й се налагат всевъзможни ограничения, свързани с псевдоопазване на природата и да се очаква тя да оцелее. А веднъж отстъпени позициите, веднага ще се заемат от икономиките в подем.

 19. 19 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами те Китай това и чакат. Може да се каже че им издърпаха килимчето под краката.

 20. 20 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 861 Весело

  Предлагам нова Евродиректива за всички машини, включително и автомобили.
  1. Производителя да осигури на всеки клиент пълна сервизната документация на всички нови и стари машини (и откритото и публикуване За периода на след гаранционен ремонт).
  2.Производителя да осигури достъп до резервните части на машините, като сумарна цена да е по-ниска(съобразено с инфлацията) от тази на новата машина. В случай на фалит на производителя да бъде публикувана цялата документация на детайлите, и специфичните изисквания към монтажа на възлите (сборни и детайлни чертежи).
  3. Производителя да осигурява консултации и препоръки за възможен „сервизен ъпгрейд” и рециклиране на старите машините по предложение на сервизи и частни лица.
  4. За гарниране изпълнение на горното. Преди продажбата Производителя да внесе в „ информационна банка” в запечатан вид "Техническото досие" на машината комплектовано с „пълната документация” .

 21. 21 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#20] от "acb16":

  5. За всеки желаещ, по един струг, по една фрезмашина и по една стационарна бормашина с пълен комплект упътвания и видео за обучение.


  http://jubalharshaw.wordpress.com
 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ами след толкова истории за постиндустриално общество, за икономика на знанието, икономика на услугите и пр., ще дойде и моментът, в който се усещаш, че нещата още не са станали толкова лесни, само на тебе ти е станало по-трудно. Случвало се е вече.

 23. 23 Профил на nikolai
  nikolai
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това просто е началото на края на европейската империя, така да се каже. Може да отнеме и 100 години, но жълтите със своята многочисленост, повече работливост, повишаване на качеството на образованието и досега им до все повече нови технологии (измислени от тях и откраднати европейски и американски) просто ще надминат и колонизират твърде претенциозните и гледащи си кефа европейци. Последните трябва да предложат неща, които са на много по-високо ниво, а как да стане това без много учене и работа?!?!
  Не че е лошо да си гледаш кефа))))

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "nikolai":
  жълтите няма как да ни колонизират , по скоро ,ако долара не продължи ролята на основна валута , би станало доста интересно в отрицателен аспект

 25. 25 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#21:"jubal harshaw"]За всеки желаещ, по един струг,....[/quote]-Обезателно!! Само, че това го мислех за друга директива..
  -Очаква се технологичен пробив при режещите и обработващите машини за "гаражни нужди". Когато се покаже главата на пробива ... Шат пускаме директивите за "малката индустриализация " , " дребното земеделие" и "натуралното банкиране"...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK