Еврокомисията представи мониторинговия доклад за България (хронология)

Най-често употребяваните думи в доклада на Европейската комисия за България, показва обработката на текста с програма, създаваща "облаци от думи".

© Дневник

Най-често употребяваните думи в доклада на Европейската комисия за България, показва обработката на текста с програма, създаваща "облаци от думи".15:47 Пресконференцията по повод докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка приключи.


15:43 На въпрос ще бъде ли механизмът без край, Грей отговори, че това зависи единствено и само от двете държави. Според него заключенията и препоръките не са едни и същи всяка година и все пак има някакъв напредък.


15:33 Марк Грей отново подчерта подкрепата на Европейската комисия за влизането на България и
Румъния в Шенген и това, че институцията никога не е правила връзка между мониторинговия механизъм и критериите за шенгенското пространство. Той обаче подчерта, че има политически фактори, чието мнение се разминава с това на Брюксел. Решението дали ще се разшири Шенген ще се вземе през септември.
15:27 Механизмът за проверка продължава да играе важна роля за установяването на върховенството на закона в двете най-нови държави членки, каза говорителят. Той заяви, че това е била подходящата мярка, която Брюксел е предприел сред присъединяването на Румъния и България.


15:23 Объркване сред кореспондентите в Брюксел за последващите доклади на Румъния. Грей отново подчерта, че не може да се ангажира с дата за румънски доклад през 2013 г. Все пак той каза, че страната вероятно все още ще се нуждае от механизма. "Всичко, което свърши Румъния през останалите шест месеца, ще определи нашата позиция", каза той.


15:13 Говорителят отрече Брюксел сега да разделя България и Румъния. Той подчерта, че докладите така или иначе са били различни. "Логично е да се мисли щом държавите са различни, анализът да е различен", каза той.


Следващият отчетен период за България ще бъде удължен, защото основните по съдебната рамка е въведено и сега трябва да се постигнат убедителни резултати, за което се изисква време.


Грей заяви, че даването на време на България не означава, че Брюксел си променя подхода към страната. "Извършваме систематично и обективно докладите и не си променяме оценките в зависимост от политическия цвят на управляващите", каза той в отговор на въпрос дали отлагането не е свързано с парламентарните избори следващото лято.


15:11 Нашето наблюдение на Румъния няма да е насочено само към списъка със задачи към премиера Понта, каза Грей.


15:07 "Все още трябва да се демонстрират убедителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, за да се отговори на тревогите на българските граждани и на европейските партньори на България", заяви Жозе Мануел Барозу в специално съобщение. В него се казва още, че страната трябва да ускори реформите за постигане на определените цели за върховенство на закона.


15:01 И в Румъния механизмът продължава. Страната ще получи един допълнителен доклад в края на тази година, за да може Брюксел да прецени дали са разрешени последните регистрирани проблеми. През декември Еврокомисията ще реши как да продължи наблюдението над Румъния.


"Без последните развития, тонът на румънския доклад щеше да е коренно различен", подчерта Грей. Той обаче допълни, че Европейската комисия се влияе от настоящето, а не миналото.


14:59 Румъния положи основите на модерна съдебна система, каза Грей. Въпреки това последните развития в страната могат да разрушат всичко, подчерта той. Целите на механизма за сътрудничество и проверка не са изцяло изпълнени и от Букурещ.


14:57 Следващият доклад за България ще бъде публикуван в края на 2013 г. По думите му това не означава по-дистанциран подход от страна на Европейската комисия и редовните мисии в България ще продължат


14:55 Почтеност, дисциплинарни практики, назначаване на съдии - акценти в речта на Грей при изброяването на недостатъците. Борбата срещу корупцията на високо ниво и организираната престъпност също не е достатъчно активна.


14:54 Грей говори конкретно за напредъка в България и дава примери за подобрено законодателство. "Сега акцентът трябва да падне на запълването на конкретни пукнатини", настоя той. Трябва да се приложи въведеното законодателство.


14:52 Според нас докладите са обективни, основани на фактите и справедливи, каза Грей. Според Брюксел общата оценка е, че има напредък, но не може да бъде направено заключение, че реформите са устойчиви и необратими. Комисията трябва да бъде убедена, че всички поставени задачи са изпълнени добре, подчерта той.


14:51 Говорителят цитира изследвания на Евробарометър, които показват подкрепата на българите и румънците за механизма за сътрудничество и проверка. Той подчерта, че за Брюксел е било много важно мнението на гражданите.


Марк Грей

© © European Union, 2010

Марк Грей


14:48 Марк Грей взе думата, за да даде повече подробности за констатациите на Еврокомисията в докладите на Румъния и България.


14:45 Продължава изказването на комисар Де Гухт.


Междувременно - от общата част на доклада става ясно, че малка част от критиките на Еврокомисията са това, че липсва насока на политиката, промените са под външен натиск, Висшия съдебен съвет (ВСС) не управлява ефективно, не се спазва разделението на властите, независимостта на съда е поставена под въпроса.


14:32 И двете страни трябва да запълнят редици празнини в правосъдието и вътрешния ред, каза още Барозу.


Техническият брифинг по докладите ще бъде проведен след изказване на еврокомисаря по търговията Карел Де Гухт за търговските отношения с Япония. Пресконференцията се е забавила именно заради обсъжданията между комисарите за започване на преговори за свободна търговия между ЕС и Япония.


14:28 "Нашето доверие беше разклатено от събитията в Румъния", заяви председателят на Еврокомисията. Той заяви, че е получил потвърждение от румънския премиер Виктор Понта, че ще изпълни всички искания на комисията. Това е било включено в доклада, заяви Барозу.


14:23 С 23 минути закъснение започва изказването на Барозу. Той ще говори само за събитията в Румъния в контекста на мониторинговия доклад.


14:18 Барозу все още не е застанал пред репортерите. Междувременно докладите бяха публикувани. Разликата, която на пръв поглед се забелязва, в сравнение с черновата, е допълненото изречение, че в ключови моменти българското правителство е показало "силна политическа воля".


14:10 Брифингът закъснява. Очаква се пресконференцията да започне с изказване на Барозу в 14:15 ч.


13:55 След минути започва представянето на мониторинговите доклади на Европейската комисия по напредъка на България и Румъния в прилагането на реформите в правосъдната система и при борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Резултатите ще бъдат обявени по време на официален брифинг от говорителя на институцията Марк Грей.


Този път Брюксел ще представи петгодишната си оценка за свършеното в двете страни. Очаква се безпрецедентният механизъм за сътрудничество и проверка на Еврокомисията да продължи и за двете държави, защото не са постигнали възложените цели.


"Липсата на последователна насока означава, че процесът на реформи не е изградил необходимия импулс, за да стане утвърдена част от развитието на България", пише в черновата на документа, видяна от "Дневник".


Заради политическата ситуация в Румъния през последните седмици в брифинга ще вземе участие и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който ще направи разяснения по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK