Норвежка партия поиска страната да излезе от Шенген заради България и Румъния

Норвегия не е страна от ЕС, но е част от Шенген

© Associated Press

Норвегия не е страна от ЕС, но е част от ШенгенКоалиционният партньор в норвежкото правителство – Центристката партия – поиска страната да излезе от шенгенското пространство и сама да поеме контрола върху границите си заради нарастващата опасност от организирана престъпност от Източна Европа, предаде норвежкото издание Nordic page.


Политикът от Центристката партия Йени Клинге заяви, че Шенгенското споразумение улеснява достъпа на престъпници до Норвегия. Според нея проблемът ще се задълбочи, щом България и Румъния станат част от Шенген.


Клинге обвърза проблема с просещите в Норвегия роми от България и Румъния, но подчерта, че нейните притеснения не се дължат само на повишаването на броя на ромите от двете балкански страни, а по-скоро на общото нарастване на престъпността от Източна Европа, цитира и Aftenposten.
Според политика, когато Българи и Румъния станат част от Шенген, техните проблеми при работата по границата ще станат и проблеми на Норвегия. И при положение че норвежката полиция и сега се справя трудно с просията например, след шенгенското разширяване ще е изправена пред значително по-големи предизвикателства.


Йени Клинге заяви, че няма да е достатъчно да се забрани просията в страната. Тя заяви, че най-доброто решение ще е Норвегия да излезе от Шенген и да бъде в граничен северен съюз със съседки си. Така най-успешно ще могат да бъдат прекъснати престъпните мрежи, разпространени в страната, обясни тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK