Експерти пак изразиха притеснения за директивата за енергийна ефективност на ЕС

Точните спестявания на енергия обаче ще зависят от начина, по който директивата се тълкува от държавите членки на ЕС и изчисленията могат доста да се различават.

© Reuters

Точните спестявания на енергия обаче ще зависят от начина, по който директивата се тълкува от държавите членки на ЕС и изчисленията могат доста да се различават.Експерти изразиха опасенията си за двойно отчитане на годишна база в енергоспестяването, в момент когато държавите членки подготвят сами плановете си за прилагането на новоприетата европейска директива за енергийна ефективност на национално ниво, предаде EurActiv.


Одобрената през юни директива се приема като основен инструмент на Европейския съюз за постигане на целта от 20% съкращаване на консумацията на енергия до 2020 г. Евродепутати обаче вече предупредиха, че новият закон няма да достигне тази амбициозна цел. Според тях съкращенията в потреблението на енергия в края на десетилетието ще са в рамките на 15-17%.

Според експерти тези проценти могат да бъдат дори по-ниски, тъй като всичко зависи от това как държавите членки ще изчисляват енергийните си спестявания.


Двойно отчитане


Главната причина за притеснение е свързана с двойното отчитане на националните мерки за енергийна ефективност, приети според директивата.


Основен стълб в текста е задължението за предоставящите комунални услуги да инвестират в мерки за енергийна ефективност, които да доведат до поне 1.5% годишно натрупани енергийни спестявания в сметките на потребителите.


По време на преговорите страните от ЕС обаче се бориха директивата да съдържа т.нар. "право на отказ", даващо възможност на енергийните компании да постигат тези цели с други средства.


Единият от начините е да се обновят сградите, за да се намали употребата на енергия. Но това може да се припокрие с друг ангажимент, приет от държавите членки – доброволната дългосрочна стратегия за подновяване на сградите до 2050 г.


Ейдриън Джойс от EuroACЕ – организация, представляваща няколко производителя на продукти за енергийна ефективност – заяви, че методът на изчисление на спестяванията носи своите рискове, които може да бъдат реализирани при прибързани действия. Той изрази притеснението си от двойното отчитане, което може да се случи между дългосрочните стратегии за обновяване на сградите и задължителните схеми за енергоспестяване.


Джойс обясни, че ЕuroACЕ се опасява, че прибързаните инвестиции ще създадат т.нар. "заключващ ефект", при който домакинствата ще въведат единични мерки, като смяна на бойлера с по-ефективен, успокоявайки се, че това е инвестиция за 30 години напред.


Според неправителствени организации държавите предпочитат да използват своите съществуващи схеми, особено ако вече имат добри решения.

© Reuters

Според неправителствени организации държавите предпочитат да използват своите съществуващи схеми, особено ако вече имат добри решения.


Националните планове


Много експерти се опасяват, че държавите членки ще се изкушат да използват вече съществуващи национални програми за енергийна ефективност, като ги поставят под обхвата на директивата без да предприемат нови инициативи.


Великобритания, например, е склонна да интегрира обновяването на сградите в планираната схема за зелено развитие, която тази година ще бъде окончателно разгърната. По същия начин Германия, Франция, Дания и Швеция биха предпочели да интегрират новата директива в съществуващи планове за действие.


Според Брук Райли от неправителствената екологична организация Friends of the Earth Europe държавите предпочитат да използват своите съществуващи схеми, особено ако вече имат добри решения за пестене на енергия. Той настоява за по-амбициозен закон за енергийна ефективност.


По думите му обаче точните спестявания ще зависят от начина, по който директивата се тълкува, и изчисленията могат доста да се различават. "Това ще бъде истинска битка на тълкуванията", коментира Райли.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 925 Весело

  Хем конкурентоспособност на индустрията, хем автоматизация, хем нови работни места. Хем "20% съкращаване на консумацията на енергия до 2020г " -Е няма как да стане.

  п.п. Ако затворят фабриките може и 60% да направят.

 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  В тази статия като че ли става въпрос за задължения за доставчиците на енергия (на английски думата е utilities) да правят инвестиции за подобряване на енергийната ефективност на своите клиенти (с 2,5% годишно, с натрупване).

  Например НЕК, ЕОН или "Топлофикация" да инвестират в топлинна изолация на сгради или нови осветителни инсталации. Булгаргаз или Овергаз да инвестират в нови локални котли (английската дума за котел е boiler). Лукойл да насърчава закупуването на хибридни автомобили. И други подобни неща. Дали наистина подобно нещо може да се случи? Не е ли прекалено хубаво, за да е вярно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK