Брюксел разследва спасителни планове за гръцки банки с държавни пари

Брюксел е особено скептичен за Nea Proton Bank, нова институция, която бе създадена през октомври от активите на фалиралата Proton Bank.

© Associated Press

Брюксел е особено скептичен за Nea Proton Bank, нова институция, която бе създадена през октомври от активите на фалиралата Proton Bank.Избори 2022

Европейската комисия днес започна разследване на спасителни планове за гръцки банки с държавни пари, но разреши временно действащите в момента мерки до края на разследването, предаде БТА, позовавайки се ДПА.


Брюксел е особено скептичен за Nea Proton Bank, нова институция, която бе създадена през октомври от активите на фалиралата Proton Bank и получи близо 1.7 милиарда евро от хазната.


"На този етап комисията има съмнения дали представеният план за преструктуриране ще възстанови жизнеспособността на Nea Proton в дългосрочен план без да продължи отпускането на  държавна помощ и дали това е най-малко струващият вариант", се посочва в изявление на Еврокомисията.
Като пазител на стриктните правила за свободна конкуренция Брюксел може да накара гръцките власти да приемат по-строг план за преструктуриране или дори да ликвидират Nea Proton, ако се стигне до заключението, че не си е струвало тя да бъде подпомагана.


Аlpha Bank, Гръцката национална банка, EFG Eurobank и Pireaus Bank, които представлява три четвърти от гръцкия банков сектор, получиха общо кредитен мост от 18 милиарда евро, припомня ДПА.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK