Брюксел предлага мерки за развитие на отрасъла на сигурността в ЕС

Антонио Таяни

© Reuters

Антонио ТаяниНеотдавна настъпилите природни бедствия и терористични атаки в Европейския съюз подчертаха необходимостта от по-добра подготовка за кризисни ситуации и по-добро обезпечаване на сигурността. По тази причина Европейската комисия предложи програма за действие за укрепване на европейския отрасъл на сигурността, предаде пресслужбата на евроинституцията.


Очаква се благодарение на програмата предприятията от този отрасъл, който притежава най-високия потенциал за генериране на растеж и осигуряване на заетост в ЕС, да останат в Европа и да продължат да произвеждат висококачествени продукти в областта на сигурността.


Брюксел предлага да бъде създаден истински вътрешен пазар за отрасъла на сигурността чрез разнообразни мерки. Сред тя са хармонизиране на стандартите и процедурите за сертифициране на технологиите в областта и по-добро използване на полезните взаимодействия между гражданската сигурност и научните изследвания.
Еврокомисията смята, че новаторските схеми за финансиране, като доставки на развойни продукти за изпитване и валидиране на резултатите от изследователските проекти, както и въвеждането на проверки на въздействието върху обществото на новите технологии в областта на сигурността по време на научните изследвания ще помогнат за развитието на пазара.Приблизителната стойност на пазара на продукти и технологии в областта на сигурността на ЕС е между 26 и 36.5 милиарда евро, като в отрасъла са заети около 180 000 души.

В по-голямата част от пазарните сегменти на сектора на сигурността европейските дружества продължават да са сред водещите световни компании. Благоприятните условия на вътрешния пазар са решаващи за запазването и разширяването на тяхното технологично предимство, както и за затвърждаване на позицията на отрасъла на сигурността на ЕС на бързо развиващите се международни пазари, отбелязаха още от Брюксел.


"Настоящият фрагментиран пазар подронва конкурентоспособността на европейския отрасъл на сигурността. Липсата на "марка на ЕС" е особено сериозен проблем", отбеляза еврокомисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни, представяйки предложението.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  Тези пак ще изхарчат едни парета на халост, все с благи намерения, ден да мине друг да дойде....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Напредваме сигурно към един олигархо-корпоративно-милиционерски свят, в който и в гащите Ви ше има камери...

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2518 Весело

  Брюксел предлага да даде едни пари

  подпис
 4. 4 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Весело

  "хармонизиране на стандартите и процедурите за сертифициране на технологиите в областта и по-добро използване на полезните взаимодействия между гражданската сигурност и научните изследвания."-????? ШАХ ??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK