Доверието на французите в Оланд вече спада

Франсоа Оланд

© Reuters

Франсоа ОландЕдва 100 дена след като Франсоа Оланд стана президент на Франция, общественото доверие в него започна да спада, като проучване показа, че по-голямата част от избирателите се съмняват в способността му да направлява страната в дълговата криза, предаде The Financial Times.


В анкета на Ifop за вестник Le Figaro едва една трета от запитаните са казали, че имат доверие в социалистическото правителство за намаляването на дълга, а само четирима от всеки десет смятат, че Оланд може да намери решение на дълговата криза заедно с останалите европейски лидери.


Общо 54% са отговорили, че не са доволни от цялостното представяне на президента. По-добре се приема изпълнението на предизборните му обещания като намаляването на възрастта за пенсиониране до 60 години за някои работници.
Цялостният песимизъм заради неговото управление на икономиката обаче идва в деликатен момент, след като миналата седмица Френската централна банка предупреди, че страната вероятно се движи към рецесия.


Докато Оланд и министрите му са в почивка през август, се появиха критики, че президентът не поема достатъчно твърдо контрола върху големите проблеми на френската икономика. "След 100 дена Оланд все още трябва да отстоява лидерството си", написа през почивните дни вестник Le Monde, който традиционно подкрепя социалистите.


Дебатът за бюджета за 2013 г. ще започне в началото на септември и е чувствителен въпрос за президента, който дойде на власт с обещания да поведе кампания срещу икономиите в Европа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK