Европейски ден в памет на жертвите на тоталитарните и авторитарните режими: споделено минало, общо бъдеще

Вивиан Рединг

© © European Union, 2011

Вивиан РедингДнес се навършват 73 години от подписването на пакта за ненападение между Германия и СССР и подялбата на Европа, а денят е обявен за европейски ден в памет на жертвите на тоталитарните и авторитарните режими. По този повод еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг публикува възпоменателно писмо, в което призовава за по-добро опознаване на общото минало на Европа.


На днешния ден преди 73 години, на 23 август 1939 г., управляваната от Хитлер нацистка Германия и ръководеният от Сталин Съветски съюз подписаха пакт, който промени хода на историята.


Пактът между тези два тоталитарни режима доведе до избухването на най-жестоката война в историята на човечеството. Милиони хора бяха убити по време на Втората световна война и много повече страдаха от тоталитарните режими в продължение на десетилетия след края на войната.
Ето защо на 23 август отбелязваме Европейския ден в памет на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими. Днес ние, европейците, следва да се обединим и


Да си спомним за всички жертви на тоталитарните режими и за всички борили се срещу тези режими


Тоталитарните режими отричат човешкото достойнство. Те представляват нарушение на основните права в нашите общества, изградени върху принципите на демокрацията и зачитането на върховенството на закона — самата същност на идеите, отстоявани от Европейския съюз. Паметта за миналото е общо наследство на всички европейци. Вярно е, че нищо не може да върне жертвите, но на днешния ден трябва да се замислим и да извлечем поуки от тези ужасяващи страници от европейската история.


Разбирането на съвременна Европа започва с паметта за нашата споделена история. Всеки трябва да знае за времето, когато Европа е била разделена, и за престъпленията на тоталитарните режими, причинили страдания на много семейства. Болезнените спомени от миналото не следва да ни разделят. Напротив — паметта за тъмното минало ни дава надежда за бъдещето и ни помага да изградим


по-добра и по-силна Европа


за идните поколения.


Ако ние, европейците, продължим твърдо да отстояваме принципите на човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона, независимост на съдебната власт и зачитане на основните права, включително правата на малцинствата, тогава ще можем да изградим стабилна, демократична и плуралистична Европа, основаваща се на общи ценности, които ще покажат на света, че сме се поучили от миналото.


Паметта е понятие, което съдържа два аспекта: символичното възпоменание под формата на паметници и музеи, както и образователното възпоменание, предаването на знания за престъпленията на тоталитарните системи към по-младите поколения, за да бъдат чути съдържащите се в тях предупреждения и поуки.


Европейската комисия ще продължи да насърчава почитането на паметта за общата ни история, по-специално чрез нашата


Програма "Европа за гражданите"

Благодарение на тази програма проекти за опазване на обекти от исторически и социален интерес, свързани с нацизма и сталинизма, продължават да разчитат на финансова подкрепа дори по време на криза и неизбежно съкращаване на бюджетите.


Убедена съм, че тези проекти са от ключово значение за поощряване на по-доброто разбиране на миналото особено сред младите европейци. Чрез съхраняването на паметта за престъпленията на тоталитарните режими по-младите поколения ще разберат, че демокрацията, върховенството на закона и основните права не са даденост, а са резултат от мъчителни събития и са извоювани с цената на много жертви.


Европейският съюз е източник на вдъхновение и насърчение за всички народи, които се опитват да превъзмогнат страданията от миналото. Той е пример за всеки


процес на помирение, изграден върху зачитането на основните права.


Наш общ дълг е да поддържаме тази памет жива ― дълг, чрез който отдаваме почит на всички жертви на тоталитарните режими, опустошили Европа. Това също е начин да гарантираме, че никога повече няма да допуснем гражданите на Европа да бъдат разделени и да отстъпят пред тоталитаризма, бил той десен или ляв.


Европейският ден в памет на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими е повод да потвърдим нашите общи европейски ценности. В този ден можем гордо да заявим: "Това е Европа. Няма да позволим връщане назад. Вместо това ще обединим и интегрираме своите нации, за да работим заедно за един свят, в който няма място за тоталитаризъм."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK