Договорът на "Газпром" с България е сред разследваните от Европейската комисия

Договорът на "Газпром" с България е сред разследваните от Европейската комисия

© ReutersЗапочналото вчера задълбочено разследване на Европейската комисия за договорите на руското дружество "Газпром" и евентуалната му злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Това съобщи на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по защитата на конкуренцията Хоакин Алмуня.


ЕК започна вчера задълбочено разследване срещу Газпром, за да установи дали дружеството не е нарушило антимонополното законодателство на ЕС, като възпрепятства конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.


"В случай че установим двустранни споразумения в нарушение на европейското право, можем да поискаме промяна на сключените договори", уточни Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря енергетиката Гюнтер Йотингер. Коломбани добави, че в случая с България проверката засяга Българския енергиен холдинг. Той отбеляза, че разследването обхваща всички посочени държави едновременно, а не става въпрос за няколко отделни разследвания по една тема.
"При проверките искахме да видим договорите между "Газпром" и доставчиците в посочените държави, тъй като там "Газпром" има господстващо положение", добави Коломбани. Рано е да се предвиди изходът от проверката, започването на разследване не означава непременно наличие на виновно поведение, ще уважим правото на защита и презумпцията за невинност, заяви той.


В отговор на въпрос Коломбани уточни, че ако е необходимо, може да бъдат наложени санкции. Попитан за поведението на руската компания, той отбеляза, че "Газпром" сътрудничи и не прави опити да саботира разследването.


В същото време пък от руския гигант обявиха, че още не са получили официално съобщение за започналата проверка.


Нямаме информация руската страна да планира да затрудни доставките на газ идната зима, много по-подготвени сме от кризата през 2009 година с въвеждането на изискването държавите в ЕС да разполагат със запаси от газ за 30 дни, заяви Холцнер.


По думи й, каквито и проблеми да настъпят, за месец потреблението не следва да бъде затруднено. Тя изрази очакване през следващата седмица Европейският парламент да одобри предложението ЕК да получи правото да се произнася по бъдещи енергийни договори в ЕС, още преди тяхното подписване. В случай че парламентът подкрепи предложението, то следва да бъде утвърдено и от Съвета на ЕС, добави тя.


Руското дружество "Газпром" заяви, че работи в пълно съответствие с международното право и съответното национално законодателство в държавите, където осъществява дейност. Това се посочва в изявление, разпространено от представителството на дружеството в Брюксел по повод започналото вчера задълбочено разследване от Европейската комисия.


До днес в "Газпром" не е получено уведомление за началото на разследването, се посочва в изявлението. Дейността ни е изцяло съобразена с прилаганите правни стандарти от останалите дружества на пазара, включително по отношение на механизма за определяне на цените, допълват от руската компания.


От дружеството изразяват очакване разследването да спазва изцяло юридическите права на фирмата и нейните правни интереси, като се отчита, че фирмата е регистрирана по руските закони и извън юрисдикцията на ЕС, както и че изпълнява социални функции и има статут на стратегическа организация, управлявана от правителството в Москва.


"Газпром" неотменно изпълнява задължението си да сътрудничи добронамерено и честно с ЕК и ще продължи да прави това в интерес на конструктивния диалог, се посочва в изявлението.


ЕК започна вчера задълбочено разследване срещу Газпром, за да установи дали дружеството не е нарушило антимонополното законодателство на ЕС, като възпрепятства конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Според комисията, Газпром "може би злоупотребява с господстващо положение" на пазара в посочения регион. Проверката цели да установи дали Газпром нарушава правилата за свободната конкуренция в ЕС чрез ограничаване на потока от газ за страните в ЕС, дали възпрепятства дейността на конкуренти и дали налага нелоялни цени, като обвързва стойността на петрола с цената на природния газ.


Комисията може да налага глоби до 10 процента от годишния оборот на дружества, за които установи, че са нарушили правилата за свободната конкуренция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 692 Неутрално

  S netyрпение чакам резултатите от разследването. Така ще научим и ние какво са подписвали нашите хубостници!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Много се надявам поне сега някой да изгълми сериозно, но понеже ГЕРБ и БСП са оплетени като свински черва, леееко се съмнявам...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Весело

  Време е ЕК да ги удари Газпром заради дискриминационните условия в договора им с нас,стига са ни обирали

 4. 4 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Веднаж успяха нашите да намалят цените и хайде отново на изходно положение...
  Що не разследват Лукойл?

  Вяра. Надежда. Любов.
 5. 5 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Сега господин Р.Овч. ще трябва да обяснява.Набедения за европейски политик Сергей Станишев също-защото при неговото управление бяха подписани "най-изгодните договори на Земята"

 6. 6 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Газпром мачка и изнудва цяла Източна Европа чрез цените на газа, като го използва за политически натиск над бившите соц.държави. Крайно време беше ЕС да разрови тази рекетьорска компания.

 7. 7 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Що не разследват Гюнтер Йотингер и Марлене Холцнер "Северен поток", дето прецака всички транзитни държави?

  Вяра. Надежда. Любов.
 8. 8 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#5] от "yanne":

  Да, така е.
  Слънцето също ще трябва да каже какво е обещел и какво е подписал.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  Дали в тази проверка влизат преговорите на Гоце с Путин за големия шлем?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Договорът на "Газпром" с България е сред разследваните от Европейската комисия...
  Познай кой е следващия?
  Делян Добрев, Евгения Харитонова, Михаил Андонов, Валентин Николов, Димитър Гогов, Ангел Семерджиев & компания...?
  Някой желае ли да добави други предположения?

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всяко едно действие на ЕС срещу Газпром последните 10 години е водило до увеличение на цените и влошаване на позициите на ЕС в преговорите.
  В случая е смехотворно да се разследват точно държавите в които газът е най-евтин в ЕС и въобще не става дума за правата на тези държави, а да се принудят да купуват скъпа газ от другаде.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Следното твърдение е разбиващо с дълбочината на безсмислието си: "От дружеството изразяват очакване разследването да спазва изцяло юридическите права на фирмата и нейните правни интереси, като се отчита, че фирмата е регистрирана по руските закони и извън юрисдикцията на ЕС, както и че изпълнява социални функции и има статут на стратегическа организация, управлявана от правителството в Москва."

  Да бе, извън юридикцията, ама ако може да правят милиардни печалби на тези пазари без да ги лови законодателство. Това само показва колко са разведени с реалността тези хора. Мислят си че щом споменат заклинателните думи "социални функции" и "стратегически", законите престават да ги ловят. Или пък като споменат името на бащицата си от Кремъл, демек ние сме с връзки, не ни закачайте. Да ви напомнят на нещо по-близко до нас?

  Ама не са познали този път.

 13. 13 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#6:"marsena"]Газпром мачка и изнудва цяла Източна Европа чрез цените на газа, като го използва за политически натиск[/quote]
  Не само източна Европа а цяла Европа е изнудвана от руснаците. Ама не им остана много време. След 2 години като потече Израелския газ, а малко след това и Кипърския, ще се свърши с Руския монопол а заедно с него и изнудването.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Те ти булка Спасов ден.
  Дано да лъснат истинските гьонсурати какво са подписвали и да носят отговорност чрез регресен иск от Държавата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 579 Неутрално

  От кога пък швабите ще ни казват от къде да взимаме газ и на каква цена? Те съобразиха ли се с Украйна, Литва, Латвия и Полша като направиха Северен Паток с рашките?
  Трижди сиктер на Меркелица и на смешника ИдЙотингер!

  Вяра. Надежда. Любов.
 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#7] от "smehur_co":
  Да не би да се опитваш да бъдеш палав и от най-питащите?

 17. 17 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#5:"yanne"]Сега господин Р.Овч. ще трябва да обяснява.Набедения за европейски политик Сергей Станишев също-защото при неговото управление бяха подписани "най-изгодните договори на Земята" [/quote]
  Пешо тъпото е подписал,но с примка на шията както се оправдаха другарите тогава,даже Серьожа някакви заплашителни писма от Газпром размахваше през 2010,а бе чисти са както винаги,чисти мишки

 18. 18 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Пак ще чакаме ЕК да ни отвори очите!
  Дано .... и дано има и последствия ... за тези, които са сключвали робските договори!!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 19. 19 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#8:"widowmaker"]Слънцето също ще трябва да каже какво е обещел и какво е подписал.[/quote]
  Обещал им е Луната и е подписал предварително споразумение за това

 20. 20 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#13] от "magen_enoshi":

  Ех, пък като открият газ и в нашата черноморска зона, какъв живот ще настане...
  Др. Иванов сигурно ще отиде да протестира срещу сондажите в Черно море.

 21. 21 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#5] от "yanne":

  А господин ББ да не мислиш че е останал без едно 50%

 22. 22 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Каква стана тя. Тъкмо се договорихме с рашите за намаление на цените на газта и сега изведнъж - европейска проверка.

 23. 23 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#16] от "latcho59":

  Яд ме е бе, брат!
  На ИдЙотингер и джърманската шайка!
  Само те са я забъркали таа проверка... ей тъй една следмица след шлема на Боко.
  Дали ще е първановски или боковски, меркелица не иска да имаме шлем, а да сме гологлави... Интересни работи.

  Вяра. Надежда. Любов.
 24. 24 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#8] от "widowmaker":

  То е ясно 50% джобни трябват за ББ не бъдете скрънзи подкрепете човека в замяна ще Ви вози на правителствения

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И ся кво - пак Станишев ли е виновен?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 27. 27 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В тъмна доба с благословията на княз Тиква мекерето Делянчо подписа договор в услуга на цар Путин срещу 100 милиона бакшиш да помогне на Кремъл да пробие Европейските анти-монополни закони.

  Сега ще НИ излезе през носа!

  Гаранция - ГРОБ!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Да не лъснат изведнъж няколко червени задника Р.Овч. серГеей и вся остальная сволоч.

 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":
  Време е ЕК да ги удари Газпром заради дискриминационните условия в договора им с нас, стига са ни обирали...
  Верният прочит е: време е ЕК да удари Газпром чрез България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония заради дискриминационните условия в договора им с останалите. Сега пък и ЕК, ще ни обира...- но най-тежко е да си пъдар на обран бостан.

 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#20] от "marsena":

  Защо да протестирам, аз съм добър човек, даже веднъж през 1996 или 97 ж. бъхтах в морето един час на изток и един на запад, защото обърках платформата "Освободителят на моретата" с горящ кораб.
  Да си дупчат хората, не ми пречат, но като патил човек не си изгвърлям консервата копърка, защото някой ми е казал, че като вървя още малко по пътя ще намеря:
  "във всеки дол - печен вол,
  на рогата му - бъклица вино,
  в ребрата му - ханджар нож"!

  Не задруго, а защото като намеря воловете може да хвърля копърката, но ако не ги намеря и съм я хвърлил ще умра от глад, а копърката ще изяде този дето ми е казал за печените волове.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Я да питан нашата "Антимонополна" "комисия" дали има монопол на "Газпром" или на който и да било друг икономически субект!

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Aз съм против продължаващото обвързване на нашата икономика с руските интереси!ЕС ще ни свършат много добра работа,ако натиснат нашите управници да търсят алтернативи на тази обвързаност!

 33. 33 Профил на милко моллов
  милко моллов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  КОГА ЩЕ СТИГНАТ ДО ЛУКОЙЛ???

 34. 34 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "В случай че установим двустранни споразумения в нарушение на европейското право, можем да поискаме промяна на сключените договори", уточни Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря енергетиката Гюнтер Йотингер.
  =========================================
  То хубаво ще искате промяна, но дали в такъв случай България ще може да претендира за форс-мажорно обстоятелство? Ако не, то промяната ще дойде от нашият джоб понеже Газпром ще ни скъсат от неустойки.

 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#23] от "smehur_co":
  Легендарният германски футболист Франц Бекенбауер стана партньор и "посланик" на Руското газово общество (РГО), съобщи на 31.05.2012 г. многотиражният вестник "Билд", цитиран от "Дойче Веле". Бекенбауер става втората широко известна фигура в Германия, която влиза в тесни делови връзки с руската газова компания "Газпром". Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отиде на работа в "Газпром" и оглави компанията оператор на газовия път "Северен поток" след като напусна канцлерския пост и се оттегли от активната политика.

 36. 36 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Клаузата тейк ор пей и недопускането до тръбите на други доставчици са злоупотреба с господстващо положение.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  "че фирмата е регистрирана по руските закони и извън юрисдикцията на ЕС, както и че изпълнява социални функции и има статут на стратегическа организация, управлявана от правителството в Москва."

  Е какво стана сега? Еврокомисията фирма ли разследва? Или Путин, като глава на правителството.
  Пък за социалните функции е ясно. Тузарските апартаменти и къщи в Лондон или на Лазурния бряг са си социална функция.

 38. 38 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 564 Весело

  Или както викат янките - уууупс

 39. 39 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#36:"Вени Г."]и недопускането до тръбите на други доставчици са злоупотреба с господстващо положение. [/quote]

  Кои са другите доставчици? Народу ху-му от мъглявината Големи топки?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 40. 40 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#35] от "latcho59":
  Какво те боли Дедовеца за капутите, бе?
  Ни месим ли им се нещо на тях? Да вървят на ... знаеш къде.
  Защо не ни оставят на мира?
  Започнахме да прибираме реални пари по еврофондовете, сложихме няколко германски "инвеститора" на мястото им, за обща данъчна политика им казахме йок, парите за ренегеративни енергии, наполовина долу и изведнъж - хоп - Боко от най-голям приятел на Меркелица, вече е немил недраг.
  Ма мнооо ги познавам, много са ми прозрачни.

  Вяра. Надежда. Любов.
 41. 41 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#19] от "ret":

  Абе ако е луната добре, ама май по-му приляга да им обещае нашите задници. За твоя ми дреме, ама моя си го обичам, на ми се дава...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 42. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Кой герберас ме убеждаваше оня ден, че видиш ли всичко дето Рапона и Делянчо го правели било съгласувано и одобрено от ЕС?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 43. 43 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#11] от "др. Иванов":
  Вярно си изтрещел от летните жеги!
  Последните две години Газняма непрекъснато прави намаления на цената за всички - дори ние имаме едни смешни 11% за оставащи 9 месеца!
  Това ли му е силната позиция на Газняма - да прави непрекъснати намаления?
  Намаленията на цената от страна на Газняма ще продължат, но това няма да е спасение за Раша!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 44. 44 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 692 Весело

  До коментар [#31] от "popovski31":

  Монопол?
  В България???
  Глупости!!!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4518 Любопитно

  Успех на ЕС в борбата срещу постСЪВЕТСКИЯ газов монопол.
  Все пак,досега никой клошар не е успял да постави на колене този,който му изкупува изровеното.
  Особено пък на ниво ГАЗОВИ ДОСТАВКИ.
  Особено при наличието на ШИСТОВ ГАЗ и участие на САЩ в играта.

 46. 46 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тези договори трябва да се разследват най-вече от трибунала в Хага за престъпления срещу човечеството! Нали и ние сме човеци все пак! Не ли?

 47. 47 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#43] от "skara":

  Като прави намаления как нарушава законодателството или трябва да вдигне цените за да закърпи държавните бюджети на страните от ЕС?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 48. 48 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 604 Любопитно

  До коментар [#45] от "Hawaii":

  Ха, ха, хайде да видим, ако Русия почне да изнася газ само в Азия (дори и по-евтино) кой ще загуби повече - ЕС или Русия. Защото ми се струва, че ако сега икономиката в Европейския Съюз е зле, като поскъпне и газта ще стане още по-зле. Пък със напечатани хартийки евро или долари САЩ и ЕС ще се крепят до време.

 49. 49 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#41:"widowmaker"] Абе ако е луната добре, ама май по-му приляга да им обещае нашите задници. За твоя ми дреме, ама моя си го обичам, на ми се дава... [/quote]
  Няма страшно,нема да се плашиш,нищо не е подписвано все още.
  Щеше и мен да ме е страх,ако бяха на власт спинчетата и бях останал в територията ни,а и не помня Бойко да е подписвал нещо под натиск или да му е извивал някой извън БГ ръцете,освен за забатечените Люлин и Видин-мост2.

 50. 50 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1247 Весело

  Прави намаления, защото не е във състояние да си изпълнява договорите! И защото конкуренцията му диша във вратата! Топъл дъх вече, топъл!
  Сега да започнем обяснения: Защо?
  Защото Западняците му намериха цаката със тарикатщината тей-ор-пей и цяла година поръчват минималните количества по договор, но като стане декември, поръчват максималните! И тогава Газняма вдига ръце и казва: Ми и във склада няма И става работата танто за кукуригу!
  Защото един втечнен газ на танкери обърна пътя на средата на Атлантика и вместо във САЩ отиде да си търси пазар във Западна Европа. И така 3-4 години наред вече

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 51 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Сега Газняма се е ориентирал да участва със поне 50% във израелските находища. По-миналата година купи един нигерийски газ. Въобще купува наред, но както казват чугунугоглавите, не той печата парите за плащането И тези плащания ще му излязат на путин през носа (или човката - четейки съседната статия )

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4518 Любопитно

  [quote#48:"_dan_"]Ха, ха, хайде да видим, ако Русия почне да изнася газ само в Азия (дори и по-евтино) кой ще загуби повече - ЕС или Русия. [/quote]
  Не се ли запитваш,за що още се бави и не го е направила.
  Ами,защото износа на газ за Азия е блъф.
  Ако в Азия имаше наистина платежоспособно търсене за руски газ,нали никой не си прави илюзии,че Русия щеше да пренасочи целия газов поток натам.
  Обаче,в Азия нямат никакво желание да гушат Газпром и Русия.
  Просто в Азия нямат нужда от Газпром и Русия.
  И защо пишеш така,все едно Русия подарява на някого газ.
  А не,че съдира по десет кожи за нещо,което вече никога няма да бъде толкова скъпо,че да осигури съществуването на Газпром.

  Пишеш за ЕВРОТО И ДОЛАРА,като за хартийки.
  Защо тогава,царстващият елит в Русия си държи авоарите в ЕВРО И ДОЛАРИ ВЪН ОТ РУСИЯ.
  Защо си продава фамозния газ СРЕЩУ ЕВРО И ДОЛАРИ.
  Защо всички договори на Газпром са в ЕВРО И ДОЛАРИ.
  Дето уж били "напечатани хартийки".
  Ами да си обърнат руските олигарси имането в РУБЛИ.
  Да си продават боклуците в РУБЛИ,а не в евро и долари.
  Най-малкото да почнат да плащат на ТУКАШНИТЕ СИ РУБЛАДЖИИ В РУБЛИ,а не в презряните евро и долари.

 53. 53 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1247 Весело

  Пет години вече путин и китайците не могат да се разберат за схемата на плащане! Досега е съгласувана само част от формулата!
  Така става, когато комунисти си играят на капиталисти: все търсят формули и аксиоми, и никак не признават пазара Много "учени" хора са комунистите, много

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  ..като се отчита, че фирмата е регистрирана по РУСКИТЕ и извън ЮРИСДИКЦИЯТА на ЕС, както и че изпълнява СОЦИАЛНИ функции и има статут на стратегическа организация, управлявана от правителството в Москва.:)
  ........
  Хахахаааааааа....Регистрирана в русия и извън юрисдикцията на ЕС ,
  но ИСКА , да НАЛАГА МОНОПОЛ вътре в ЕС !!??, използувайки руските си агенти, особено в Балхариии...Ха,хахахахаааааа.аа.........................
  Имала и "СОЦИАЛНИ" функции- и затова ЦЕНИТЕ в България са доста по- високи - като монополист -от тези в ЕС :)))
  Хахахахаааа....
  А и цар Путин бил - зад нея :)))) )
  Треска ги тресе кагебистите...За много мангизи става дума :)))) КомунизЪма на путин - май ще се отложи ..Имаш - газ - но НЯМА на кой да продаваш :)))
  Тази перспектива ги кара - газ да пикаят :)) Хахахахахаа....

  BIG AL
 55. 55 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"marsena"]азпром мачка и изнудва цяла Източна Европа [/quote]
  Аз не мога да разбера... сякаш руснаците едва ли не са ни длъжни да ни продват газ?! този ресурс е привилегия а не право. Като искаме в дългосрочен план да сме независими нека видим какво още може да се на прави от гледна точка на възобновяемите източници колкото и неизгодни да ни се струват те днес.

 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Тези дни , нещо ПУШИ в Мин, съвет ...
  Само тиквата на Боко и главата на Добрев , ще да са :)))
  хахахахахааааа.....
  15 ноември , а ???
  Боко , лошо ..Само преврат те оправя - ако искаш да бъдеш слуга на путин ..))
  Хахаххахаааааа....
  Не знам на кого да пратя кашон уиски в ЕС , за лошите кошмари , които ще сънувата тези дни в масква:))))
  Хахахахааааааа....

  BIG AL
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  [quote#11:"др. Иванов"]В случая е смехотворно да се разследват точно държавите в които газът е най-евтин в ЕС и въобще не става дума за правата на тези държави, а да се принудят да купуват скъпа газ от другаде.[/quote]
  Първо - Ситуацията сега е доста по-различна.
  Второ - Скъпа или евтина газта се продава в бутилки....Друг е въпросът какво е газът.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#13] от "magen_enoshi":

  особено и като тръгне пък Набуко направи си представям как ще им продаваме ние на руснаците газ

 59. 59 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#49] от "ret":
  Аз не съм казал, че е под натиск.
  То е подписано след пазарлълк
  Понимаеш???

  "We're not gonna take it! Anymore."
 60. 60 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#57] от "Храбър":

  Ти па да не мислиш, че рубладжиите знаят разликата между "газ (ж.р.)" и "газ (м.р.) ?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 61. 61 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дневник, отново слаба статия! Поставяте заглавие, а в текста няма дори и едно разяснително изречение относно заглавието. Така това заглавие увисва като гола хипотеза. Ако то е верно, кога е сключен договора, кой го е сключил, какво гласят основните клаузи, какви са негативните последици за България и каква отговорност следва да се търси от субекта, сключил неизгодния договор? Ето на тези въпроси би следвало да отговори статията ви.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Излиза че тоя договор всички го четат и разследват, само българския народ - основния платец по него ни го е виждал, ниго е чувал.
  Благодарение на умните и мъдри избиратели, които избраха още по-умни и мъдри дерибеи, че да го покриват с дебело одеяло.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 63. 63 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Г-н Р. Овч.,
  нещо да кажете за обувките ВИ от крокодилска кожа?!
  Или ще кажете с усмивката си на прилеп:
  Аз какво имам общо с това?
  Сменете ги с валянки и в Сибир!

 64. 64 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  [quote#11:"др. Иванов"]В случая е смехотворно да се разследват точно държавите в които газът е най-евтин в ЕС и въобще не става дума за правата на тези държави, а да се принудят да купуват скъпа газ от другаде.[/quote]

  А бре др. Иванов, защо така нескопосно лъжеш? И всъщност защо просто лъжеш? И за колко гроша го правиш?
  Щото България купува газ на цена $490 за 1000куб.м., а Германия, която е 100 пъти по-богата от нас купува същото количество за $330. Ние плащаме 50% по-скъпо. Според тебе къде е по-евтино и къде по-скъпо? Нещо много ти объркаха понятията тия грошове...

 65. 65 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1418 Весело

  [quote#44:"widowmaker"]До коментар [#31] от "popovski31":

  Монопол?
  В България???
  Глупости!!! [/quote]


  А,не,не,не,никога не е имало,няма,няма и да има!

 66. 66 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#64] от "aldy":

  От страницата на Газняма за цена към Далечната чужбина Газняма посочва продажна цена около 450-460лв!
  Кой купува по-ниско от 200 долара, че на нас ни го забиват със над 400 долара?
  http://gazpromquestions.ru/?id=34#c628
  Отличаются ли экспортные цены «Газпрома» от цен газа для российских потребителей?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 67. 67 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  България не купува газ от Газпром, докато Германия си го купува директно от Газпром. Защо въобще пишете за неща от които хабер си нямате? Има и значение от коя точка се купува, през колко страни минава и колко километра транзит се плаща.
  Това естествено няма никакво отношение към написаното от мен, че цената на газа в тези държави е най-ниската в ЕС, което е факт.
  Относно "монополът на тръбите".
  Характерната за европейската и американска политика глупост ще доведе до това Газпром да опъне една тръба до норвежката газопреносна система и да ги задължи да му транспортират газа из цяла ЕС, докато никой не може да нахлуе в Русия и да ги принуди да му дарят земя, за да си прокарат газопроводи и да се вържат към тяхната система. Да не говорим, че транзитните такси ще са такива, че ще е по-евтино да го транспортират в кофи със самолети.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 68. 68 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Глупави еврофили, никой не в състояние да нарежда на Россия и нейните компании каква политика да налагат.
  Россия е империя и следва своите имперски намерения , а меките китки в Брюксел могат само да мигат с очи и да изпълняват!

 69. 69 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  другарю иванов, времето ,когато комунистите ограбвахте труда на хората и вие определяхте кой да яде и да си купи лада с чакане и труд по 20 години мина ,същото е сега и с газта и ядрените централи времето ви мина и няма как да продавате златен газ на българите и златен ток ,за да живеят лидерите ви и децата ви по света и да си джъткат яхтите на воля за сметка на българския народ ,никога няма да дойдете на власт за ваше съжаление ,колкото и да си плюете по бойко и ако щете и 10 милиона гласа за ядрена централа в белене да си съберете ,няма кой да ви дава парички ,защото балъците свършиха ,а и световния пазар взе да се глобализира въпреки дейситвията на съпартицииците ви на всички нива да саботирате всяко действие на правителството в насока осигуряване на евтини ресурси и независимост на страната от братска Русия .

 70. 70 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#40] от "smehur_co":

  десен ли си, или червен?

 71. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Русия следва не имперски, а търговски цели! От много години Газпром предлага на цяла ЕС да доставя директно газ на потребителите на много по-ниски цени, но държавите не са заинтересовани, защото постъпленията в бюджета зависят от високите цени за потребителите. Отделно наличието на безброй малки доставчици налива корупционни пари към политиците.
  Не Газпром бърка политиката в бизнеса, а ЕС! Никой от вас не се е притеснил за цените на газа в България, а да се "прецака" Русия, пък ако ще да измрем от глад. Това е положението. Само дето изкуствено държаните високи цени на енергоносителите може и да пълнят бюджетите, но съсипаха икономиките на ЕС и не Русия проси пари от ЕС, а обратното.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 72. 72 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#68] от "james1":

  хааххахахахахахахахахахаха смяххх в залата. Ако "Россия" беше поне малко по-кадърна и нормална държава, с природните си дадености трябваше да е тотално номер едно в света, а не да има БВП 7 пъти по-малко от САЩ хахахахах

 73. 73 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Свидният другар Р.Овч....еххххх

  Нас червената партия роди ни,
  Нас не ще ни уплаши смрадта!
  Ние сме на 4-ти километър!
  Ние сме на 4-ти километър!
  И така до края на властта!
  Падна другарят, от компромат!
  Падна за теб, далавера!
  За да изгрее и стане той,
  малък червен олигарх!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  [quote#30:"др. Иванов"]Защо да протестирам, аз съм добър човек[/quote]
  Да разбирам ли, че за теб протестиращите са лоши хора!?....
  Егати ценностната система!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#48] от "_dan_":

  Ми верно. ЮА да видим. Че жълтите и 200 долара не даваха. И договор ненте. Ай да го насочат. Може и с кошници.
  Мамини, сладки, предателчета. С руси къдрици и вакуум под тях.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 76. 76 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#66] от "skara":

  Този въпрос би трябвало поданиците на путя да си го зададат. Ама нямат правото.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 77. 77 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#67] от "др. Иванов":

  Стига лъгал кът дърт циганин. Меко казано. На всичкото отгоре ние купуваме на 100 км от нашата граница. Прибалтика на тяхната. И това е региона с най-високите цени. Над двойно тези в Англия.
  И не цитирай цените вътре в страните. Говорим за вноса. А за тръбичката дерзай. Ей, нищо нема да научите. Това да не ти е селски магазин.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 79. 79 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#52:"Hawaii"]Ако в Азия имаше наистина платежоспособно търсене за руски газ,нали никой не си прави илюзии,че Русия щеше да пренасочи целия газов поток натам[/quote]

  Всъщност платежоспособно търсене има.
  Но има и един дребен проблем за Газпром: ако на китайските другари им анонсираш цена от $500 и кусур, просто ще ти се изсмеят в очите и няма повече да разговарят с теб.

  А газпромовските номера а-ла Р-Овч., т.е. купуване на отсрещната преговаряща страна, в Китай завършват много, много печално... Разстрел, и след разстрела-червеи, както бил написал един червен терорист от Банско

 80. 80 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#74:"Храбър"]Да разбирам ли, че за теб протестиращите са лоши хора!?....[/quote]
  Според доктрината на путинославието - да! Всеки, който е недоволен и дръзне да протестира трябва да се изпрати в Сибир!

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 81. 81 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 627 Неутрално

  а договора с Германия случайно ли е пропуснат

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 82. 82 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#33] от "mmolloff":

  До Лукойл няма да стигнат. Те са правителственозащитени. Играят карти с Премиера. И не само.

 83. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#21] от "bokko":И какво е подписал Борисов?!Та нали по негово време отпадана Бургас-Александрополис и Аеца в Белене.Колкото и да не е долюбван не може да се сравнява със тоталната сервилност на енергийната мафия от БСП към Русия .

 84. 84 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "От дружеството изразяват очакване разследването да спазва изцяло юридическите права на фирмата и нейните правни интереси, като се отчита, че фирмата е регистрирана по руските закони и извън юрисдикцията на ЕС, както и че изпълнява социални функции и има статут на стратегическа организация, управлявана от правителството в Москва."
  Явно е, че не се познава практиката по прилагане на европейските антитръстови правила, - те се прилагат към предприятия когато ефекта от дейността им засяга конкуренцията на пазара на Европейското икономическо пространсто, независимо къде е седалището им и по какви закони са регистрирани.
  Пример: поредицата дела на ЕК срещу Майкрософт.
  http://velimar.blogspot.com/2012/07/microsoft.html

  VelMar
 85. 85 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#68:"james1"]Россия е империя и следва своите имперски намерения , а меките китки в Брюксел могат само да мигат с очи и да изпълняват![/quote]

  Хиляди благодарности!
  Разсмя ме и ми вдигна настроението с няколко градуса.

  Приятни сънища - сигурен съм че в тях великите солдати на най-великата рассия ще мият ботушите си в Индийския океан, на Босфора, че да же и по бреговете на Аржентинската СавеЦка Республика


 86. 86 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#77] от "Цецо":

  Ами дайте да ги видим тези цени? Напр. на какво цени България купува от Газпром газ и къде и къде и за колко купуват останалите? Дали пък за Германия цените не паднаха, защото вече не плащат транзитни такси на беларус и Полша, а ние дупе даваме да плащаме на Украйна и румъния. Дай да ги видим тези цени, аз не ги знам, знам колко са цените на газа в България и Германия, както знам, че Газпром може и да продава по-евтино на Германия, но взима дял от вътрешното разпределение.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 87. 87 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#66] от "skara":Газпром може и да продава за 200 долара,ама на себе си,защото и Овергаз е дъщерна на същата Газпром.А Овергаз не продава за 200 долара..

 88. 88 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#74] от "Храбър":


  [quote#74:"Храбър"]

  Защо да протестирам, аз съм добър човек- цитат на коментар #30 от “др. Иванов” Ами другаря Иванов,като примерен православ-комунист,следва повелите на неговия,руски патриарх-полковник,дето каза,че който протестира извършва грях.

  Да разбирам ли, че за теб протестиращите са лоши хора!?....
  Егати ценностната система! [/quote]

 89. 89 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#78] от "janso":


  [quote#78:"janso"]Никой сякаш не вдява, че Газпром е частна компания, която работи на пазарен и политически принцип.[/quote] Брей,ти политически икономист ли си?!Колко е частна,като е държавна?!И как работи едновременно на пазарен и политически принцип,като това е противоречие?!Износът на енергоресурси е използван за оръжие във външната политика на Русия,и това Путин го обяви още миналото десетилетие.Но като всяко оръжие и това остарява,а ново Путин не е в състояние да измисли,защото Русия освен ресурси няма друго.Даже кафемелачка не могат да си сглобят.Та така...

 90. 90 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Газпром" во всех странах присутствия заключает договоры с правительственными структурами, а также с самыми известными мировыми компаниями. Юристы и эксперты этих правительственных структур и компаний знают свое местное законодательство, они также знакомы и с международным правом.

  Парламенты многих стран ратифицировали соглашения с "Газпромом" и Россией по сотрудничеству в газовой области. Эти парламенты не могут нарушать законы собственных стран при ратификации соглашений и действовать против интересов своих стран.
  Почему эти договоры вдруг стали невыгодными? Финансовые трудности в ЕС наложили свой отпечаток и на трудности с выполнением контрактов с "Газпромом", в частности с оплатой поставок. "Газпром" неоднократно шел навстречу своим европейским партнерам и пересматривал сроки и условия платежей. Теперь же некоторым странам ЕС просто нечем платить за газ. "Джентльмены всегда играют по правилам. Если правила становятся невыгодными для джентльменов, джентльмены меняют правила".

  - Ето какво казва пък другата страна !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 91. 91 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#87:"yanne"]Овергаз е дъщерна на същата Газпром[/quote]

  Глупости.

 92. 92 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Браво,много добре!Представям си как ще останат потресени в ЕС след като про1етат договора!

  4itatel
 93. 93 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#90] от "USSR":

  Изсмукано от пръстите.

 94. 94 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#90:"USSR"] Финансовые трудности в ЕС наложили свой отпечаток и на трудности с выполнением контрактов с "Газпромом",[/quote]

  Като търгуваш с голтаци е така!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 95. 95 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#93] от "deaf":

  Може би , може би , но знае ли човек Истината или пък си мисли че я знае !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 96. 96 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А... другарите Р.Овч. и агент Гоце дали ще спят спокойно идущите месеци? Силно се съмнявам...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 97. 97 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 644 Весело

  [quote#2:"dodge_ram"]Много се надявам поне сега някой да изгърми сериозно[/quote]

  Абе едва ли, ама сега на едни двама Румен- овци мъъъъъничко им пари на едно място...

  Но все пак има надежда някой да поплаче. Ако беше на ниво Ганьо- никакъв шанс, ама щом Ханц, Дитрих или Гюнтер са намесени- има малка надежда... Малка...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 98. 98 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#96:"avatar"]А... другарите Р.Овч. и агент Гоце дали ще спят спокойно идущите месеци? Силно се съмнявам...[/quote]

  Нямат грижи другарите- бъди сигурен!

  При Иван Костов- пълно синьо мнозинство, плюс син президент- нищо не можа да им направи.

  При Мони- Короната- нямам думи! Те го били изгонили, а той с тях управлява... Просто без коментар!

  При Бойко Борисов- същият кафяв хайвер:

  http://bit.ly/Q84kLb

  Другарите са непоклатими. Факт!

  България е урочасана! Просто не виждам никаква светлина!

  А може би трябва пак да стане комунизъм... Не, че сега не е...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 99. 99 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Договорът, сам по себе си, няма какво да бъде разследван. Нейде той е изписан, подписан и подпечатан. За разследване е разюзданата червена сган, която го е подпечатала и подписала от българската страна.... Ако и това е сварила да направи, разбира се!

  Свобода за Надежда Савченко!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK