Съветът на ЕС, който щеше да обсъжда разширяването на Шенген, се отменя

Причината за отмяната на заседанието е липсата на въпроси, по които да бъдат взети решения.

© Дневник

Причината за отмяната на заседанието е липсата на въпроси, по които да бъдат взети решения.Заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, насрочено по предварителна програма за 19-20 септември, е отменено, казаха източници от съвета. Предстои тази информация да бъде официално съобщена утре, предаде БТА.


На заседанието на вътрешните министри се предвиждаше отново да бъде разгледан въпросът с разширяването на шенгенското пространство съобразно решенията на Европейския съвет през март. Причината за отмяната на заседанието в частта му за вътрешните работи е, че малко от предвидените за обсъждане въпроси от дневния ред са на етап, в който могат да бъдат приети решения.


Допълнително основание е, че заседанието, насрочено за 19 септември по въпроси от сферата на правосъдието, е било отменено още преди месец заради липсата на достатъчно въпроси, които да бъдат обсъдени от министрите.
В дневния ред за септември нямаше достатъчно съществени теми, но се очаква през октомври повечето от досиетата да бъдат готови за обсъждане, прехвърляме всичко за октомври, уточниха източниците, пожелали анонимност.


Според предварителната годишна програма за работата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи следващите заседания на министрите са насрочени за 25-26 октомври в Люксембург и за 6-7 декември в Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK