Световната банка: Сивата икономика в Източна Европа вреди на растежа

Според статистиката на Европейската комисия сивата икономика в България представлява 32% от БВП през 2012 г.

© Цветелина Николаева, Капитал

Според статистиката на Европейската комисия сивата икономика в България представлява 32% от БВП през 2012 г.



Създаването на бизнес и работата извън правителствените регулации и данъчни системи в Източна Европа е толкова разпространено, че има опасност да навреди на дългосрочния потенциал за растеж в региона, се казва в доклад на Световната банка, предаде EUobserver.


Анализът разглежда главно България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словения и Словакия. Според него сивата икономика в България е представлявала 33% от българския брутен вътрешен продукт през 2007 г.


"Правителствата на държавите членки в Източна Европа просто не могат да си позволят голяма сива икономика нито в краткосрочен план заради фискалните опасения, нито в дългосрочна перспектива заради свиващата се работна сила", каза главният съветник на банката Катарина Матернова.




Според доклада сегашната финансова криза спешно налага да се сложи край на нерегулираната работа. Световната банка препоръчва серия от инициативи, които да гарантират, че правителствата предоставят по-атрактивни алтернативи за работа. По-подходяща данъчна система, съчетана със схеми за приложима социална и трудова защита, е сред предложенията.


В доклада се отбелязва, че секторът най-често включва нископлатените работни места и тези на половин работен ден. Световната банка предлага държавите да създадат по-добри практики, за да насърчат нерегулирания бизнес да декларира доходите си и да наема декларирани работници. Според банката също така трябва да се променят социалните норми.


"Изграждането на доверие в правителството е ключов фактор в опитите да се убедят гражданите, че плащането на данъци е полезно", продължава докладът. В него се посочва, че данъчните служители трябва да подхождат към гражданите с презумпцията за добро гражданство, за да установят по-добри отношения.


Според статистиката на Европейската комисия сивата икономика в България представлява 32% от БВП през 2012 г. В Румъния тя е 29%, в Литва - 28.5%, а в Естония - 28.2%. Австрия е на другия край с дял на сивата икономика 7.6% от БВП.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Сивата икономика в Източна Европа вреди на растежа"

  Верно е!

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За 2007-ма всички го знаем това...

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да, редно е правителството да послуша ЕС и €-зоната, да свали и хармонизира данъчните ставки и облагане и да излезне от зоната на здрача по покрайнините на Европа.
  Нека му кажат на Дянков, защото той ни се води ни се кара.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#3] от "Десен":

  Ти да не си последовател на Оланд,защото той реши да въвежда 75% данък и изведнъж най-богатите французи станаха чужди граждани! Ако си хармонизираме данъчните ставки не 33%,ами 95% от икономиката ще е или фалирала или ще посивее.

 5. 5 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 507 Весело

  А кривите краставици и крушките с нажежаема жичка не вредят...
  Или безкрайната кохорта от еврочиновници, национални чиновници, данъчни, общиински, милиционерски чиновници - те не вредят и трябва да се множат...

  От друга страна ЕС иска "Изграждането на доверие в правителството е ключов фактор в опитите да се убедят гражданите, че плащането на данъци е полезно", продължава докладът."
  Може ли чиновник и доверие да вървят като влюбени ръка за ръка тука в БГ-то?????

 6. 6 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Как така хем да ги свали ,хем да ги хармонизира.Данъците в България са много по-ниско от средните за Европа.
  Силните икономики искат да ги хармонизираме,тоест да ги УВЕЛИЧИМ ,за да не им подбиваме инвестиционният пазар.

 7. 7 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#5] от "mahler":А кой ни натресе вятърни перки и слънчеви панели даващи десет пъти по-скъпа енерия ? Кой напира за смяна на крушките с мижавата светлина ? Та питам , де , колко е сивата икономика в управлението на Евросъюза ? Сега трябвало да изкореним гордостта на България - ориенталския тютюн и да садим едролистен качак или магарешки тръни че били медоносни.

 8. 8 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Сивата икономика пречи, а като изкараме доходите на светло - ма много бързо растяли. Ако искате в Африка да ни вкарвате направо си го кажете.

 9. 9 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 729 Неутрално
 10. 10 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Големият проблем е,че колкото и да са ниски данъците,да не ги плащаш винаги е по-евтино,особено когато няма контрол и тежки наказания.
  От друга страна как да събираш данъци когато населението ти е умряло от глад.Дори много ниски данъци са в състояние да променят положението на някои хора в България от неустойчиво на живо фиаско.И разбира се те правят всичко възможно да го избегнат.
  Трябва синхронизирано да се вдигнат заплатите ,за да се увеличи базата за данъчно облагане и в същото време да има строг контрол и драконови наказания за тези които не ги плащат,за да може неплащането да излиза по-скъпо от плащането.

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Нека да се абстрахираме от България и да видим
  данните за публичния дълг на Естонiя като процент
  от GDP за последните 11 години( в сравнение с
  други европейски страни) :
  http://images.businessweek.com/cms/2012-07-19/BW30_feat_estonia_405_3b.jpg

 12. 12 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Анализът разглежда главно България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словения и Словакия. Според него сивата икономика в България е представлявала 33% от българския брутен вътрешен продукт през 2007 г."

  Мога с чиста съвест да кажа че и в стара Европа и Скандинавия сивата икономика изобщо не отстъпва на тая в България,даже и я подминава донякъде.Във Дания,където работя е пълно със нелегални работници за който държавата много добре знае,но си затваря очите,защото така им оттърва на датчаните.В Швеция е същото.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 13. 13 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 761 Любопитно

  [quote#10:"alvell"]Трябва синхронизирано да се вдигнат заплатите[/quote]
  А това ще се случи само когато престанем да чакаме заплати, а да разберем, че икономиката е пазарна и се движи от предприемаческата инициатива, а не когато 95% плачат за заплата или за държавна работа. Това време мина. Отново давам примера с Австрия като аналогична държава и "на другия полюс" по статистически данни - 450 000 фирми 43%, от които от един човек. Нарича се и средна класа. Това са хора, които съзнават колко е важна местната икономика и как се изкарват парите. А тук сме обявили война на предприемачите и знам, че няма да хареса сравнението(истината), но много хора са се впили като кърлежи в тях. Хем не се ценят, хем ги смучат. И общество и държава.

 14. 14 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#13:"bobix"]А това ще се случи само когато престанем да чакаме заплати, а да разберем, че икономиката е пазарна и се движи от предприемаческата инициатива, а не когато 95% плачат за заплата или за държавна работа. [/quote]

  Кратка и точна диагноза на проблема. Браво.

 15. 15 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#13] от "bobix":
  Да, ама не! Икономиката ни не е пазарна, а е мутренско-олигархична с примеси на бандитизъм и перални машини. Ако беше пазарна, що не кажат кои вериги манипулират касовите апарати, що нямало картел при бензиностанциите, що ни качиха тока с 13.5%, а намалиха газа с 0.67%
  А?
  Даже на зеленчуковия пазар няма пазар, щото идва оня и ти бие една по главата и ти казва цената...
  Ти откъде си, ало....

 16. 16 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Изграждането на доверие в правителството е ключов фактор в опитите да се убедят гражданите, че плащането на данъци е полезно", продължава докладът.
  -----------------------------------------------
  Лесно е да се каже, трудно е да се направи.
  Доверие се греди с десетилетия, губи се за дни.
  У нас доверие в държавата надали някога е имало, дори по исторически причини.
  Не че пък овластените кой знае колко са се старали да го изградят.

 17. 17 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тъй ли? Не го знаехме това!

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Малкия и средния бизнес едва крета и всеки ден се бори да оцелее
  а държавата иска още и още и ...няма край

 19. 19 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "Сивата икономика в Източна Европа вреди на растежа"

  А на Централна Европа ? Връщам се от Прага - за 5 дена не можах да изкопча нито една касова бележка. Таквоз чудо дори при предното правителство на БСП нямаше .

  Моралът не е порок!
 20. 20 Профил на georgi345
  georgi345
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Централно Европейския Университет Сорос и някои от Световната Банка ни учиха само на кризи и картели. Тези които оттам продължиха в БНБ създадоха кризата в България по неговите учебници, бум на пазара на имоти, балон на фондовата борса (20 млрд спад според Евростат), раздаване на лесни кредити (10 млрд лоши). Предполагали, че щяло да има Понзи схема, с която да покриваме старите дългове с нови "вложения" до безкрай. 30 милярда печалби за спекулантите(повечето от ЕС), ама в "БГ може всичко" както те казват и няма кои да ги съди освен Господ, но ние сме учени и не вярваме в него иначе едва ли щяхме да причиним това на страната.

 21. 21 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  По-сива от икономиката на монополистите в България, едва ли може да се докара и от целокуптния малък и среден бизнес взети заедно, които дишат с кислородни маски през последните две-три години...
  Проблема не е в шикалкавенето със заплатите на работниците и служителите в малкия бизнес, а в алтернативната регистрирация на дружествата - майки в едрия бизнес в офшорни зони...в измамите с ДДС на макро-равнище, в измамите с апортни вноски и фиктивни кредити, уж предоставени от въпросните Дружества -майки, след което от Бг се източват живи пари в посока към неизвестни банкови дестинации, било в Швейцария, било в Кипър, било на майната си...
  Казват, законно било...добре, но що държавата ни е майка за тези акули, а за хилядите редови предприемачи - мащеха...
  Гнуся се, като прочета, че някоя си фирма, регистрирана в щата Делауеър, или там, която и да е от другите ... била "инвестирала" милиоо-оони в България и пред нея чинно следва да се кланяме...а тя си е съвсем българска, но по-така-тарикатска от останалите и видиш ли, недосегаема...пък и за чуждестранен инвеститор, даже се брои...ай, молим се...берекет, версим...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 22. 22 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1471 Неутрално


  Явно плоският данък не помогна икономиката да побелее.

  ☭ Пролетарии всех стран, соединяйтесь! ☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0 ✭
 23. 23 Профил на егер
  егер
  Рейтинг: 470 Весело

  Добрутро! Всички си го знаем това. Но когато потреблението е свито, няма пари в обръщение, постоянно четем за Гърция "Ще фалира - няма да фалира", за еврото: "Ще го бъде - няма да го бъде" се пита в задачата: "Кой що годе нормален човек ще тръгне да си изсветлява бизнеса и доходите си?!" При тая несигурност е по-добре да се потопи под повърхността и да чака в сивия сектор докато се уталожат нещата. И това е естествена реакция.
  Ама на чиновниците им дай само да плещят

  Не е нужно хлябът да е бял - важното е хайверът да е чер...
 24. 24 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е те точно заради това управлението е едновременно наука и изкуство.
  Ма на НЯКОИ* наши управници са им много дебели пръстите за финните настройки.
  И никак не им се получава, особено, ако в заниманията им се налага да се включи и някой друг местен или чужд "механик."

  ПС: "Някои" ли казах? Ми то "управникът" ни май е един.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK