Речта на Барозу за състоянието на ЕС се очаква с надежда за конкретни идеи

Жозе Мануел Барозу

© Ройтерс

Жозе Мануел БарозуНакъде отива Европейския съюз? Какви са плановете на Европейската комисия? Как Европа ще се справи с кризата и ще оцелее ли след тежките ѝ удари? Това са само част от въпросите, на които днес в 10 ч. ще се опита да отговори председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу по време на годишната си реч за "Състоянието на съюза" в Европейския парламент.


Обръщението на Барозу в Страсбург, в което той ще представи своя отговор на предизвикателствата пред ЕС, предизвиква силен интерес в Европарламента дни преди да се състои. Ръководителите на политическите групи очакват той да акцентира върху начините, по които икономическата и политическата интеграция в Европа могат да помогнат за преодоляване на кризата.


"Няма магическа рецепта за излизане от кризата. Имаме нужда от политическа воля и смелост да се каже истината на нашите граждани и да се задълбочи европейската политическа интеграция", заявява лидерът на групата на Европейската народна партия Жозеф Дол. Той призовава ЕС да работи за изграждането на нова визия, която ще доведе до по-тесен и устойчив икономически и фискален съюз, който ще е в състояние да се справи със следващата криза.
За лидера на социалистите и демократите Ханес Свобода речта на Барозу трябва да съчетава ясна визия и практически мерки. В нея председателят на Еврокомисията "трябва да намери отговорите на настоящите разгорещени дебати за повече или по-малко европейска икономическа интеграция и за повече или по-малко солидарност между държавите членки".


"Вече много време беше загубено заради полумерки и политическо късогледство", заяви и лидерът на групата на либералите Ги Верхофстад. За него ЕС се нуждае от смели стъпки за засилване на интеграцията в бюджетната област и в икономически план, както и от споразумение за многогодишната финансова рамка, която следва да стимулира инвестициите и да създаде работни места.


"Г-н Барозу вече е заявявал какво е нужно за един функциониращ икономически съюз: банков съюз, икономическо възстановяване чрез устойчиво развитие, фонд за погасяване на дълга и по-добър демократичен контрол", посочи Ребека Хармс, съпредседател на зелените в Европарламента. "Речта за състоянието на Съюза му дава възможност да отправи това послание по един ясен и убедителен начин към европейските граждани, но той трябва да подкрепи думите си с дела", допълни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Разстроено

  "Вече много време беше загубено заради полумерки..."

  Извинявайте,ама всичко в ЕС е "полу.."
  Полумерки, полунитеграция, полуевропейци-справка българите,румънците и циганите, полусъюз-справка всеки си води каквато иска политика,включително продажна в полза на държави извън ЕС и рекетиращи ЕС.....
  Всичко е "полу..."
  Докато не се осъзнае истината,че функциониращият модел е този на истински ФЕДЕРАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ,с автономия,но и с ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ,БАНКИ И ЗАКОНИ,всички-и вътре и вън от ЕС ще го възприемат ПОЛУ НА СЕРИОЗНО....

 2. 2 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Надежди говежди. Най-доброто нещо, което може да направи е да си подаде оставката. Втори мандат начело и ЕС е пред разпад. Няма какво повече да се очаква от този аутсайдер.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 3. 3 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Весело

  Накъде отива Европейския съюз?

  У ряката.....

 4. 4 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#1:"Hawaii"]Извинявайте,ама всичко в ЕС е "полу.." [/quote]

  И в соц-България беше така, затова Тато искаше завода за полупроводници да прерасне в завод за цели проводници.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 5. 5 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Европейският съюз потъва и всички ние, негови членове го следваме.Нещо като: "Корабът потъва-вода има за всички".

 6. 6 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Барозу и конкретика ? Сетих се да питам нещо ? Има ли процедура за сваляне на комисията, така както има процедури за сваляне на националните правителства? И има ли такъв прецедент в историята на европейската общност. Изобщо, ако договорите не предвиждат такава процедура, то това означава ли че за ЕС няма такова понятие като политическа нестабилност или казано с техния език политическа промяна в рамките на мандата, а не след изтичането му (каква йезуитска формулировка).

 7. 7 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Федерализация на ЕС няма да има в обозримо бъдеще - нито лидерите са готови и знаят как да го направят, нито европейските народи го искат. Преди години, на един курс по някаква евроинтеграция, лекторката ни обясняваше - Ето, САЩ са федерация, Швейцария са конфедерация, а ЕС е нещо...., дето досега не го е имало и е трудно да се обясни какво е точно, но е нещо ново и ще е интересно да се види накъде и как ще се развие....
  Като гледам как се развива, имам чувството, че от ЕС имат нужда само малки и безпомощни държави като нашата. Донорите на ЕС възприемат членството си в него по-скоро като някаква благородна и хуманна мисия - за четкане на собственото си его....

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 8. 8 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  опрощават дьлговете на дльжниците и се почва отначало натрупването на нови дьлгове при строги монетарни мерки

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Това му е проблемът на Барозу, че не може да подкрепи думите си с дела, както искат парламентаристите...
  Остава си при голите приказки.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Надежда всяка тука оставете! Идеи и Барозу, как пък не.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 11. 11 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Барозу му е времето да се маха и да дойде някой сериозен политик от северна Европа да свърши работа

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Като дойде политик от Северна Европа в цяла ЕС, Средиземно и Черно море ще бликнат нефт и газ, Алпите и Витоша ще станат от желязна руда, а континентът ще се покрие с гори и реки, които да му осигурят почти безплатна енергия?

  Или решихте, че северните страни са по-богати от южните защото работят повече?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#6:"province2001"]Има ли процедура за сваляне на комисията, така както има процедури за сваляне на националните правителства? [/quote]

  А имаше ли процедура за сваляне на др. Брежнев и политбюро на ЦК на КПСС? Ясно е, че в Европа правим СССР, а не САЩ. Вярно, бухалката е по-рафинирана, спират едни пари, ползват адвокати, но резултатът е все този - ЗАСТОЙ.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]"Няма магическа рецепта за излизане от кризата. Имаме нужда от политическа воля и смелост да се каже истината на нашите граждани и да се задълбочи европейската политическа интеграция", заявява лидерът на групата на Европейската народна партия Жозеф Дол. [/quote] Пуста политическа воля. Всички политици да нея говорят, но никой не я демонстрира.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "DrAvalanche":
  Това за волята и смелостта отдавна е залегнало в инструментите за политическо обосноваване действията на ГЕРБ!Казахме, че кризата е започнала още при комунистите, но те нямаха доблестта да си признаят Орешарски тайно си беше прехвърлил един милиард от резерва за "буфер", защото е усещал какво се задава на хоризонта.. Ама само ГЕРБ има доблестта да каже истината на хората! Борисов е честен, смел и инициативен. Заедно с изключителни журналисти като Бареков ние ще можем да продължим по пътя на развитие на обществото до издигането му на европейско равнище.

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Разстроено

  Кога е бил този конкретен, та да го прави сега? Ще си останат само с надеждите. Барозу не го бива за лидер, той представлява едно *тук следва дума с л...* Пак ще говори нищо не казващи надути приказки.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  [quote#15:"leon12"]Ама само ГЕРБ има доблестта да каже истината на хората! Борисов е честен, смел и инициативен. Заедно с изключителни журналисти като Бареков ние ще можем да продължим по пътя на развитие на обществото до издигането му на европейско равнище. [/quote]
  Еееее няма как да не ти сложа +++
  Браво, браво на комсомолците гербери как им викате?

  Ти добре ли си ?
  Кризата започна когато Бойко похарчи парите и направи така ,че половин милион малки фирми да бъдат заличени !
  Вдигна безработицата от 5% на 15% и то това е по статистика за тези които си търсят работа... реално у нас без работа са 45% от работоспособните.
  Ако европейско равнище значи да стигнем холандците ...не само ,че ги стигнахме ами сме им и сериозна конкуренция !
  http://www.vsekiden.com/111656/andrey-slabakov/

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  До коментар [#15] от "leon12":

  Леон, чудя се кога си сериозен и кога си правиш гаргара? Определено имаш много тънко чувство за хумор на границата на двете.

 19. 19 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#18:"luda_krava"]Леон, чудя се кога си сериозен [/quote]
  Мисля, че говоря истината. Съвсем сериозно. Много се разстройвам, когато намирате в постовете ми иносказателен език. Ще се постарая да не оставям подобни впечатления..

 20. 20 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "bibian":

  Питам сериозно, ако има специалисти по ЕС, нека кажат има ли и какъв е механизмът , предвиден в договорите. Аз зная че темата за смяна на комисията е еретична, особено в настоящия контекст, зная и че думата неуспех не е част от европейския речник, но отвъд целуфана, с който ни покриват карамфилите (комисари и евродепутати) изглеждат все по увяхнали, а ние все по-ясно си даваме сметка за това, без при това да сме евроскептици. Това е проблема. Ако беше просто евроскептицизъм, да махнеш с ръка, а то е вече желание да я има Европа и желание да бъде спасена от таз комисия и от тоз европарламент. Ако в България има дефицит на административен капацитет и между-институционална координация (нали това е евро клишето за секретариците и експертите в министерствата които играят на пасианс и участват в обществени поръчки и се правят че не знаят кой какво върши), то в европа също има подобен дефицит но по малко по-различен начин.

 21. 21 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#17:"comandante"]Еееее няма как да не ти сложа +++
  Браво, браво на комсомолците гербери как им викате?[/quote]
  До тук прочетох с удоволствие поста ти и съм вдъхновен наново! Казвам само едно голямо "благодаря"! Радвам, се че има хора, които оценяват усилията ми по достойнство!

 22. 22 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За мен лично, ЕС отива надолу. Трябва да се случи наиситна някакво чудо за да успеят да върнат доверието в институцията. Политическа магия, воля или каквото и да е било там няма да им/ни помогне. В момента от Италия са емигрирали около 1 милион италианци, които са отишли да чистят кенефите и да мият чиниите на скандинавци и други подобни. За Гърция няма смисъл да коментираме. Лошото е, че това няма да е временно положение. Затънахме до учи в калта, а нас ни държи само това, че не сме в Еврозона и Дянков ни е притегнал колана до посиняване. Не че имаме функционираща икономика. Дори не си спомням какво беше това....

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 23. 23 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#20:"province2001"]Питам сериозно, ако има специалисти по ЕС, нека кажат има ли и какъв е механизмът , предвиден в договорите.[/quote]

  Отговарям ти най-сериозно - докато Барозу урежда САЩ той ще стои на поста, каквито и да са механизмите в договорите. И понеже Барозу е слаб политик, той избра още по-некадърен за президент - Ромпой. Пука му на някой за договорите, въпросът ти е доста слаб, защото отговорът му няма никакво значение.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 24. 24 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 939 Неутрално

  http://bolgari.net/_doche_vele____recenziia:_nasheto_nezhno_chudovishte_es-gl-941.html

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 25. 25 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "bibian":

  ех какъв щастлив човек е бибиян, знае истината за света, почти като в тъмното средновековие! де и аз да можех така!

 26. 26 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#25:"province2001"]ех какъв щастлив човек е бибиян, знае истината за света, почти като в тъмното средновековие! де и аз да можех така![/quote]

  Щастливи са ограничените, блажени - верующите. Учен човек, ама прост - това издават въпросите ти. Със здраве офча главо

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK