Институциите на ЕС създават постоянен екип за реакция при киберзаплахи

Институциите на ЕС създават постоянен екип за реакция при киберзаплахи

© [© European Parliament - Audiovisual Unit]Институциите на Европейския съюз предприеха стъпка към засилване на борбата срещу киберзаплахите, като взеха решение за създаване на постоянен Европейски екип за незабавно реагиране при компютърни инциденти (CERT-EU), предаде пресслужбата на Европейската комисия.


Екипът е резултат от успешното тестване на работата на екипа, което продължи една година и беше одобрено както от неговите клиенти, така и от други подобни групи, съобщиха от Брюксел.


Общата работа на специалистите от тази област се възприема като основен елемент от стратегията за защита срещу киберзаплахи чрез предотвратяването, откриването и отстраняването на слаби места и недостатъци в системите за защита.
Екипът ще предупреждава за наличието на уязвими звена или заплахи, като предлага действия за намаляване на рисковете.


Дългосрочната програма в тази насока предвижда всички държави от ЕС да създадат свои собствени подобни екипи, които постепенно да заработят свързано. Екипът, осигуряващ работата в електронното пространство на институциите на ЕС, защитава Европейската комисия, Съвета на ЕС, Европейския парламент, Комитета на регионите, Икономическия и социален съвет и Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност.


Той ще работи под надзора на междуинституционален управителен съвет, се отбелязва още в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK