Започват масови стачни действия в Гърция

Утре 24-часова предупредителна стачка са обявили работещите в градския транспорт на Атина.

© Reuters

Утре 24-часова предупредителна стачка са обявили работещите в градския транспорт на Атина.Стачни действия в сектора на здравеопазването, образованието, транспорта и съдебната система започват от днес в Гърция, съобщи БТА, позовавайки се на гръцки медии.


Около 22 хиляди болнични лекари от всички болнични заведения и здравни центрове в страната ще спрат работа с искане да им бъдат заплатени отработени дежурства.


Здравните работници протестират и срещу готвените нови мерки, което ще доведе до 18-процентно намаляване на заплатите им. Възнагражденията на лекарите вече бяха намалени с 40%.
По време на стачката ще бъдат приемани само спешни случаи, а планираните прегледи ще бъдат отложени.


От днес до петък ще стачкуват преподавателите в университета в Патра. Синдикатът на работещите в сектора на средното образование ОЛМЕ ще участва в общия протест, свикан от най-големите синдикални организации в страната - ГСЕЕ и АДЕДИ, на 26 септември.


Протестни действия срещу ново орязване на заплати предприемат и работещите в съдебната система, което ще доведе до сериозни проблеми по хиляди дела, съобщава радио "Скай".


От утре до 30 септември прокурори преустановяват участието си в заседания на всички наказателни съдилища в страната.


Утре 24-часова предупредителна стачка са обявили работещите в градския транспорт на Атина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK