Меркел подкрепи плана на ЕЦБ за купуване на облигации

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелГерманският канцлер Ангела Меркел подкрепи плана на президента на Европейската централна банка Марио Драги за изкупуване на облигации, но настоя да не се бърза със създаването на общ банков надзор, предаде CNBC.


По време на традиционната си пресконференция в Берлин тя подкрепи решението на Драги за изкупуване на облигации от задлъжнели страни, но предупреди да не се бърза с новия европейски банков съюз.


Като се съгласи с позицията на финансовия министър Волфганг Шойбле от последните дни, Меркел настоя, че "не става въпрос за това да сме готови възможно най-скоро, а да си върнем доверието".
Тя повтори, че затруднените банки няма да могат да използват новия постоянен спасителен фонд (Европейски механизъм за стабилност) преди подобен надзорен орган да започне да действа.


Все още съществуват различия за това кой трябва да наблюдава банките в еврозоната, като Берлин не е съгласен с плановете на Европейската комисия да натовари ЕЦБ с тази отговорност.


Меркел трябваше да намери баланса между подкрепата за плана на Драги и критиките в Германия от страна на високопоставени лица като президента на Bundesbank Йенс Вайдман, според когото изкупуването на облигации ще наруши табуто за държавното финансиране.


За разлика от Шойбле, който открито критикува коментарите на Вайдман, Меркел защити президента на Bundesbank, като посочи, че той има правото да изрази мнението си. Тя обаче каза пред репортерите, че не вижда причина да смята, че политиката на ЕЦБ ще наруши мандата на банката.


Германското правителство даде ясно да се разбере, че според него въпросите, свързани с валутната стабилност, оправдават последните решение на ЕЦБ, допълни канцлерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK