МВФ: ЕС ще трябва да плати за отстъпки в програмата на Гърция

Гърция, която води тежки преговори с кредиторите от ЕС и МВФ за условията за отпускане на следващия транш от финансовата помощ, иска да поучи отсрочка от две години, за да постигне ключовите реформи.

© Reuters

Гърция, която води тежки преговори с кредиторите от ЕС и МВФ за условията за отпускане на следващия транш от финансовата помощ, иска да поучи отсрочка от две години, за да постигне ключовите реформи.Европейският съюз трябва да поеме цялата цена за евентуални отстъпки в спасителната програма за Гърция, защото Международният валутен фонд няма средства за това, каза представителят на МВФ Танос Кацамбас, цитиран от "Франс прес".


Гърция, която води тежки преговори с кредиторите от ЕС и МВФ за условията за отпускане на следващия транш от финансовата помощ, иска да поучи отсрочка от две години, за да постигне ключовите реформи.


В интервю за вестник "Катимерини" Кацамбас заяви, че ако се договорят отстъпки, ЕС трябва да поеме цялата цена. Той отбеляза, че евентуални разходи за кредиторите в такъв случай може да бъдат финансирани с "допълнителни" фондове или чрез преструктуриране на дълга, държан от Европейската централна банка.
Кацамбас изключи допълнителни вноски от МВФ. "Всяко допълнително финансиране под каквато и да е форма ще дойде от Европа", подчерта той като обясни, че МВФ е изразходвал всичките си начини да предостави на Гърция заеми.


Страната трябва да постигне важни цели в програмата, договорена в замяна на международната помощ до 2014 г., но иска срокът да бъде удължен до 2016 г.


В петък кредиторите от Еврокомисията, МВФ и ЕЦБ отложиха за следващата седмица тежките преговори с Атина за новите икономии. На срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври се очаква да се реши за молбата на Гърция за удължаване на срока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ами то това се очакваше; бас ловя, че заемът ще бъде опростен. Въпросът е какво правим после? Нови заеми или аут от ЕЗ?

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Представителят на МВФ Танос Кацамбас.....Интересно,от коя страна произхожда този представител на МВФ...?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "mib":

  Хе хееееее!
  Фроилин Хитлерин тоя път ще рипне до небето като млада кошута само като чуе тази новинка!

  Защото от тези 110 милиарда евро - само Германия (под неистовото настояване на меркелин!) финансира 60 милиарда евро! Държавна пара, разбира се!

  Това беше и целта на фроилин - Дойчебанк да раздаде заеми около трилион евро и след това да "печели" лихви около 5% годишно! Т.е. във немския бюджет да влизат 50 милиарда годишно "от въздуха"!

  А сега излиза, че не само няма да "влизат", а че ще бъдат съкратени 60 милиарда!

  Фройлин ще съска като кралска кобра!

 4. 4 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Както писах по рано - отлагането с 2 години на изпълнението на бюджетните цели на Гърция не е безплатно. Гърция спекулира че няма да увеличи парите за меморандума (тоест няма да има нужда от нови средства), но това не е коректно, защото дори да е така, Гърция очаква да получи повече средства за 2013 и 2014та, сиреч да пренасочи там като минимум средствата от 2018 и 2019-та. Това е проблем за страните донорки, защото технически увеличава плащанията през тези години, в период, в който всички правят бюджетни съкращения, а тези пари се броят към бюджетният дефицит на страните донорки. Една от разглежданите опции бе разликата да се попълни от МВФ, които не участват със средства във вторият меморандум (защото общият бюджет на МВФ е по-малък само от пряко платените пари на Гърция до сега по меморандумите, МВФ не е особено богата организация и държавите членки гласуваха против, заради прекалената и експозиция само към една държава). Сега изглежда МВФ отряза това предложение още веднъж. Много държави донорки пък не могат да вдигнат дяловете си в следващите 2 години (Ирландия, Португалия, Испания, Италия, Холандия и Белгия) поради драстичното нарушаване на собствените им програми за съкращавания на бюджетният дефицит. Други (Финландия и Германия) не искат да поемат дяловете в предварителните плащания на държавите с проблеми, дори и с презумпцията, че те ще поемат на обратно техните дялове, към 2018 и 2019-та. Така че ситуацията е трудна.

 5. 5 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#3] от "geysh_pozitanski":

  Лихвата въобще не е тази, и отделно е отложена като изпълнение във времето. Средната лихва по гръцките облигации от вторият меморандум, е под 3 процента с обещанието да нарастне с нарастването на брутният продукт (с дял от растежа на БВП-то) в бъдещи периоди. Тъй като за всички е ясно че последното няма да го има дълго време, говорим за виртуални лихви, които са по-ниски от годишната инфлация, или за фискална загуба на пари.
  Но не е само това, лихвата е ключов политически компонент, не само за Германия а и за всички страни донорки. Договорът от Маастрихт забранява междудържавните помощи в еврозоната. Така че макар всички да знаем, че меморандумът е спасителна помощ, формално се води инвестиция - заобикаляне на термина помощ. Ако лихвите са по-ниски от инфлацията, спасителната помощ може да се третира като такава и да падне при заведено дело в съдът на ЕС в Люксембург. Така че тук няма "печалба" в смисълът, който ти влагаш, а числата са така внимателно напаснати, че са на ръба на закона, ако не и отвъд него.

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Германия отказва да изплаща репарации на Гърция за времето на Втората световна война 21 септември 2012 | 14:33 | Агенция "Фокус" Начало / Гърция Берлин. Германия е отхвърлила идеята да изплаща репарации на Гърция за времето на нацистката окупация от Втората световна война, предаде АФП.Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле е заявил, че „след няколко десетилетия въпросът за изплащане на репарации не е релевантен”.Германия вече е изплатила договорени суми, по силата на следвоенно споразумение между двете държави.„За нас няма проблеми между Германия и Гърция и бих искал да добавя, че въпросът на официално равнище не е поставян”, добавят от министерствот

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Нещата хич не отиват на добре - За Гърция МВФ бяха привлечени за кредитори на част от спасителните програми само за да подсигуряват гърба на европейските преговарящи при налагането на болезнените антикризисни мерки , за съжаление виждаме че политиците на ЕС са готови отново да харчат парите на данъкоплатците си и да договарят неща за който предварително знаят че няма да бъдат изпълнени . Само че докато ЕС не могат да излязат от Гърция то МВФ могат и вероятно скоро ще го напрявят.

 8. 8 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 617 Любопитно

  "Европейският съюз трябва да
  поеме цялата цена .."

  Ха ,българина с 150 евро, да плати
  на ..с 1500 евро ? ? ?

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#5:"Делян (delian) Делчев"] а числата са така внимателно напаснати, че са на ръба на закона, ако не и отвъд него.[/quote]
  ЕФФС всъщност е начина за заобикаляне на Договорите на ЕС...Радващо е ,че поне един съфорумец е наясно със реалното положение с Гърция и еврозоната.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#1] от "mib":

  МВФ не може да опростява заеми. Взимането на това решение, в организация, в която членуват 166 държави, 3/4 от които драматично по-бедни от Гърция, просто няма как да стане.
  ЕЦБ не може да опростява заеми, юридическо тълкование определя това като държавна помощ, а тя е забранена на ЕЦБ. А само МВФ и ЕЦБ държат над 60-70 милиарда от общият дълг на Гърция. Държавите донорки също не могат да опростяват, поради същото тълкование (а то не е случайно, упражнението с опростяване на дълг от ЕЦБ се въртеше като опция в последните 2 месеца, докато не взеха окончателното решение, че няма как да стане), но има друг момент - първият меморандум беше директен, но вторият е индиректен (през EFSF) и е възможно фонда да може да опрости дълг. Това юридическо упражнение се върти в момента, но може и то, като в случая с ЕЦБ да излезне на невъзможност. Тогава Гърция ще трябва да търси други опции (разсрочване на дълг до безкрайност например).

 11. 11 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 617 Неутрално

  "..реалното положение с Гърция и еврозоната.."

  Не става ли дума, за "от болната
  на здравата глава" (МВФ "ЕС ще трябва да плати" ?

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Е ми Меркел каза , че иска Гърция в ЕС , но Германия повече пари за оставането 'и в еврозоната няма да дава , защото над 65% от германците са за излизане от еврозоната и отказване от еврото!!! Явно парите ще трябва да ги извади Оланд. Той е дащният!!! Ама дали тогава французите няма да го обесят на Триумфалната Арка???

 13. 13 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Без радикално реструктуриране на публичните дългове на преобладаващата част на европейските правителства (включително Германия), както и връщането на национални валути, икономическата криза на континента не само, че няма да приключи, но и ще се задълбочава с по-бързи темпове от тези на който сме свидетели през последните 2 години. Гърция беше (и все още е) опитното зайче на полу-грамотните европейски политически елити.
  МВФ няма нито мандата, нито ресурса да помага за решаването на безмислени каузи - много скоро доверието на тази институция към недуразумението ''обединена европа '' и ''евро'' ще се изчерпи.

 14. 14 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#10] от "Делян (delian) Делчев":
  Благодаря за инфото! Тии даваш една от най-ценните тълкувания в раздела за гръзцката криза!

 15. 15 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Къде е учителката ми по български език сега? Последното изречение е: Ти даваш едни от най-ценните тълкувания в раздела за гръцката криза!

 16. 16 Профил на usmivka99
  usmivka99
  Рейтинг: 419 Неутрално

  е това е за едни парички а за други тояга и лишения.да ни е честит ес на който плащаме милиарди а те ги дават на мързеливите гърци.

 17. 17 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 488 Разстроено

  ДА БЕ ДАВАЙТЕ ИМ НА МЪРЗЕЛИВИТЕ ГЪРЦИ ПАРИ ПЪК ТЕ НЕКА ДА СИ ХАРЧАТ МИЛИТЕ.
  ТОВА ЗАПАДНЯЦИТЕ НЕ МОГА ДА ГИ РАЗБЕРА ТЪПИ ЛИ СА ИЛИ КАКВО. ТЕ ДА РАБОТЯТ И ДА ИЗДЪРЖАТ ЕДНИ МЪРЗЕЛИВЦИ.

 18. 18 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  гърция дължи 400 милиарда , португалия и тя толкова , испания 800 милиарда , италия 900 милиарда , великобритания 1100 милиарда , франция и германия и те горе долу толкова , цяла европа около 20 000 милиарда , ОСНОВНИЯ ВЪПРОС Е , , КОИ ГИ Е ДАЛ НАЗАЕМ ТЕЗИ ПАРИ ! НА КОИ ГИ ДЪЛЖИМ , И ПРИ ПОЛУ4АВАНЕТО НА ТЕЗИ ЗАЕМИ ТЕЗИ ПАРИ ИМАЛИ ЛИ СА ОБЕЗПЕ4ЕНИЕ В ЗЛАТО НАПРИМЕР

 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А ако не платят и след отсрочките кво става.

 20. 20 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#18] от "dgidgo":

  Отговорите на въпросите ти , като същите тези въпроси си задават и народа на Гърция, Италия, Португалия, Испания, ще намериш тук:
  http://www.dokumentalni.com/?p=1018

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK