Нели Крус: Смущаващи са някои от последните развития в медиите в България

Нели Крус

© Юлия Лазарова

Нели КрусЕвропейската комисия е загрижена за ситуацията с медийната свобода и плурализма в България и намира някои от последните развития в сектора за смущаващи. Това обяви в интервю за "Капитал Daily"вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии Нели Крус.


През седмицата Крус се срещна в София с журналисти и издатели, след като група журналисти настояха за среща с нея.


От правна гледна точка зависи от самите държави членки да осигурят свобода на медиите и плурализъм в своите страни... Но
ЕК е наистина загрижена


относно ситуацията с медийната свобода и плурализъм в България. Намираме някои от последните развития в сектора за смущаващи. България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свобода на пресата за 2011-2012 г. и това е притеснително, казва в интервюто за "Капитал Дейли" еврокомисарят.


Според нея загриженост предизвиква и увеличеното насилие над журналисти, за което беше съобщено от представителя на ОССЕ за свобода на медиите. 


В интервюто Крус представя визията си за единния цифров пазар в ЕС, за широколентовия интернет в отдалечени райони и други теми, свързани с навлизането на цифровите технологии в бита.


Ето какво отговаря комисарят на три от въпросите


едно към едно: 


Какви са инструментите, с които разполага ЕК, за да окаже влияние на българското правителство по отношение на проблемите с медиите?
- От правна гледна точка зависи от самите държави членки да осигурят свобода на медиите и плурализъм в своите страни. Тези въпроси се регулират на европейско ниво от директивата AVMS. Тя засяга някои аспекти, свързани със съдържанието при аудио-визуалните медийни услуги (например реклама, европейски въпроси, защита на малцинствата и др.).

Но ЕК е наистина загрижена относно ситуацията с медийната свобода и плурализъм в България. Намираме някои от последните развития в сектора за смущаващи. България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свобода на пресата за 2011-2012 г. и това е притеснително. Загриженост предизвиква и увеличеното насилие над журналисти, за което беше съобщено от представителя на ОССЕ за свобода на медиите. Насилието няма място в демокрацията. ЕК призова българското правителство да гарантира, че журналистите могат да работят безопасно.

Свободата на медиите и плурализмът са ключови елементи в свободата на словото, което се счита за основополагащо в ЕС. През октомври 2011 г. аз формирах група на високо ниво за свобода на медиите и плурализъм, която се ръководи от бившия президент на Латвия, професор Вике Фрайберга. Тази група в момента изследва всичките видове рискове за свободата на плурализма на медиите и работи върху евентуални решения и действия, които да бъдат предприети, за да ги защити. Очаквам доклада на групата, който ще бъде представен в края на ноември. Надявам се, че той ще бъде от полза на всички, които искат свобода на медиите в Европа.

Срещу България има активирана съдебна процедура относно начина на дегитализация на телевизионния ефир. Ще се намесите ли и как?
- Мога да потвърдя, че комисията е започнала наказателна процедура срещу България заради евентуални нередности в процедурите по определянето на честоти за цифрово телевизионно разпространение през 2009 г. Преминаването от аналогово към цифрово излъчване е една от целите на политиката на ЕС за осигуряване на по-ефективно използване на радиочестотите и пренареждането на честотния спекър за нови услуги. За комисията тези процедури са от голямо значение, защото преминаването към цифрово излъчване предоставя уникалната възможност на гражданите на ЕС да имат достъп до повече телевизионни канали. Вярваме, че наситеният и конкурентен пазар на мултиплексите ще доведе до по-ниски такси за излъчване, ще позволи вкарването на нови канали и ще допринесе за медийния плурализъм.

През март тази година Европейската комисия изпрати писмо до българското правителство, то е под формата на изразено мнение, което е втората стъпка по наказателните процедури в ЕС. В него комисията представя своите опасения относно съответствията с европейските правила за телекомите и конкуренцията при предоставянето на пет честотни ленти в два търга. ЕК е загрижена, че в тръжната процедура от 2009 г. има ограничаващи условия, което води до изключването на потенциални кандидати. Българските власти едва наскоро отговориха на изразеното мнение. В момента комисията анализира случая и обмисля евентуалното предприемане на следващите стъпки по прцедурата.

Смятате ли, че цифровата телевизия ще остарее като технология заради навлизането на интернет базираното разпространение на съдържание?
- Докато традиционното телевизионно разпространение играе ключова роля, бъдещото му развитие ще е подложено на интензивен дебат. Например във Великобритания има дискусия дали цифровото ТВ излъчване ще може да бъде напълно заменено от предоставяне на съдържанието през интернет. От една страна, кабелното и сателитното разпространение на цифрови ТВ услуги предоставя огромен капацитет и значително намалява разходите за предаването в сравнение с аналоговото разпръскване. От друга страна, 90% от широколентовия капацитет вече се използва за пренос на аудио-визуално съдържание и все повече телевзионни устройства могат да се свържат с интернет. Но традиционната телевизия като начин на разпространение все още расте и е номер едно в пазарната ниша, докато интернет все още прохожда. Поради тази причина тя ще продължи да играе важна роля още известно време.

Следим отблизо развитието на свързаните с интернет телевизори и искаме да знаем как бизнесът, организациите и гражданите мислят за бъдещето на телевизията като цяло. Поради тази причина комисията планира да започне публични консултации по тези въпроси и да изготви политика за интернет телевизорите и свързаните устройства до края на тази година. Надяваме се да се получи конструктивен дебат, който ще помогне да се подобри телевизионният пазар в Европа.


Пълният текст четете на сайта на "Капитал" и в броя на "Капитал Daily" в понеделник.ly".

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Интересно, да видим...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1904 Весело

  "...някои от последните развития в сектора за смущаващи..." и "притеснително" - колко майчински загрижени думи! Само, че ТЯ и ТЕ не знаят, че колкото и иносказателно, толерантно, културно да се изразяват, ОПравниците нито имат чувствителни сензори, нито потенциал, а най-малкото пък желание да разберат...

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  "България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свобода на пресата за 2011-2012"

  С нетърпение очаквам отговора на боковия режим както и коментарите на форумните демократи....потомци на дисиденти !


  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Да де смущаващо е, загрижени са от европейската комисия, и какво ? Така всеки може да каже че е загрижен от някаква позиция , обаче само празни приказки ще са ако няма натиск отвън, защото отвътре е видно колко са изгнили нещата.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#4] от "EREBUS":

  Коментар няма.Няма и да има.Идват избори, а мат'рала чете евтини вестници и гледа телевизия

 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не са смущаващи, а направо шокиращи!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  "България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свобода на пресата за 2011-2012 г. и това е притеснително".
  ---------
  Мисля, че по-скоро е автоцензура, защото парчето хляб заглуши жаждата за свобода на словото.

 9. 9 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#4] от "EREBUS":

  Всъщност тия дето приплакваха за свободата досега днеска изреваха, че било слободия и всеки можел да си пише каквото си поиска.

 10. 10 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#2] от "др. Иванов":
  Щото в "Дума" цари пълна демокрация ли? Забележително...ако изобщо е вярно

 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ха! Та наш'те журналя (маститете им представители) явно са шашнали дамата. Описанието в Капитал беше страхотно!

  Мен обаче ме тормози технически проблем, свързан с т.нар. "широколентов интернет". Доколкото схващам, става дума за интернет, предаван по телефонните жици (чифт, двойка). Монополист в това отношение е БТК (бранд: Vivacom). Не знам как е в "отдалечените райони", но в София БТК от година предлагат оптика дори за телефон. Да не говорим, че даже в "отдалечените райони" у нас има кабелен интернет и проблемите са по-скоро свързани с ползването на каналната инфраструктура на БТК, а не с техническото решение на доставката. Не мисля, че БТК изобщо имат планове за интернет по ADSL към отдалечени райони, поне не достатъчно качествен и сигурен. Това е една нелепа и неприложима за у нас мантра. Няма ли кой да обясни на дамата колко е глупаво и смешно това, което се опитва да разпространява и разгласява у нас? Тук ситуацията изобщо не се вмества в европейските им представи за нещата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Тази гърла какво разбира от "широколентов интернет".
  !??

  По света няма нет като нашия ( на фона всичко останало в страната), само това да не закачат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чудно ...

  Сея... некой четвъртък Цвинокио ше ни каже за кво иде реч по повод "увеличеното насилие над журналисти" , ако инфото не е строго конфиденциално както обикновено...
  Абе г-са и г-жи независими журналисти ... неаме инфо че ва насилват... Що си траете ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Кризата ще оправи нещата в медиите. (Не че сега,човек не може да се информира свободно.) Когато в скоро време партийни и корпоративни "бизнесмени" се усетят,че буквално си хвърлят парите на вятъра,купувайки собствени медии и журналисти,а резултатът е нулев. И няма как да е друг. Пресата НЕ може да бъде четвърта власт и никога не е била. Примери колкото искаш-от БКП,та до Трактора.

 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#8:"leon12"]"България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свобода на пресата за 2011-2012 г. и това е притеснително".
  ---------
  Мисля, че по-скоро е автоцензура, защото парчето хляб заглуши жаждата за свобода на словото. [/quote]
  +++ А и фондацийки насърчават "правилните" медии, да пускат "правилни" новини. "Дневник" е добър пример за това.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":


  [quote#14:"deaf"]Примери колкото искаш-от БКП,та до Трактора. [/quote]

  Хайде стига вечес версията за Трактора като главен враг на дзържавата и правителството който контролираше всичко на всичко един вестник.Тя вече омръзна дори и на Бареков. По-добре би било да сесъсредоточим вниманието си върху десеткигевестници, радиа ,телевизии и разпространителски фирми контролирани от ГЕРБ и техните ортаци от ДПС, почти на нивото на картел.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  До коментар [#16] от "bate_Ventzi":

  Там,където има дори само една свободна медия,значи НЯМА цензура. Преди 10-ти радио "Свободна Европа" проваляше напълно комунистическата преса.
  А ти си дрънкай тая втръснала на всички вече глупост,че Бойко имал медиен картел.

 18. 18 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "greenhrast":
  [quote#12:"greenhrast"]По света няма нет като нашия ( на фона всичко останало в страната), само това да не закачат. [/quote]
  Ахааа...точно!
  Пробват ли си да се праят на "интересни" по тая тема, ще хвърчат камъни! 2012г. е. Компютъра и интернета, вече са ежедневие за повечето хора...

  Иначе през оная работа ми е разни хартиени вестници и манипулативни телевизии....Просто не чета и не гледам.

  В нет-а е истинската медийната свобода!
  И нема цензура!...
  Е, като изключим модераторите от форума
  Че не ни позволяват да изявим цялата си медийна свобода
  А ние словесно сме много разкрепостени...
  Дали не си изпросих, нещо....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#18:"drakar65"]Дали не си изпросих, нещо[/quote]
  Не,само + от мен

 20. 20 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#18:"drakar65"]А ние словесно сме много разкрепостени...
  Дали не си изпросих, нещо....[/quote]
  Хъ..хъ..)))) Завистта е достатъчна сама по себе си, но за да бъде получено истинско удоволствие от нея, тя трябва да бъде споделена с другите! Затова обичам доносите!

 21. 21 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#4] от "EREBUS": Аз пък не очаквам ниакъв смислен отговор от режима.Не бих се изненадал ако Боко отново се обърне с писмо до издателите и главните редактори на медиите с въпроса дали някога той или някой друг от управляващите им е оказвал натиск!Не бих се изненадал и от отговорите.

 22. 22 Профил на crimson
  crimson
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":

  коментар гарантирано глупав

 23. 23 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  Смущаващи или отвращаващи? Много меки думички ползва госпожата, очаквах повече конкретика.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 24. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Нели Крус: Смущаващи са някои от последните развития в медиите в България

  Добро утро Г-жа Краус! Нищо не се е променило през последните 20 години. Сянката на такива титани на журналистическата мисъл като Тошо Тошев дебне от ъгъла.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  По-скоро са плашещи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 27. 27 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някой от медиите сами се поставят в услуга на разни политици

 28. 28 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Музиката свири за този, който плаща и това е по целия свят. Разликата у нас е, че родната журналистика е помиарска по традиция, продава се за жълти стотинки и не я срам от Гражданско общество, защото тука такова още няма. Причината да не се появи Гражданско общество най-вече е продажната журналистика, която продължаваме да виждаме как ни манипулира - параграф 22.

 29. 29 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#17:"deaf"]Преди 10-ти радио "Свободна Европа" проваляше напълно комунистическата преса. [/quote]
  Или беше обратно.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#28] от "4i4oti":

  "Музиката свири за този, който плаща и това е по целия свят."

  И да и не: пример- Уотъргейт, но за гражданското общество съм напълно съгласен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#24] от "grand funk railroad":
  Сянката на такива титани на журналистическата мисъл като Тошо Тошев дебне от ъгъла.
  А сянката на такива общински съветници на СОС, като синът на Тошо Тошев - Радослав Тошев - председател на транспортната комисия, те дебне от ъгъла на Синята и Зелената зона в София.

 33. 33 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#29] от "Omnis Omnibus":

  Какво "обратно", бе човек ???
  Работническо дело проваляше Свободна Европа ли ???
  Милиони нощем слушаха ВЕФ-те си, и ползваха "делото" основно за ... хигиена

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 34. 34 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#20] от "leon12":
  Чакай бе човек, кви доноси сънуваш?
  Ква злоба?
  Професионална деформация? Милиционер, ДС...! Да?

  Поне аз не изпитвам злоба към никого от пишещите тук! Може да се заяждаме, да се майтапим, да си крещим дори, ама донос!? Даже и на модераторите от форума не съм докладвал никого, дори и да не ми е харесано написаното!

  Съжалявам, живееш в друга година и с други разбирания!
  Обичай си доносите....

  "Не човек , а желязо
  просъскал агента-фашист
  Тихо Мъртвия казал...
  НЕ! Комунист!"

  Още ли слизат активни борци от Балкана!?
  По-тъпа и безобразна шайка завзела политическата власт в България няма!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Пълна измишльотина. Чудят се какво да ни измислят, че да ни наложат санкции и да спестят някое евро за подпомагане на закъсалия ЕС. Само погледнете какво става с Джулиан Асандж и се запитайте защо няма такива доклади и санкции за Англия. Или пък интригите на г-н Мърдок, пак там.

 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#23:"DrAvalanche"]очаквах повече конкретика.[/quote]

  По време на срещата Нели Крус каза нещо "невинно" - ще бъдат поставени под прожекторите. Е, това не е съд, но не у нас, а в Европата това е важно. Май скорошните събития ще попроменят комисарското отношение към нас. Чрез шокиране , май поговорката се случи наопаки - изписаха вежди.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  " ти си дрънкай тая втръснала на всички вече глупост,че Бойко имал медиен картел. "

  Верно е втръснала. Но това не я прави по-малко вярна. Има разследване от ЕК, има разследване от ЕК и за връзките на мафията с подземния свят, а комисаря, ако беше слушал или поне прочел пресконференцията имаше предвид точно Пеевските медии, които се финансират от правителството и точно това посочи като основен проблем.
  И тая простотия, че кризата ще оправи работата е някакъв връх в малоумието. Напротив, точно кризата спира независимата журналистика, щото няма пари и тя загива. Остават тия, дето са на държавна хранилка. Елементарно, ама стига да има две капки мозък някъде...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#33:"deepdp"]Работничесо дело проваляше Свободна Европа ли ???
  Милиони нощем слушаха ВЕФ-те си, и ползваха "делото" основно за ... хигиена[/quote]

  [quote#33:"deepdp"]Какво "обратно", бе човек ???
  Работническо дело проваляше Свободна Европа ли ???
  Милиони нощем слушаха ВЕФ-те си, и ползваха "делото" основно за ... хигиена[/quote]
  И аз съм го слушал, но пък Работническо дело отразяваше новини, които се изопачаваха или се замитаха под килима на Запад. Пропагандата никога не е еднопосочна! Например, как западната медия отразяваше покушението срещу папа Йоан Павел II?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 40. 40 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "latcho59":Силно се надявам ако няма как Радославчо да падне като председател на тая Комисия заради хаоса която изработената от комисията наредба създаде, то НАРЕДБАТА да падне в съда......дискриминационна плюс облагаща с доп. ''данък''

 41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":
  До коментар [#3] от "А БЪ В":
  До коментар [#4] от "EREBUS":
  До коментар [#6] от "hodounski":
  До коментар [#13] от "Лунчо":
  До коментар [#16] от "bate_Ventzi":
  До коментар [#21] от "molesan2":

  Интересно какво ви кара да мислите, ако въобще мислите, че проблема първо го има в такава степен, и по-важното, че е от 2009-та година насам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#39] от "Omnis Omnibus":

  Я стига щуротии, РаЗбойническо дело си беше официален орган на диктатурата.
  Иначе защо слушахме западните станции за да разберем истинските новини?
  Впрочем ти явно не си слушал подобни станции.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#41] от "Росен (Моди, много истини изтри, грях е това)":

  Проблема е в степен на 75% от държавните пари, с които се финансират догановите медии от правителството на Борисов. И не, не е от 2009та, а от 2007ма. До 2009та парите там бяха 40%, след това Борисов ги вдигна двойно. Това означава, че и Сергейчо пикаеше в едно гърне с Доган, но връзката на Боко с Доган е почти любовна. С една дума - всичките са от едно котило, но все още има хора, които ги разпознават като алтернатива един на друг.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Медиите са толкова свободни и независими,колкото обществото го изисква.Като купуват вестниците на Кръстева и Ко(пеле),или жълтите ,това ще се предлага.Преди 15 години тиража на най-четения тогава вестник се срина месец след като се превърна в трибуна на една кандидатура за кмет на София и почна да пуска евтини компромати за кокурента до степен същия почти да фалира и да бъде купен от ВАЦ.Рекламно лого под главата на друг ,този път партиен вестник се прие от читателите като зависимост от интереси,които те считаха за съмнителни и неговият тираж се срина и вестника изчезна.Сега хората псуват вестниците на Кръстева и Ко(пеле) и жълтите,но ги купуват.Значи тях ще ги има.Като хората искат и плащат за зрелища,сензации и клюки,а не достоверни новини и качествени анализи-това получават.

 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Изпълзяването на дърти комунистически чудовища като Кеворкян, Томов, Тошев в подкрепа на режима Борисов е достатъчен симптом. Заедно с останалата паплач проправителствените медии, картината вече става отчайваща. Неприкритите заплахи на Борисов, че ако журналист има опозиционно мнение, то той служи на мафията, правят несигурни и няколото полу-свободни медии у нас. Тук-там по някой блогър мъти водата на диктатора, но това е капка в морето от долен медиен слугинаж.

 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lemmy":
  До коментар [#43] от "Тони!":

  Коментарите ви си стоят, значи цензура в такава голяма степен НЯМА.
  За хартиените вестници не ми дреме.


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2901 Весело

  До коментар [#46] от "Росен (Моди, много истини изтри, грях е това)":

  Те стоят щото не вервам да си забелязал, ама сме в "Дневник". Следователно не сме на тиквенска територия в примъдурните Борисови медии. Иди при тях и опитай с думите "Тиква", "Рапон", "Мутра" и тути кванти синоними на селския диктатор от Банки. Ше ти отрежат айпишката от корен. Ама киснеш тук ръйш.

 48. 48 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 680 Весело

  Скъпа Нели, откакто бате Бойко Ви обясни как колегата Цветанов копае трупове с багера, смущенията Ви са като леки неразположения - приемаме ги с разбиране.

  Не се шегувам, за съжаление на Балканите ни липсва размах, а не гении. Никакъв Тони Блеър, Бойко Борисов трябва да смени Барозу, тогава ще видите кон боб яде ли. Магистрала от Пекин до Париж, нищо по-малко! 6 ленти в едната посока и 2 в другата! А на пеажите - Дянков!

  Шегувам се, ама малко. Бате Бойко вече вози Барозу, ако го извози шапка му свалям.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":

  Абе друже, твойта партия 45 години издаваше един и същи вестник с различни имена. Четяхме ги отзад напред докъдето ни стигнат силите. Я по-добре не се навирай когато се говори за свободна преса, че вие и до тоалетната не ходехте без да питате партийния секретар.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росен (Моди, много истини изтри, грях е това)":

  Медиите на Пеевски само вестници ли са? Телевизиите вестници ли ги наричаш?

  А коментарите не са в някоя от въпросните медии.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Драги ми Смехурковци...чувал съм радио "Свободна европа" То беше крайно вулгарно и непрофесионално. Звучеше като селска кръчма. Някакви си мишки дрънкаха нещо там.
  Щом сте се радвали на вицове за бай Тошо и сте смятали че се лее чистата истина и свобода - ми добре... Нема лошо.
  Само че радио, под крилото на ЦРУ надали е разправяло па баш и точно истината... То си е имало строго определени цели, несвързани с истината. Както навсякъде по света.

  Едно време комунистите ни разправяха истината за Запада като премълчаваха истината за тях си. Също така Запада разправяше истината за комунистите като премълчаваха истината за тях си.
  Та така...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 52. 52 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#51:"Лунчо"]Също така Запада разправяше истината за комунистите като премълчаваха истината за тях си. [/quote]
  Напр. премълчаваха за диващините на Мирчо Спасов, който скъсявал труповете от лагера, за да ги натика в сандъците и да ги зарови. Както и затова, че хранели прасета с трупове.
  Знаеш ли кой е Мирчо Спасов? Министър на МВР, баща на Румен Спасов (лека му пръст), член на ВС на БСП, и съпруг на суперкрадлата В. Меджидиева.
  Премълчаваха и за другото БКП говедо, редактор на в-к "Работническо дело" - Георги Боков, убил с ритници един художник и карикатурист.
  Да ти описвам ли други случаи, премълчани от Свободна Европа?

 53. 53 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  То само медийната свобода да ни беше проблема в България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 54. 54 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#12:"greenhrast"]само това да не закачат. [/quote]
  Гарантирано, че поне цената ще стане европейска.

 55. 55 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Бабето комисар що не пита издателя на Капитал Дейли какво става със свободата на мненията във форумите му?

  Как да има свободни медии, като още в ученическа възраст на децата им оряват "крилцата" с тотална цензура! А те са бъдещите журналисти, издатели и т.н.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 56. 56 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Журналистите на свободна практика ..не си знаем силата

 57. 57 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#49:"emil"]Четяхме ги отзад напред докъдето ни стигнат силите.[/quote]

  То ви личи, че сте ги четяли отзад напред! Весниците на соца бяха изключително добри и информативни. Най-важното - те не лъжеха. Което не им изнасяше не го пишеха, но никога не лъжеха. В тях почти всеки ден имаше статии на научно ниво и човек имаше какво да чете. Имаше десетки дискусии по спорни проблеми от които и сега ако някой има ум и отвори старите вестници ще тапише няколко дисертации.
  Няма никаква база за сравнение между вестниците при соца и сегашните!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 58. 58 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тези по**ани еврокомисари само харчат парите ни и "изразяват загриженост". В Сирия като изклаха стотици хора, ние бяхме "загрижени". Гърция като е на ръба на фалита, ние сме "загрижени". В Испания когато всеки 4ти е безработен.. познайте. Да, ЗАГРИЖЕНИ СМЕ! България се превръща в тоталитарна държава, а Нели е какво? ЗАГРИЖЕНА!
  Ай скт*** можеш да си седиш в къщи без да харчиш парите ни и пак да си си загрижена

 59. 59 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  „ще позволи вкарването на нови канали и ще допринесе за медийния плурализъм”
  --------------------
  Цифровата телевизия НЕ Е по-хубава от аналоговата! Човек не е загубил ОБАЯНИЕ и УСЕТ, че да не прави разлика м/у натурални и силиконови гърди. А за нови и нови канали плюс медийния плурализъм, да не говорим. Създава се ОТНОВО илюзия, че ЗЕМАТА е ПЛОСКА. Иначе, ВЯРНО е че няма медийна свобода в България.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 60. 60 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#40] от "dol":
  Никои не е внесъл НАРЕДБАТА в съда, а СЪДЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ САМОСЕЗИРА.

 61. 61 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#34:"drakar65"]Чакай бе човек, кви доноси сънуваш?[/quote]
  Как кави? Нали, ако не беше това оръжие в ръцете ми, нямаше да получа толкова доверие от шефовете ми?

 62. 62 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 428 Любопитно

  а какво стана с пъпката?
  помпозни заглавия, имоти, пране на пари, оставки, борба за добрия имидж на патрона му ... и толкоз?

 63. 63 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Казват, имало проблем - нямало свобода на словото. Следователно има пропаганда. Пропагандата цели промиването на мозъци. В България обаче мат`ряла е лош, не мисли, щото няма мозък. Следователно няма какво да се промива. Следователно няма проблем!

 64. 64 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Зарежете широщолетовия интернет. Нормално е Рединт да не в час, че поради изключително развития ЛАН у нас няма такъв проблем. Има в Европа. Има в САЩ. Но това е едно от малкото, да не кажа единственото, в което сме на километри пред тях. И знаете ли защо? Заради частния бизнес. Когато тогавашния монополист БТК им постави безумни условия за достъп до послеидната миля (грубо казано, това означава да те пуснат в шахтите), частниците започнаха да опъват мрежите по въздуха. И издухаха БТК с тогавашния му измислен ADSL. И като краен резултат у нас хората имат най-добрия интернет. Да, изгрежда ви невероятно, но като скорост сме най-добрите. Затова сега БТК - вече собственост на руснаци, се опитва да оскъпи това преимущество.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Е, и?

  Дрън-дрън, зън-зън!
  Комисии, групи и тем подобни. Шменти-капели, а каруцата си върви. В указаната посока ... Дума дупка не прави, нъл тъй ...

  А и въобще ... казано е, че Господ дава, ама в кошара не вкарва.
  И че свободата е на върха на копието ....
  Ама като опре до салама и българските Санчовци .... ъъъъъ ... таковата ... предпочитат да правят любов, а не война

  Та какво станА?
  Баба Нели се видяла с Него. Поговорили си, тя била загрижена, и Той бил загрижен.
  После баба ви Нели се видя със Санчовците. И аз ги мернах. Брррр ....
  Начело тя, а около нея - Бюреков, Тошо Тошев, мама Праска, Гочевата, Петьо ви Блъсков и други подобни светила на свободната мисъл и джурнализтиката. Сал един Цветан Василев липсваше...
  Сигурно и той е загрижен, ама повече и не е успял да отиде.

  Та толкова с тази миша тупурдия ...
  Давайте да решаваме важният въпрос - дали саламът "Народен" или саламът "Камчия" ...

 66. 66 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#5] от "A.K":обаче само празни приказки ще са ако няма натиск отвън, защото отвътре е видно колко са изгнили нещата.
  Каква помощ ще получиш от вътре при местене на гробище!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 67. 67 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#2] от "др. Иванов":

  Забележи, че наказателната процедура е заради решение на правителството от 2009г.
  Аз ще ти напомня, че търга приключи преди 05.07.2009г, а всички знаем коя триглава ламя управляваше тогава !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 68. 68 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Добре, че сме в ЕС, че иначе с толкова доносници и въздишащи по тоталитаризма кратуни - лошо...

 69. 69 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Интернет достъпа да не ни го закачат.Имаме много добър интернет,ако всичко ни беше като него,ехе...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 70. 70 Профил на manio_the_best
  manio_the_best
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ЕК и "Репортери без граници" може да са загрижени за свободата на медиите у нас, ама на Ир.Кръстева и Д.Пеевски едва ли много им пука за плурализма и вредата от цензурата, която налагат върху информацията за да манупилират обществото...

 71. 71 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  смущаващо е също така и че една неизбрана от никого представителка на ЕК който се състои от неизбрани личности като нея и Барозу идва и се вживява като баронеса която обикаля селските си имения!
  Хайде вън при Барозу да се гушкате!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 72. 72 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЕК и барзу и мишоkа и мигленkа,
  дренkи от един дол брани.
  Дрънкат си заучените глупости, като политбюровци.
  България изчезва, ЕК тлъстее.

 73. 73 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Абе на България и матр'яла мястото им не е в Европа а в ОНД при Украйна, Азербейджан и Казахстан - от там иде проблема.

  Марс е изконна Американска територия!
 74. 74 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 523 Неутрално

  ..."дЕгитализация" ?!?? Няма такава дума, баси тва журналистите направо са неграмотни, освен че нямат грам собствена мисъл, а пишат каквото им кажат.
  Пфу.
  А срещата с Нели Крус е отлично описана в "Капитал" )
  Сигурна съм, че очите и още заемат по-голямата част от лицето и - такава диващина, първобитност и дебилност едва ли е виждала в друга европейска държава. И черешката на тортата - мафиотите - собственици на медии....Супер. Още 20 години ще ни разнасят в доклади, прес-комюникета и т.н.

 75. 75 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тази жена не е ли чувала, че пост комунизъм няма всъщност?
  Тука си е още комунизъм - прикрит зад нови имена.

 76. 76 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нели Крус е доста решителен комисар и бъдете сигурни, че със същия любезен език, с който говори, ще предприеме всички позволени действия за правилното прилагане на европейските правила дори и в посткомунистическа или Бойковска България.

 77. 77 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Айди холъм, те Вашите Западно Европейски медии са много несмущаващи. Кога беше последният път когато публикувахте нормална снимка на нещо в Източна Европа, а не стари беззъби баби и цигани?

 78. 78 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 470 Весело

  Ако Гърбавите останат на власт, всичко ще бъде като мъглявина!

  yustal
 79. 79 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Смущаващи са и някои от последните идеи за развитието на медиите от европейската комисия - http://www.techdirt.com/articles/20120921/03581820457/eu-officials-propose-internet-cops-patrol-no-anonymity-no-obscure-languages-because-terrorism.shtml

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Брюкселските зелки по-добре да се заемат с кризата в която набутаха ЕС а не да разтягат локуми по мъгляви проблеми, които я ги има, я ги няма....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#3] от "А БЪ В":Нашите ръководители са гьонсурати. Разбират само от бухалка по главата. Язък и за дипломацията !

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#39] от "Omnis Omnibus":Глей сега. Човек като четеше Дело и слушаше Свободна Европа , пък и Гласът на Америка и Дойче веле си формираше сравнително обективно мнение за това- онова. Аз съм ги заслушал още когато радиоапаратите бяха пломбирани на София. Сваляхме задния капак на радиото , разхлабвахме винтчетата на потенциометъра и го въртяхме на ръка. Слушал съм и Горяните. По стар навик сега гледам новините по ОРТ . Искам да разбера /и не мога/ защо нашите толкова мразят и плюят Путин ? Може би защото е патриот .?

 83. 83 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#75] от "pc_none":

  Тази тъповата лелка, преливаща от пусто в празно, всъщност ти внушава колко хубаво е да стоиш мирно пред брюкселския немски слугинаж и да обслужваш безсмислената говорилня в немския ЕСсср, ето това е истинския посткомунизъм, а нашети си е мутролигархична криминална диктатура в най-чистия си вид, който такива лелки се правят, че не забелязват и който идеално обслужва Берлин и неговото брюкселско чиновничество....

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#62] от "leo1971":Май му пребараха вестниците. Щом Л.Павлов не е изпълнителен директор, Диляна Грозданова не е председател на журналистическия борд , превратът е успешен. Медийната шайка на бат ви Бойко действа успешно.

 85. 85 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Не разбрах дали някой и каза ,че Бойко Борисов е кум на Бареков ?

 86. 86 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#84:"ahasver"]Май му пребараха вестниците. Щом Л.Павлов не е изпълнителен директор, Диляна Грозданова не е председател на журналистическия борд , превратът е успешен. Медийната шайка на бат ви Бойко действа успешно. [/quote]
  Ха, здрасти. Шантажираха Пъпкатъа, че ако не отстъпи собствеността на медиите, ще има да се занимава със следствия съдилища. То не че няма за какво, ама в случая Дон Боконе се интересуваше не от далаверите на Пъпката, а от медиите катож канал за влияние. Сега ги издава някакво новоизлюпено дружество на старата лизаочка Венелина Гочева, а истинските пари идват от пещаците (Винпром-Пещера) и Цеко (долу от Алеко).

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 87. 87 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 367 Неутрално

  То свободата на медиите /т.е. на словото/ не беше ли залегнала като изискване за присъединяването на България към ЕС. Все пак това е един от основополагащите принципи за съществуване на демократично и свободно общество.....Според мен Нели Круз си измива ръцете - на женицата не й се занимава. Чака останалите институции в ЕС да се задействат, пък и е комисар от дясна партия...Дано все повече се обръща внимание в обществото на свободата на медиите, тъй като нещата започват да заприличват на "Авторитарен режим"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK