Гражданите на ЕС мечтаят за нискотарифни железници, българите най-малко харесват влаковете си

Гражданите на ЕС мечтаят за нискотарифни железници, българите най-малко харесват влаковете си

© Красимир ЮскеселиевБългарите са най-недоволни от услугите на железницата в страната си, потвърди изследване на "Евробарометър" по поръчка на Европейската комисия.


Едва 18% от участниците в допитването в България са доволни от услугата, съобщи БТА. 


Местният жп-превоз се харесва в най-голяма степен на финландците - 67% от анкетираните жители на страната са изразили задоволство от пътуванията си с влак.
Средно в 27-те страни - членки на ЕС, 46% от анкетираните харесват железниците си като за 15 години доволните са се увеличили с 5 процентни пункта. Най-малко са доволни от влаковете в страните си жителите на Централна и Източна Европа - Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Полша, Румъния, България и Гърция.


Близо три четвърти от европейците одобряват идеята за засилване на конкуренцията в железопътния транспорт като се надяват в резултат цените да паднат, а качеството на обслужването, честотата и точността на влаковете да се увеличи. Около 70% очакват на пазара да се появят нискотарифни превозвачи, както е в авиацията, а 43% мечтаят за луксозни услуги - храна, филми, вестници.


Почти две трети от европейците биха желали да имат повече различни възможности за купуване на билети (онлайн, чрез "интелигентни" телефони или в самия влак).


Проучването показва, че над половината от гражданите на ЕС пътуват с влак само като туристи, едва 10% са редовните пътници.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK