Германия прие допълнителните условия за спасителния механизъм на ЕС

Ангела Меркел се срещна и с Кристин Лагард

© Reuters

Ангела Меркел се срещна и с Кристин ЛагардГерманското правителство одобри допълнение към договора за създаване на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) днес, което е ключова стъпка към укрепване на еврозоната в борбата с тригодишната дългова криза, предаде ДПА.


Анексът, представен като "тълкувателна декларация", покрива исканията на германския конституционен съд за изрично определен таван на дяловото участие на Германия в спасителния фонд – 190 милиарда евро. Включено е и настояването за гаранции, че парламентът в Берлин ще бъде информиран за работата на механизма.


"Нито една разпоредба на договора не може да се тълкува като налагаща задължение за вноска, по-висока от определения капиталов дял за всяка страна по ЕМС", е отбелязано в декларация.
Постановява се също, че други части от договора "не пречат да се предоставя изчерпателна информация на националните парламенти".


В текста, издаден в Берлин като законодателен акт, се отбелязва, че анексът трябва да бъде приет съвместно от всички страни по механизма в Брюксел.


След днешното заседание на кабинета канцлерът Ангела Меркел се срещна с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Те обсъдиха следващите стъпки в борбата с дълговата криза в еврозоната. Според правителствени източници на срещата, която продължи едва един час, е било разгледано и състоянието на световната икономика, като не бяха оповестени повече подробности.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Весело

  190 милиарда гърците ги изпиват за една вечер бе!

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Нито една разпоредба на договора не може да се тълкува като налагаща задължение за вноска, по-висока от определения капиталов дял за всяка страна по ЕМС", е отбелязано в декларация." Доброутро, драги българи Защо германците и техните политици, постоянно призоваващи ВСИЧКИ ЕС държави за "повече Европа"- т.е. - направо изискващи останалите държави от ЕС да се откажат в много по-голяма степен от националният си суверенитет, са приели такава " Тълкувателна декларация" и не мислят ни на йота да отстъпват от СВОЯТ си- националният германски суверенитет? Какво означава това- "Дайте да дадем", а КОГАТО НАПЪЛНО СЕ ОТКАЖАТ ОТ ГЕРМАНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ, ТОГАВА ДА НИ РАЗПРАВЯТ ПРИКАЗКИ ЗА "ПОВЕЧЕ ЕВРОПА"!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Афганец
  Афганец
  Рейтинг: 514 Весело

  До коментар [#2] от "dqdomart":

  Нещо като идеята „Дойчланд,юбер аллес!“ в съвременен,„демократски“ вариант!

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  От уикито- "...В суверенитета се включват 2 основни понятия:
  1) държавен суверенитет - върховенство на държавната власт вътре в страната, нейната пълна самостоятелност и независимост от властта на други държави;
  2) народен суверенитет - пълновластие на народа като източник на властта и възможност да участва в управлението на държавата." Та - Допълнителната декларация представлява точно акт на националният суверенитет на Германия, а Меркел иска/ включително и от България/ да се ориентираме към "повече Европа"- т.е. да дадем много по-голяма част от суверенитета си в замяна на ....НИЩО - или по-скоро в замяна на това да продължаваме да бъдем най- бедната държава в ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Уркаган":
  Нямам нищо срещу ЕС, но във вариант- еврозона- отказване на държавите от суверенитета им в много по-голяма степен от тази в момента и останалите от ЕС - с много по-либерален режим от този в еврозоната и с по-запазен за самите държави суверенитет.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на vadik
  vadik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който води хорото той раздава шамарите
  .Естествено,че ще гласуват това,което им е изгодно.
  За какво съществува ЕС,за да може някои произвеждащи да продават по лесно извън териториите на страната си.А глупаците присъединили се по-късно да бъдат просто едни консуматори,на които им пият кръвчицата до последнта капка...
  Скоро някой някъде беше писал-земята е една-когато опоскат всичко,откъде ще намерят друго за глозгане?
  Та сме свидетели вече на това откъде изгрява слънцето и къде залязва.И то с бум и трясък май...

  все нещо ще се обърка:)
 7. 7 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 500 Любопитно

  [quote#4:"dqdomart"]да дадем много по-голяма част от суверенитета си в замяна на ....НИЩО - или по-скоро в замяна на това да продължаваме да бъдем най- бедната държава в ЕС.[/quote]
  Ако не сме в ЕС , вярно няма да сме най-бедната страна в ЕС , но това не означава , че ще сме по-богати , нали?Даже напротив.
  [quote#6:"vadik"]За какво съществува ЕС,за да може някои произвеждащи да продават по лесно извън териториите на страната си[/quote]
  Е сигурно ако не сме в ЕС Ладичките и Кадилаците ще се продават повече ....ха, ха не ни е виновен ЕС , че нямаме производство....

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#7:"Deru"]Ако не сме в ЕС , вярно няма да сме най-бедната страна в ЕС [/quote] Айде пак....Нали виждате какво съм написала! НЕ СЪМ ПРОТИВ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС, А ПРОТИВ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕВРОЗОНАТА ТОЧНО СЕГА- КОГАТО НАД 6 ДЪРЖАВИ ОТ ЕВРОЗОНАТА ИМАТ НУЖДА ОТ СПАСИТЕЛНА ПОМОЩ! ЗАЩОТО КОГАТО ТЕЗИ държави правиха огромните си държавни дългове, бг. граждани НЕ ПОЛУЧАВАХА МАСОВО В БЪЛГАРИЯ огромните гръцки, испански, италиански, и др. заплати., пенсии и социални плащания! Ние сме от 5 години в ЕС и не трябва да плащаме задълженията на други! АКО ОБАЧЕ ЕС СТАНЕ СЕЩ/ГЕЩ - КАТЕГОРИЧНО СЪМ "ПРОТИВ' ЧЛЕНСТВОТО НИ В НЕГО!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#7] от "Deru":
  Извинете, но изобщо знаете ли каква е разликата между ЕС и еврозоната? Защо нежеланието ми България да плаща ЧУЖДИ ДЪРЖАВНИ ДЪЛГОВЕ се приема за ИДЕНТИЧНО с нежеланието България да членува в ЕС? Правете разлика- има я дори заради това, че в България паричната единица официално не е еврото!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1680 Весело

  -Купонът в ЕС става все по-як ! Щом всеки на всеки започна да търси "кусурите" явно раздялата е по-добрата алтернатива ! -Ако в едно семейство, не могат да се разберат, кой колко ще харчи, и кой колко ще плаща, накрая се стига до "твърди" възпитателни мерки (лобут) ! Обикновено по-силният бие по-слабият ! Вижда се, че най-добре ще е да има развод ! -А иначе това, което са приели днеска само по-себе си не значи нищо !

 11. 11 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":

  И аз съм против членството ни в ЕЗ! Преди години се подигравах на англичаните, че се инатят и не влзиат в ЕЗ, а от доста време подкрепям тяхното мниение, че на този етап е по-добре да се седи извън ЕЗ! Нещата с еврото не отиват на добре и много се съмнявам, че този валутен съюз ще оцелее!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  [quote#11:"acropora"]И аз съм против членството ни в ЕЗ![/quote]
  Същото е било по време на експанзията на римската империя !

  По граничната периферия първо се взимат роби .
  А след падането на крепостите се назначават сатрапи.
  После идват важни особи "римски граждани" да наложат местните данъци и такси които трябва да се събират за РИМ.
  А после тези от периферията сами да се оправят с варварските набези защото в РИМ си имат фестивали с ядене и пиене и забави с весталки девственици.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "acropora":
  Предстоят много реформи - еврозоната ще се промени, а с нея и ЕС, и ние трябва да сме абсолютно наясно къде е точното място на България в новата структура, защото може да се наложи да се гласува на референдум за членството/излизане от членството ни от ЕС, ако ЕС се превърне в СЕЩ/ ГЕЩ и е федерация, а не конфедерация. Все пак, за суверенитета и независимостта на България са умирали нашите предци- не е редно решението за пълно отстъпване на суверенитета на България да се случи без прякото мнение на българският народ.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#13] от "dqdomart":
  -И може ли да ви попитам, "кое демократично правителство" във България е провело "референдум" по-какъвто и да е въпрос, та се надявате точно сега, някой "виден" демократ "пак", да ви попита дали ви харесват или не, състоянието на нещата, точно по този въпрос !?!

 15. 15 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#4] от "dqdomart":

  Дядо Март - все някой трябва да бъде най-беден в ЕС - дали България, или Румъния или друга страна - винаги ще има най-бедна.

  Германия не претендира за права, които другите нямат - напротив съдебното решение от Карлсруе бе възприето от повеЧето други страбни в еврозоната - тоест в крайна сметка да решават националните парламенти.

  Така Че всъщност Германия подкрепи националните суверенитети на отделните страни.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#14:"vagabond66"]И може ли да ви попитам, "кое демократично правителство" във България е провело "референдум"[/quote]
  Хм- не може да има "скрито- покрито" - няма как да се предостъпи целият суверенитет на България на СЕЩ/ГЕЩ и това да остане скрито. Такова решение на политиците просто не може да се скрие, защото касае ВСИЧКИ области на живота в България - включително и статута на Народното събрание ; промени в Конституцията ни и статута на самите депутати.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#16] от "dqdomart":

  Ама те, "нашите депутати", с две ръце гласуват всички "безумия", които ни се предлагат от ЕС та даже и в много случаи добавят и "наши собствени безумия" ! Та в този смисъл до сега НИКОГА не са ни предоставяли тази възможност да "ги" одобрим или не, въпросните "безумия" ! И ако на Германия (сила номер едно в ЕС и ЕЗ) не е дадена възможността да реши този въпрос чрез референдум, сами си отговорете във България, дали ще се допусне подобно допитване

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "vagabond66":
  До сега ЕС е СЪЮЗ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ- така, че когато една държава НАПЪЛНО ГУБИ суверенитет, тя престава да бъде държава и става административна област и една федерация. Това е НЕВЪЗМОЖНО да се случи БЕЗ мнението на суверена на ДЪРЖАВАТА България- българският народ. От създаването на България - 680; 681 г. до днес - 2012г. - не е известен случай България сама, напълно доброволно, без да е загубила война, да отстъпва напълно своя суверенитет и от независима държава да падне до нивото на административна област в състава на друга държава или друго държавно обединение!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#18:"dqdomart"]става административна област и една федерация.[/quote]
  да се чете " и става административна област в една федерация- ГЕЩ/ СЕЩ"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#15:"bulgarinvstranstvo"]Така Че всъщност Германия подкрепи националните суверенитети на отделните страни.[/quote] Хм...моето мнение е , че напълно резонно Германия подкрепя преди всичко своят национален интерес.Това е нормалното състояние на нещата! Естествено, че националният интерес на България може да не съвпада с националният интерес на Германия. Но ми омръзна да бъдем сочени като най- невежите, да сме припавнявани като етнос с циганите; постоянно да сме укорявани за нещо и да се отнасят с нас като с хора "втора ръка". Многопластовостта на немската политика е видна доста ясно и е доста разтегливо понятие...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#18] от "dqdomart":

  -Да обаче, в сегашно време това се получи с всички държави "членуващи" в ЕС ! Дори и в държави, които на референдум отхвърлиха "договорът от Лисабон" , но въпреки това, пак им беше наложен ! - А точно това бе първата стъпка към отнемането на суверенитета на всички "членки" ! За България в момента, в никакъв случай не може да се твърди, че е "държава" ! Тя е по скоро "опит за държава", и то "крайно неуспешен опит за държава" !

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#21:"vagabond66"]За България в момента, в никакъв случай не може да се твърди, че е "държава" [/quote]
  Напротив- МОЖЕ ! Може и още как! Имаме ли бг. документи за самоличност, в които пише "бг. гражданин? Съществува ли български НК, по който не могат да Ви осъдят за напр. "обида на турският народ и турската идентичност" по турският НК, защото това не е престъпление по БЪЛГАРСКИЯТ НК; ползвате ли се с правата на бг. гражданин в чужда държава? Нямало държава, а Там е въпросът- държава има; но държавността изчезва!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "vagabond66":
  България все още ИМА и бюджетен суверенитет- за разлика от държавите в еврозоната, които съгласно Фискалният пакт, ГУБЯТ свяоя бюджетен суверенитет и го предоставят на ЕК!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://www.bg-pravo.com/2009/12/13_08.html
  Пример:
  Член 11 от Конституцията на Италианската република: “Италия... се съгласява при условие на взаимност от страна на другите държави на ограничения на своя суверенитет, необходими за установяването на ред, осигуряващ на народите мир и справедливост...
  В нашата Конституция НЯМАМЕ такъв текст
  http://www.parliament.bg/bg/const
  ....Федерациите се състоят от съставни части със значителни компетенции. Частите на федерациите са със запазени законодателни и изпълнителни органи, но не притежават суверенитет и не са субекти на МП. Федерациите се характеризират с общо гражданство, общи законодателни, изпълнителни и съдебни органи. ...
  ....Конфедерацията е съюз, обединение на самостоятелни суверенни държави. Отсъства общо конфедеративно гражданство, не съществуват общи конфедеративни законодателни и изпълнителни власти. Държавите-членки на конфедерацията остават суверенни държави и субекти на МП, но това е само общо правило.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#23] от "dqdomart":

  Щом разни "дребни" чиновници от МВФ и Световната банка ни определят нивото заплатите в държавният и общинският сектор значи, сами си направете извода за каква държава става въпрос !?! А какво значение има, какво пише в "конституцията"!?! Тя и без това не се спазва ! Например в конституцията на РБ пише, че България е "социална държава", и че "населението е осигурено с медицинско обслужване" ! Обаче това много добре се вижда, как се "изпълнява", та в този смисъл "конституцията" е просто една "декларация с добри пожелания" !

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1680 Весело

  -Хайде лека нощ на всички ! Каквото и да са "намислили", съм напълно сигурен , че ще го направят без да ни питат !!!

 27. 27 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#26:"vagabond66"]-Хайде лека нощ на всички ! Каквото и да са "намислили", съм напълно сигурен , че ще го направят без да ни питат !!! [/quote]
  Добро утро! И няма да ни питат я. Нищо нямма да се оправи, докато не се надигнем с гьостериците и да идем лично в парламента да им го изкрещим на ушенцето!

 28. 28 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Неутрално


  Снимката към статията е много хубава.

 29. 29 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#27] от "gibi":

  -Е това на мене ми е ясно поне от десетилетие ! Просто с написаното се мъча да обясня на много хора, че да се надяват на "избори" и "референдуми", при сега съществуващата "политическа система" и "политическа класа" е "вятър работа" ! Иначе за работата с "гьостериците" не съм напълно съгласен с вас, защото ми се струва, че само с "гьостерица" няма да е "достатъчно" да се овладее положението! Ще ни трябват по- сериозни "оръжия"!

 30. 30 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#9:"dqdomart"]Защо нежеланието ми България да плаща ЧУЖДИ ДЪРЖАВНИ ДЪЛГОВЕ се приема за ИДЕНТИЧНО с нежеланието България да членува в ЕС? [/quote]

  защото показва типичен начин на мислене. искам всички преимущества, но не искам недостатъзците. фурнаджийска лопата, с други думи.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 31. 31 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#13:"dqdomart"]за суверенитета и независимостта на България са умирали нашите предци- не е редно решението за пълно отстъпване на суверенитета на България да се случи без прякото мнение на българският народ. [/quote]

  това са едни прекрасни думи, само дето без покритие. какъв суверенитет, какви 5 лева? бг няма нито финансите, нито производството, нито политиците за да има суверенитет. последните 60 години да сме го имали? то не бяха руснаци, хамериканци, европейци. все нечий гъз се лиже. и то СЪС активното участие, дето ти му викаш
  [quote#13:"dqdomart"] прякото мнение на българският народ. [/quote]
  което от 20 години си избира агенти на ДС да го управляват?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#30:"beatles"]защото показва типичен начин на мислене. искам всички преимущества, но не искам недостатъзците[/quote]
  Смехории! Защо БЪЛГАРИТЕ, членуващи в ЕС от ПЕТ години, трябва да плащат дълговете на гърците , членуващи в ЕС от ТРИДЕСЕТ години? Защо да не стане обратното, а Щото гърците са "много умни, дали са ни цивилизацията" и за това те трябва да живеят в социализъм, а ние да им плащаме сметките На всяко ПРАВО в ЕС има насрещно ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Е - Гърция е от ДЕСЕТ години в еврозоната и дълговете й не са натрупани за 1, 3, или 5 години Къде остана НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО на Гърция на Маастрихтските критерии - трансформира се в огромен държавен дълг, нали А сега искате БЪЛГАРИТЕ да им плащат сметка Аман от гръцки тарикати

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#31:"beatles"]това са едни прекрасни думи, само дето без покритие. какъв суверенитет, какви 5 лева? [/quote]
  Тогава се откажете от българско гражданство- какъв Ви е проблема Май проблема е , че другото Ви гражданство не е със държава - член на ЕС, а с кандидатка за членство в ЕС,а

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#29:"vagabond66"]че да се надяват на "избори" и "референдуми", при сега съществуващата "политическа система" и "политическа класа" е "вятър работа" ![/quote]
  Що не прочетете съответният закон? И на кого се мъчите да обяснявате неща, ясно разписани в закона? Ето- четете и не се излагайте! ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ
  Обн. ДВ. бр.44 от 12 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.42 от 5 Юни 2012г.
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK