МВФ обмисля да прати в Гърция пенсионирани германски данъчни експерти

Системата е нужна, за да може Гърция да се пребори с неплащането на данъци в страната.

© Reuters

Системата е нужна, за да може Гърция да се пребори с неплащането на данъци в страната.



Международният валутен фонд (МВФ) обмисля да изпрати в Гърция пенсионирани германски данъчни специалисти с дългогодишен опит, които да помогнат за изграждането на функционираща данъчна система в страната, съобщи гръцкият вестник "Етнос", цитиран от БТА.


Системата е нужна, за да може Гърция да се пребори с неплащането на данъци в страната, придобило огромни национални размери. Събирането на данъци е сред приоритетите на правителството в рамките на неговите усилия за справяне с кризата.


В репортаж на германското радио "Дойче веле" се казва, че в отчаян опит да изгради функционираща данъчна система в Гърция изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагарад иска да мобилизира такива германски пенсионери.




От ноември миналата година около 170 германски специалисти са в готовност да помогнат на гръцките данъчни власти, твърди "Дойче веле". Според германски заместник-министър на финансите властите в Атина миналата година са използвали с такава цел само седем германски държавни служители.


През юли миналата година еврокомисарят Гюнтер Йотингер предложи пенсионери с полезни умения от други държави в Европейския съюз да отидат в Гърция и да помогнат за растежа на икономиката ѝ.


Тогава той каза, че си представя бивши учители от професионални училища или пенсионирани занаятчии, изпратени в Гърция на доброволчески принцип и за определено време. "Трябва да изпратим държавни служители и други експерти в Атина, за да помогнем на гръцкото правителство да засили своето ноу-хау", обясни Йотингер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK