Гърция представя бюджет, белязан от дълбоки съкращения

Гърция днес ще стане поредната страна от Европейския съюз, която ще приеме строг бюджет, след като миналата седмица Испания и Франция се опитаха да покажат, че могат да направят необходимите икономии, което беше последвано от масови протести.

Атина се надява да впечатли кредиторите, но това вероятно ще доведе до ново обществено недоволство.

© Reuters

Атина се надява да впечатли кредиторите, но това вероятно ще доведе до ново обществено недоволство.Гърция днес ще стане поредната страна от Европейския съюз, която ще приеме строг бюджет, след като миналата седмица Испания и Франция се опитаха да покажат, че могат да направят необходимите икономии, което беше последвано от масови протести.


Очаква се бюджетът на Гърция за 2013 г. да включва дълбоки съкращения на публичните разходи, за да може страната да впечатли международните кредитори. Това обаче най-вероятно ще доведе до нови масови протести срещу мерките за икономии.


Бюджетът за следващата година най-вероятно ще включва допълнителни съкращения на заплатите в публичния сектор, пенсиите и социалните надбавки като част от пакета спестявания на стойност 11.5 милиарда евро за следващите две години.
"Ще бъде тежък бюджет, очертаващ шеста година рецесия", каза високопоставен правителствен служител пред "Ройтерс". По думите му той ще се фокусира върху допълнителни спестявания, включващи мерки, договорени от политическите лидери. 


Според него "този бюджет ще бъде още една стъпка, която да приближи страната до финансова независимост, намалявайки държавните оперативни разходи".


Друг правителствен източник, пожелал анонимност, каза пред агенцията, че проектобюджетът за следващата година ще включва около 7.5 милиарда евро съкращения на разходите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK