Брюксел предупреди за икономическа катастрофа заради безработицата

Според последните ревизирани данни на "Евростат" безработицата в еврозоната и в целия Европейски съюз е останала на високо ниво през трите летни месеца - съответно 11.4% и 10.5% .

© Reuters

Според последните ревизирани данни на "Евростат" безработицата в еврозоната и в целия Европейски съюз е останала на високо ниво през трите летни месеца - съответно 11.4% и 10.5% .Европейската комисия предупреди в понеделник за опасността от "икономическа и социална катастрофа", ако безработицата сред младите европейци продължи да се увеличава и настоя за съвместни усилия за справяне с проблема в страните от еврозоната, предаде "Ройтерс".


Според последните ревизирани данни на Евростат безработицата в еврозоната и в целия Европейски съюз е останала на високо ниво през трите летни месеца - съответно 11.4% и 10.5% .


"Без съмнение е неприемливо, че 25 милиона европейци нямат работа", каза говорителят на Брюксел Джонатан Тод. В отделно изявление еврокомисията отбеляза, че данните, показващи рекордните 22.7% безработни между 18 и 25 години в Европа през август, предизвикват реални притеснения.
"Евроинституциите и правителствата, бизнесът и социалните партньори на всички нива трябва да направят всичко, което могат, за да предотвратят едно изгубено поколение, което би било икономическа и социална катастрофа", подчерта Брюксел.


Безработицата може да достигне 19 милиона души през 2014 г., или около 12% от работната ръка в еврозоната, показа ново проучване на Ernst & Young. В тази трудна обстановка е обичайно компаниите да намаляват броя на заетите, за да запазят продуктивността и доходите, се посочва в него.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK