Европейската комисия представя мерки за повишаване на сигурността на АЕЦ

Европейската комисия представя мерки за повишаване на сигурността на АЕЦ

© Красимир ЮскеселиевЕвропейската комисия ще представи в обедните часове днес препоръките си за повишаването на сигурността на европейските АЕЦ. В работен вариант на доклада, който предстои да бъде публикуван официално, се посочва, че проверките са обхванали 134 реактора в 68 атомни централи, обобщава БТА.


Съгласно приложените таблици към доклада се отчита, че в България са били проверени два реактора в АЕЦ "Козлодуй", като българската централа е представена като една от най-безопасните на континента. Издадени са препоръки по повод подобряването на плановете за действия при земетресение и наводнение, както и за осигуряването на резервно помещение за управление на централата, в случай че основната командна зала стане неизползваема.


ЕК отбелязва, че проверките, извършени през миналата и през тази година, са били предизвикани от аварията в АЕЦ "Фукушима" през март 2011 г. Целта на експертите е била да се установи готовността за действия при малко възможни случаи на силни земетресения и наводнения, умишлен удар от самолет или кибернетично нападение.
Обхванати са случаите, в които е възможно да са били допуснати грешки в конструкцията на реакторите, както и вероятни пропуски в резервните системи, човешки грешки, неточни аварийни планове, лоша комуникация на отделните звена по поддръжката на централите.


Проверките са обхванали всички АЕЦ на територията на ЕС, както и реактори в съседни на ЕС, сред които Швейцария и Украйна. На този етап са обобщени единствено резултатите от централите в ЕС.


В документа се посочва, че значително по брой население живее в радиус от 30 километра край 47 атомни електроцентрали в ЕС, което прави особено важно изготвянето и прилагането на планове за действие при ядрена авария в районите, близки до централите. Съобразно резултатите от извършените изпитания на практика всички европейски АЕЦ следва да получат подобрения, посочва комисията. В доклада се уточнява, че цената за подобрение на всеки от проверените реактори е от 30 до 200 милиона евро, т.е. общата стойност би била 10-25 милиарда евро.


Комисията препоръчва въвеждане на подобрения в европейското и в националното законодателство, които да повишат безопасността, както и прозрачността и независимостта на контролните органи. ЕК ще представи доклад за въвеждането на предложените мерки през юни 2014 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK