Въпреки някои проблеми с безопасността няма да има затворени атомни централи в ЕС

Гюнтер Йотингер представи резултатите от стрес тестовете

© Reuters

Гюнтер Йотингер представи резултатите от стрес тестоветеНяма повод за затваряне на атомни електроцентрали в Европа, но въпреки високите стандарти за безопасност в тях се препоръчват по-нататъшни подобрения на показателите на безопасност за почти всички централи в Европейския съюз. Това заяви Европейската комисия, която днес представи резултатите от изпитванията на аварийни натоварвания на атомните централи.


Тези изпитвания показаха, че не всички стандарти за безопасност, препоръчвани от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), и не всички най-добри международни практики се прилагат във всички държави членки.


Еврокомисията обаче ще следи отблизо изпълнението на препоръките и в същото време ще предложи законодателни мерки за по-нататъшно повишаване на ядрената безопасност в Европа.
След ядрената катастрофа в Япония заради повредата на атомната централа във Фукушима Европейският съюз реши да проведе стрес тестове на ядрените си централи. Изследванията показаха, че международните стандарти и практики не са били приложени навсякъде, подчерта Брюксел. Освен това трябва да бъдат извлечени поуки от Фукушима.


Препоръките за по-голяма безопасност


Сред тях е опасността от земетресения и наводнения. Във всяка атомна електроцентрала трябва на място да са на разположение сеизмични измервателни уреди за измерване и предупреждаване за възможни земетресения.


Трябва да има инсталирани и системи за контролирано изпускане от херметичната обвивка, снабдени с филтри, които да позволяват безопасно снижаване на налягането в херметичната обвивка на реактора в случай на авария.


Съоръженията за справяне с тежки аварии трябва да се съхраняват на места, защитени дори в случай на общо разрушаване, откъдето те да са бързо достъпни. В случай че при авария главната контролна зала стане непригодна за хора, трябва да бъде на разположение резервна аварийна контролна зала.


"Изпитванията на аварийни натоварвания показаха в какво сме добри и къде трябва да търсим подобрение. Изпитванията бяха сериозни и бяха успешни. Като цяло положението е удовлетворително, но няма място за самодоволство", подчерта еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.


По време на пресконференцията за представяне на доклада комисарят призна, че е възможно да се стигне до повишаване на цената на енергията от атомни централи в някои държави членки заради средствата, които трябва да се вложат в подобрението им.


Препоръки за България


В доклада, представен от Европейската комисия се отбелязва, че в България се правят редовни и чести проверки по насоките за управление на тежки аварии в АЕЦ "Козлодуй", което се приема за добра практика.


Според експертите в атомната централа все пак трябва да се провери дали е необходим нов анализ на сеизмичната активност в региона. Трябва да се вземе предвид евентуална комбинация от извънредни метеорологични условия, както и да се обмисли възможността за зареждане на аварийното захранване от дизелов генератор.


Предстоящите стъпки


Националните регулаторни органи ще изготвят и до края на 2012 г. ще предоставят национални планове за действие с график за изпълнение. В началото на 2013 г. тези планове ще бъдат подложени на партньорски проверки, за да се потвърди, че препоръките от изпитванията на аварийни натоварвания се прилагат адекватно и по прозрачен начин в цяла Европа.


Еврокомисията възнамерява да докладва за прилагането на препоръките от изпитванията на аварийни натоварвания през юни 2014 г. при пълно партньорство с националните регулатори.


В допълнение към конкретните технически констатации и препоръки Брюксел направи преглед на действащата европейска нормативна уредба за ядрена безопасност и в началото на 2013 г. ще представи преработен вариант на настоящата директива за ядрена безопасност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK