Агенция на ЕС отхвърли доклад с твърдения за опасна ГМ царевица

Екипът учени миналия месец откри, че мишките, хранени с генно-модифицираната царевица NK603 или изложени на хербициди, използвани с нея, са развили тумори.

© Reuters

Екипът учени миналия месец откри, че мишките, хранени с генно-модифицираната царевица NK603 или изложени на хербициди, използвани с нея, са развили тумори.Европейската агенция по безопасност на храните каза, че не може да приеме "неточния" доклад на френски учен за връзка между рака и генетично модифицирана царевица, предаде "Франс прес".


Агенцията заяви, че след първоначален преглед е открила, че "замисълът, представянето и анализа на проучването... са неточни", което означава, че не може да сметне заключенията на автора за научно обосновани.


Предвид това агенцията е поискала от автора на изследването, френския учен Жил-Ерик Сералини, да предостави допълнителна информация преди второто и окончателно разглеждане да бъде завършено до края на месеца.
Екипът на Сералини от университета в Кан миналия месец откри, че мишките, хранени с генно-модифицираната царевица NK603, произведена от компанията Monsanto, или изложени на хербициди, използвани с нея, са развили тумори.


"Редица въпроси, отнасящи се до замисъла и методологията на проучването, така както е описано, означават, че не могат да се направят никакви изводи за развитието на тумори в тестваните мишки", каза агенцията в изявление.


Миналия месец Сералини заяви, че няма да позволи агенцията да проверява разкритията му, защото тя първа е разрешила въпросната царевица и това би означавало конфликт на интереси.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Весело

  ..."неадекватния" доклад на френски учен .....
  --------

  Ами да предложи адекватен,но не на Монсанто...

 2. 2 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Колко му е Монсанто да си купят агенция по храните, те цели правителства си купуват...!
  "Миналия месец Сералини заяви, че няма да позволи агенцията да проверява разкритията му, защото тя първа е разрешила въпросната царевица и това би означавало конфликт на интереси."

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 3. 3 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 524 Неутрално

  сега ще изкарат "адекватните" доклади и ще се оправи работата....който иска и не иска ще рупа от царевицата......колкото и да сесмеят хората на французите, че стачкуват непрекъснато - това е единственият инструмент за натиск над властта - и ако някой не знае ще кажа, че във Франция ГМО няма.....ако и ние не искаме да има у нас трябва като тях да го заявим ясно.

 4. 4 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Ако имате притеснения, дайте я насам. Пускате я на промоция по някой от големите вериги супермаркети и до 5 години ще имате резултати. Нашите власти проблеми няма да направят, дори няма да ви накарат да я маркирате като ГМО. Единственият проблем е, че ние отдавна се храним с неща, които са достойни за биологични оръжия, така че не можем да гарантираме точност на резултатите.

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 743 Любопитно

  До коментар [#1] от "xmm":"Ами да предложи адекватен,но не на Монсанто... "
  Много му е силна ракията та не зная!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Другото име на капитализма е мафия, която разделя хората на балъци и тарикати. Системата несъмнено работи за прогреса, но е зловеща и цената и е трудно поносима.

  In debt we trust
 7. 7 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дневни, вместо снимка на царевица - сложете снимка на резултатите от нея:

  http://world.actualno.com/news_401001.html

 8. 8 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  САЩ не е държава, а концлагер с радио-точка по която текат истините. Не случайно най-гледащата телевизия нация на света е американската и съответно най-мутиралата.

  In debt we trust
 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Докато не ни превърнат във Франкенщайни, няма да се успокоят, както Монсанто, така и Европейските агенции.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Весело

  Казах ли ви още в първата статия за царевицата че който плаща той поръчва музиката???????????????????????????
  Да ни е Сладко сега ,а и кнтра дакладът не е ислезнал още!!!

 11. 11 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Неутрално

  (-- Поправям се -- Контра Докладът)

 12. 12 Профил на julianus
  julianus
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Откритие", което не може да се провери и не може да бъде повторено не е никакво откритие и не принадлежи към науката. Принадлежи към ненаучни измислици и фалшификации на недоучили и недобросъвестни хора с политическа агенда.

 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Неточен, хм.. Двеста плъха им са се видели малко.

  http://www.webcafe.bg/id_2031764551_GMO_hranite_prichinyavat_rak

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ще отхвърля,ами нали те са тайните и бизнесмени.
  тъпчат си гушите,станали са като прасета.

  само тровят народа.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4117 Неутрално

  Намирисва на корпоративни интереси!Аз лично съм склонен да вярвам на френските учени,защото няма начин с тези ГМО и други изкуствено създадени технологии да не са вредни за човешкия организъм!Лошото е,че ЕС е под непрекъснат натиск от САЩ да разреши голяма гама селскостопански култури да се продават свободно в Европа!

 16. 16 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 771 Неутрално

  " мишките, хранени с генно-модифицираната царевица NK603, произведена от компанията Monsanto, или изложени на хербициди, използвани с нея, са развили тумори."

  Да ни е честито!Ние ще заменим мишките.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 17. 17 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#15:"bat_plamen"] ЕС е под непрекъснат натиск от САЩ да разреши голяма гама селскостопански култури да се продават свободно в Европа!
  [/quote]
  ГМО са патентовани и при преминаване на гени от ГМО-култури към обикновените, автоматично следват плащания на патентопритежателя. Няма значение дали сами сте произвели семената и дали има случайно кръстосване. Ще плащате, това е целта на САЩ.
  Очакваите патентоването на живи организми да продължи.

 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "111":
  Моля за извинение. Исках да Ви пиша +, а без да искам докладвах коментара.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "BASCO":ДО КОГА 6ТЕ ГИ ТАРПИМ

 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Да си я ядат !
  Ама май и ние хапваме ( и после пак ще ни уверяват ,че епидемията от тумори продължава да е функция само на Чернобил ) !!!

 21. 21 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Проблемите с храните не са от това, че са ГМО, а от това, че има прекалено много и е прекалено евтино. Съответно се преяжда масово, след което се боледува масово.

  Колкото до доклада, колко от съмняващите се по-горе сте запознати с него и имате необходимите знания да си направите сами заключенията?

  20 кинта казват, че няма нито един.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Приятели,не е това което беше.Липсва добре изградената мелиорационна мрежа.Имахме години и петилетки когато добива на царевица беше 1000т зърно от декар и то в Северозападна БГ-просто недостижимо сега.

 23. 23 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#22:"xalikarans"]мелиорацонна[/quote]

  Амелиорация е думата и идва от френски (значи "подобрение", не от "ори-мели".

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  ГМО-царевицата е по-опасна за икономиката и суверенитета на държавите, отколкото за здравето на населението им. Поредния класически картел, който има и политическа подкрепа — нищо ново под слънцето. Така е било и със стоманата, и с военната идустрия, с вълната, с корабостроенето.
  Тази царевица върви в комплект с американска фирма (държаща патента), която върви в комплект с американски банки, които дават щедро финансиране на туземното население да премине към тази царевица. Тоягата идва после, когато местните установят, че ако решът да се откажат, първо местните заместители вече са фалирали (или вече ги приемат като по-скъпи) банката ги притиска, местната икономика вече е заложила ГМО-то, като основна суровина (нали е масова и евтина), а САЩ контролират международните цени (защото имат субсидии за тази ГМО-продукция, държът патента и ...имат промишленост, която преработва излишъка от реколтата) както си искат.
  В края имаме силна зависимост на папото на местните от американското правителство, което си е политически лост за натиск: "Вдигаме/намаляме цените и огладнявяте, спираме кредитирането и огладнявате, .... абе, ако не ни слушате — огладнявате."
  Та зад Монсанто и свързаните банки, стоят американските политици и икономика — "горещ картоф", който така или иначе трябва да се извади от огъня, я с ЕКО-ограничения, я с натиск върху патентите и обхвата им (смесването на ГМО с класически растения при отглеждане в съседни площи, да е в ущърб на ГМО-то, а не като в САЩ — в ущърб на класическите видове). Може и със собствен (еропейски) ГМО разработки, ама май сме позакъснели...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#24] от "gost22":

  Тоя риск обаче (доколкото го има) е политически проблем, който не е свързан с научния доклад.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#15] от "bat_plamen":

  ",защото няма начин с тези ГМО и други изкуствено създадени технологии да не са вредни за човешкия организъм!"
  О,свещена простота!
  Това ли можахте само да измислите!Ами защо поне мъничко не го понапънахте това мозъче-не го жалете,то затова ви е сложено в кратунката.Ако не можете веднага,то след дни,месеци,години/уведомявм Ви,че мозъчето еволюира/надявам се,че ще достигне до прозрението,че ГМО са неизбежни,че дори са много необходими,че те ще бъдат храната на бъдещето,че в тях ще бъдат заложени и необходимите ни лекарства,че чрез тях ще се избавим и от генетичните си несъответствия и недостатъци,заболявания.Това ще направи науката.Това не само е неизбежно,но и крайно необходимо.Не пречете на науката-тя работи за Вас.Не слагайте прът в колелото на прогреса.Повече мислете,отколкото да плещите глупости.

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4117 Неутрално

  До коментар [#26] от "dedo pepo":

  Толкова ми може мозъчето,но е достатъчно да схване,че тези неща са неизбежно/най-вече поради корпоративните интереси от САЩ/!ЕС без да ползва селскостопански култури с ГМО произвежда предостатъчно за собствено потребление и може даже да изнася,което означава ,че поне няма никаква нужда от ГМО-продукти!Всичко опира до търговската война ,която се води между ЕС и САЩ по този въпрос!Иначе ГМО–продуктите са навсякъде по света,който е залят от тези американски боклкуци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK