Брюксел търси начин да реши проблема със забавените плащания в ЕС

Антонио Таяни

© Reuters

Антонио ТаяниСлучаите на неплатежоспособност водят до загуба на 450 000 работни места в Европейския съюз и до годишно натрупване на неизплатени задължения в размер на 23.6 млн. евро. За да спре тази практика, Европейската комисия започна информационна кампания, която да насърчи бързото прилагане на директивата за забавените плащания, предаде пресслужбата на институцията.


Над половината (57%) от предприятията в Европа заявяват, че изпитват проблеми с ликвидността заради забавени плащания, което е увеличение от 10% спрямо миналата година. Ежедневно в цяла Европа десетки малки и средни предприятия изпадат в несъстоятелност заради неизвършени плащания по техни фактури.


За да прекрати тази порочна практика еврокомисарят по предприемачеството Антонио Таяни обяви днес в Рим началото на информационна кампания във всички държави членки на ЕС, както и за Хърватия, така че директивата да бъде приложена в националните законодателства още преди задължителния краен срок 16 март 2013 г.
Директивата за борбата със забавяне на плащането по търговски сделки е средството на ЕС за справяне с проблема със просрочените плащания.


Според новите правила държавните органи трябва да извършат плащане за получени стоки и услуги в срок от 30 дни или при извънредни обстоятелства – в срок от 60 дни. Предприятията пък трябва да извършат плащане по получените от тях фактури в срок от 60 дни, освен ако не е договорено друго


От своя страна предприятията разполагат с автоматичното право да изискват лихва за забава на плащане и могат да получат минимална фиксирана сума от 40 евро като обезщетение за разходите по събиране на плащане. Те могат също така да изискват обезщетение за всякакви оставащи разходи по събирането в разумни размери.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK