Икономист: Великобритания е на път да се отдели от ЕС

Фабиан Цулеег

© Жени Колева

Фабиан ЦулеегВеликобритания най-вероятно ще се отдели от Европейския съюз и този момент наближава. Това заяви Фабиан Цулеег, главен икономист в Центъра за европейски политики пред журналисти в Брюксел. Според него такъв ход ще бъде катастрофален и за Лондон, и за Брюксел, но е почти неизбежен.


В разговор за пътя на европейската интеграция експертът подчерта, че Европа няма как да се измъкне от множеството кризи, през които преминава – финансова, дългова, икономическа, банкова, социална, политическа – освен ако не задълбочи съюза си. Това обаче ще доведе до някои жертви и може би най-голямата от тях е Великобритания.


Според Цулеег въпросът за по-голяма интеграция трябва да се постави открито пред гражданите, въпреки че някои от европейските лидери се страхуват от него. Той заяви, че въпреки проблемите много европейци биха дали шанс на повече Европа – дори германците, които са сред народите, даващи най-много пари за задлъжнелите, "биха казали, че трябва да се направи каквото е необходимо за справяне с кризата".
За Великобритания и членството в ЕС


Не така обаче стои въпросът с британците. "Достигнали сме точката, в която Великобритания вече не е конструктивен партньор в процеса на европейска интеграция", смята икономистът. По думите му Лондон вече дори не слуша какво се дебатира, а само поставя вето, а така не се прави политика. "Британският прагматизъм вече не съществува", добави Фабиан Цулеег. И ако се стигне до по-дълбока интеграция, Лондон ще се откаже от ЕС.


Според него във Великобритания вече не се говори за евроскептицизъм, а за антиевропейски настроения и единствената причина премиерът Дейвид Камерън да не предприема стъпката към референдум за ЕС сега е страхът, че ще загуби Шотландия. В същото време в страната не съществуват притеснения, че с отделянето от ЕС Лондон ще загуби ползите от единния пазар, защото британците смятат, че могат да останат на него дори да не са държава членка, което е погрешно разбиране.


За кризите в Европа


"Икономически съюз не може да се случи без политически съюз", подчерта експертът. Според него настоящият подход на европейските институции и политици не е съвсем правилен, защото изолира отделните кризи. Цулеег подчерта, че трябва да се намери дългосрочно решение, което да обхване всички съществуващи кризи, а не да се търси едно за Испания, друго за Гърция, както и различни мерки за справяне с банковата, социалната и политическата криза например.


"Не можем да продължаваме да вършим едно и също и да очакваме промени", настоя той. И допълни, че европейците не трябва да се страхуват от инфлацията, защото "малко инфлация – 3-4%, би ни помогнала". Освен това не трябва да се мисли, че големият износ и непоклатимата валута задължително са добри неща от икономическа гледна точка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  И така да е, въпросът е дали само Лондон е проблем или безхаберието в Брюксел и между политиците в Европа, който пият лимонадата, дето им я продават от ЕК има роля.

  Според мен ролята на втората група е къде-къде по-значителна.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Известно е, че Великобритания е сол-ташака на САЩ и "врагът с партиен билет" в ЕС! САЩ нямат нкакъв интерес от силни Европейски щати и ингилизите неуморно работят в тази посока. Защо? Може би защото експортът им е ориентиран към САЩ и бившите им колонии по света, но не и към европейскя пазар, щото швабите и франките не им го дават!!!!

 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Значи Великобритания се отделя от ЕС,после Шотландия се отделя от Великобритания и се присъединява към ЕС,а останалата част от Великобритания става 51-вия щат,какъвто е и сега неофициално

 4. 4 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Великобритания е на път да си направи показно харакири.

 5. 5 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Прав й път.

  От Велика Британия, Обединеното Кралство се е превърнало в най-меркантилната страна в Европа

 6. 6 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да си ходят Британците то и без това полза от тях няма в ЕС.

 7. 7 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#2:"Дедо Либен"]"врагът с партиен билет" в ЕС! [/quote]

  Врагът с партиен билет в ЕС е партията на Станишев.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 8. 8 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  Т.е. очакваната хронология е: първо референдумът за Шотландия (2014 г.), и после - "според зависи" (моето лично мнение е, че Шотландия ще се отцепи.)

  Чудя се обаче Ситито няма ли да обеднее извън ЕС?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 9. 9 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Двама са там ''ортаците'',за трети място няма.Нормално е да се оттеглят...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 10. 10 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 488 Весело

  Крайно време е...или си ЕС, или не си.

 11. 11 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма да излезе от ЕС!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 12. 12 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Проблемът на Европейският съюз е, че когато е бил замислен е правен от хора, които са живеели още със спомена за войната и са били идеалисти. Не са смятали, че ще дойдат трудни икономически времена. При първата най-малка проява на криза обаче си проличава колко слаби са правилата да се реагира, но за съжаление никой не иска да предприеме нещо.

 13. 13 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Интересно как картата на Европа заприличва все повече на тази от 1940 - от една страна Англия (изпълняваща ролята на еърстрип уан на САЩ), от друга страна Русия, и сърцевина, доминирана от Германия.

 14. 14 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#3] от "simeonov_": Само за 51-вия щат не съм съвсем съгласен, защото може и да бъдат анексирани от Индия - и без това след някоя друга година индийците и пакистанците ще станат повече от местните!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 15. 15 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  Договорът за присъединяване на Великобритания е с толкова изключения (особено при финансиране на Общата селскостопанска политика), че май никога не са били в Европа.

 16. 16 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#1:"jubal harshaw"]
  Според мен ролята на втората група е къде-къде по-значителна.[/quote]

  ам тъй де...къде по добре е да се съгласяващ с всичко което ти кажат от другата страна на окена. Защото тряба да си ЕС-щат, каот може да си САЩ-щат? нал' тъй?

  Ричард Лъвското Сърце и рицарите на кръглата маса именно това са мечтаели за "империята" - поза партер, с чехлите на американския президент в устата, чакаш и махаш с опашака Господаря да се прибере и да те погали.

  Малииииииииииииии.... кеф !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 17. 17 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#14:"Станислав"]Само за 51-вия щат не съм съвсем съгласен, защото може и да бъдат анексирани от Индия - и без това след някоя друга година индийците и пакистанците ще станат повече от местните!
  [/quote]

  мъхахахахаахахахахахахах
  не бях се сертил, прав сте...
  Да си ходят бе...да си заврът империйката бивша в некой бъстан в Ахайо, Ойдахо, Уайоминг....

  Какяо дава ГБ на ЕС освен мрънкането ? Финансов Център ... споко Франкфурт е тук все ощя ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 18. 18 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 652 Неутрално

  еми те британците умно отказаха приемане на еврото.. могат и да си се отделят.. според мен ще измислят заради тях някакво получленство, което ще включва по-малко задължения към сълюза, което ще повлече след себе си германия и фр.. въпроса е - на кой му трябва срината икономически европа.. отговора е отвъд океана.. и ако тъпите евр. политици не вземат мерки да отбият този кърлеж.. само ще потъваме от тук нататък..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 19. 19 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  По-големи глупости не бях чел от доста време! Някои"анализатори" се хващат за популистки изказвания на конференцията на КП и правят абсолютно неверни заключения! Поне до 2015 година, няма да има никакви действия в тази посока, а след това....... Колкото до това, че Камерън иска да ноложи вето, ако бюрократите от Брюксел поискат пак да си вдигат бюджета, аз лично съм за! Не може по-време на криза, да се раздват огромни заплати и бонуси на разни чиновници, които седят на ясла!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 20. 20 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ами хубава псуваме Великобритания, но и ние правим същото. За шенген се натискаме, но за еврото ще чакаме. Или ще има ЕС, или няма да има. Закривай!

 21. 21 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До-виж-да-не.. До-виж-да-не ......... ИЗВЕДИ ОТБОРА!!! В този има ход има и голяма доза надежда ЕС да се разпадне след тях , да повлекат крак в тая посока но много , много се съмнявам да стане , просто ще станат за резил , ще позагубят някоя друга лира , понеже няма нито една причина след като излязат България примерно да върне митата към Англия като реципрочна мярка на визите и т.н.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 22. 22 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#20] от "hunin":

  България често е от терсеничавите в ЕС , ние сме едни от много малкото , които са против еврооблигации , но никога не сме били препъни0камък. Винаги сме казвали - против , но ако останем само ние против няма да спъваме и ще се съгласим

  15.02.1989 - 07.02.2018
 23. 23 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "lonely_ninja":

  Бла, бла, бла!! Може и да е имало по-тесни връзки със САЩ преди време, но днес това са митове и легенди! Проблема с членството в ЕС е политически и това е причината да се раздухва. Както каза и Камерън, нищо няма да се случи в моя мандат, а после.... После има два сценария! Ако спечели изборите, ще намери начин да остане в ЕС, най-малкото бизнеса го иска, а бизнеса командва правителствата... Ако загуби, ще остави левите да се оправят с този въпрос, но те не са се юранли да напускат... С други думи ПР на Камерън и правителството пред делегатите на конференцията....

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 24. 24 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#21:"Karelson"] В този има ход има и голяма доза надежда ЕС да се разпадне след тях[/quote]

  е хубаво бе курсун...кат се разпадне ЕД, което е твойтя блян явно.., смяташ че БГ ще се присъедини към САЩ ли ?
  Или и ти като Вени Марковски вече си се обзавел с Зелена Карта и първо ходиш в Американското посолство преди у РПУ-то ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 25. 25 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "Станислав":

  Пак ще са щат, но не 51 а 29...

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Пълни глупости! Швейцария и Норвегия ползват общия пазар без да са членове на ЕС срещу годишна парична вноска.
  Може такова решение да се окаже изгодно предвид настроенията във Великобритания.
  Освен това, застъпваната теза, че "малко" инфлация не вредяла на икономиката натрапва тезата, че от Брюксел са готови да пуснат печатницата. Така дълговете ще се плащат от всички държави от Еврозоната, а и от общността. Кой знае какво ще се случи обаче ако инфлацията стане безконтролна и не може да се овладее.

 27. 27 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#23:"acropora"]ла, бла, бла!! Може и да е имало по-тесни връзки със САЩ преди време, но днес това са митове и легенди![/quote]

  тъй-тъй- любимия лаф на партийните централи - "ми преди може да е било така, ама вече не е.... "

  искам с мен да разговарят във форума само хора,с кофициент на интелигентност над този на готварската печка. Може ли другари, поне това ми дължите....?!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 28. 28 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Бюрокрацията е уморила не една империя, включително Римската и Османската, та ще гали някакъв си Европейски съюз.
  Чиновници, Чиновници, Чиновници ......
  Резултат ... крах!
  То не, че в БГ е по различно.

  ура и да живей!!!
 29. 29 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Защо САЩ биха искали слаба Европа?

  И моля, без аргумента за САР.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 30. 30 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"Дедо Либен"]европейскя пазар, щото швабите и франките не им го дават[/quote]
  Как се дава и взима пазар в свободна икономическа зона?
  С бой?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 31. 31 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ха ха помага на борсите тоя тиквеник

 32. 32 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Умно говори човека. Според мен Британия никога не е била в ЕС. Огромна разлика има и в политиките и в социалния модел и в икономическия модел и в ценностите ако щете, и в това, че карат в ляво. Останалите страни в ЕС ( вкл. и България и Румъния, колкото и да не ви се вярва) споделят общо взето еднакъв начин на мислене, еднаква ценностна система, еднакви цели и разбирания - доста по-леви

 33. 33 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Шопарчето което твърди това, както и всички "капацитети" от отворени и затворени общества трябва да отговарят със заплатите си за всякакви "прогнози" и празни приказки нацвъкани пред медиите. Т.е. ако до 2 г. нищо не се сбъдне, този с една шапка в ръката трябва да е до ромовете на площада. Както и всякакви журналисти и старши икономисти.

 34. 34 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Весело

  Тия ще се оттекат от ЕС, както ДСБ от парламента догодина. Резултата ще бъде един и същи - никой повече няма да ги еб.ва за нищо. Хехехе.

 35. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А дано да се махне троянския кон!

  Да си потънат на тоя влажен и мъглив остров!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 36. 36 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Фабиан Цулеег, главен икономист в Центъра за европейски политики
  ------------------------
  Кой го издържа този институт? Отговорът на този въпрос би ни светнал малко лампата какво се цели с това изказване!

  И в България се навъдиха една камари институти, а напредък почти нулев!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":
  Деденце не си прав !
  Почти всички немски , френски и британски индустриални гиганти са се родили отново с помощта на американски инвестиционни фондове след втората световна.
  Колкото Европа е по-добре финансово и икономически толкова повече богатеят частните кредитори от международните банкстерски конгломерати.

  От слаба Европа печелят единствено Китай,Русия и латиносите.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Ако случайно все пак това се случи, лошото ще бъдат визи за българите! А доброто-че няма да натискат за безпринципно приемане на Анадола в ЕС!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#36:"Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!"]Кой го издържа този институт?[/quote]-Хората на Дянков.

 40. 40 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това са измишльотини.Няма как да стане,англичаните в момента са с най-благоприятния статут в ЕС.Фабиен Цулег май си няма друга работа и дрънка глупости по медиите.

 41. 41 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "lonely_ninja":

  По-скоро си прочети твоите твърдения, които не са подкрепени с никакви факти и тогава говори. Колкото до коефицента ти на интелигенстност, не ме карай да се смея! АКо ти е тесен форума, чупката! Никой не е длъжен да ти чете смешките за 51 щат и пр...

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 42. 42 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Неутрално

  UK, Швейцария, Чехия и Норвегия останаха единствените демокрации в Европа. Останалите или са псевдо като България и Гърция, или са манипулирани от Брюксел както Холандия. В момента битката е за Прага! Обединеното Кралство трябва да остане в ЕС до последния възможен момент и да трови живота на брюкселските мишки. И да спечели битката за Източна Европа!

 43. 43 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#41:"acropora"]Никой не е длъжен да ти чете смешките за 51 щат и пр[/quote]

  изнервяш се. Я върви си пусни една реч на Буш за да се успокоиш.
  Малко като жена разсъждаваш, те винаги консолидират, говорят от множествено число, жена ли си ? Ти името на всички ли говориш? Дреме ми това дали се дразниш или не, аз имам право да си кажа мнението, и не си ти човека който може да гони хора от форума... проблемче?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 44. 44 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "lonely_ninja":

  Вижда се колко си компетентен, щом сравняваш Франкфурт с Лондон като финансова мощ! Айде у лево)))

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 45. 45 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#13] от "aei":Правилно! Сталинградската битка наближава.

 46. 46 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#44] от "acropora":

  Ми може би по темата съм малко по компетентен у тебе, не го сравнявам - просто казвам че ще се справи, може би и по-добре дори. Ти емигрантос ли си у Юкей (нали така и викате галено ) или просто бедно студентче ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 47. 47 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#43] от "lonely_ninja":

  Не съм, но и ти не си човека, който ще обясняваш кой да ти отоговаря и кой не! АЗ живея в УК от много години и доста по-добре от теб познавам настроенията на британците!
  Няма нужда някой си Бай Ганьо да ми отваря очите из някакви форуми за това, каква е ориентацията на Великобритания!

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 48. 48 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Европа няма как да се измъкне от множеството кризи, през които преминава – финансова, дългова, икономическа, банкова, социална, политическа –АНГЛИЯ е в Европа но вижда проблемите на Ев. съюз много по добре от неспособните европеиски лидери--тя бяга от европеиските проблеми защото не иска да дава свикнала е само да взима --проблемът с Шотландия е преувеличен защото този аргумент прекрива много други проблеми --дървото прикрива гората

 49. 50 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#46] от "lonely_ninja":

  Найдър!! Какво прая в Ук си е моя работа и не е достояние на форумни плъхове! Изказвам мнение по тема, която пряко касае УК.

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 50. 51 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#47] от "acropora":

  типично емигрантос-миячос...
  От една страна се самовъзприема като местен, съответно МНОГО држи да плюе българите да им вика Бай Ганю и с всички сили яростно да защитава своята нова родина ( в случая целува ръката дето го 'рани...) в същото време обаче, понеже знае ква плюнка е там - постоянно кисне у БГ форуми да се доказва колко е успял, почитан и къв специалист е там....

  отврат !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 51. 52 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanbaraban":

  Пробелм с Шотландия няма и няма да има! И там става дума за пари! Просто шотландците искат повече, а Лондон им дава по-малко! Нищо няма да се случи на референдума за независимост, за ужас на някои форумни писачи!

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 52. 53 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#51] от "lonely_ninja":

  ХАхах! Лайно, живей си в говната, дремеш ми на К..а!!
  Явно не си чел внимателно, защото аз нищо не защитавам ,а просто обясних мое виждане по някои въпорси! Мен ръката не ме храни, аз внасям достатъчно данъци, че да храня разни хрантутници.. Виждам ти вече и колко ти е коефицента на интелигентност, щом за теб всеки, който се е разкарал от кочината, е мияч на чинии и пр... Това и последното, което ще напиша на малоумник като теб!!

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 53. 54 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#42] от "vox.populi":

  Прага няма шанс да я контролират! Чехите си живеят добре и не искат да чуят ни за евро, нито за повече Европа!

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 54. 55 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#46] от "lonely_ninja":

  Нали беше по онлайн казината бе, баровец, кога нагази и дълбоките финанси?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 55. 56 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Великобритания и сега е само с единия крак в ЕС.

 56. 57 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#55:"jubal harshaw"]Нали беше по онлайн казината бе, баровец, кога нагази и дълбоките финанси?[/quote]

  хехехех
  ти само записваш какво съм казал ли... едно ми е хоби, какъв ти е проблема, всестранно развит съм !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 57. 58 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Гневно

  Май докато на евробюрократите и пишман-националистите им уврат кратуните, че няма друг изход освен ЕСЩ, или нещо от този род с единна външна политика, финанси и отбрана, каруцата ще се е обърнала в канавката.
  .... пътят към ада винаги е послан с добри намерения...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 58. 59 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Никой не коментира, че спорните за ЕС реформи, лейди Тачър ги направи през миналия век..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 59. 60 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#12:"ilinko"]При първата най-малка проява на криза обаче си проличава колко слаби са правилата да се реагира, но за съжаление никой не иска да предприеме нещо.[/quote]
  Интересно е да си припомним какво се е случило при предишната по-голяма световна криза (1973-1974). Периода на възстановяване е изключително дълъг (Западна Германия се справя най-добре, но достига икономическите си показатели от преди кризата едва 13 години по-късно (1985 г.); Великобритания -- през м. май 1987 г. , а САЩ -- през м. август 1993 г. (повече от 20 години след началото на кризата)). Би могло да се каже че има поне два различни начина за интерпретиране на случващото се днес -- песимистите казват че "никой не иска да предприеме нищо", а оптимистите -- че ще минат в най-добрия случай 10, а в най-лошия случай 20 години преди да се преодолеят възникналите проблеми по някакъв начин. Трудно е да бъдеш оптимист, но може би все пак това е по-добрия вариант... Интересно е също каква би била евентуалната геостратегическа промяна, съпоставима със срива на СИВ, Варшавския договор, изчезването на СССР и т.н., ознаменували завършека на предходната по-голяма криза. Също може да е полезно да забележим че се наблюдава цикличност при кризите, с период от около 40 г. (Голямата Депресия 1929 - 1933 г., борсовия срив и петролната криза от 1973 г., дълговата криза днес). Може би някакъв краен оптимизъм би позволил да си представим че напук на народната мъдрост, след като сме счупили две стомни за вода (включая тук и Втората световна война), третата стомна ще запазим здрава, дали?

 60. 61 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 225 Неутрално

  щом излезе да се спре да се дават подизпилнителни работи на английски компании като в мега проекти на Аийрбус

 61. 62 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 225 Неутрално

  и все пак Германия е основната пречка за излизането от кризата тук е прав !!!!

 62. 63 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#61] от "venc100":A турбини от къде? Гърция

 63. 64 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 225 Неутрално

  почвам от най близкото може би от Франция или от самата Германия ако не пък от Русия те са водещи в авиациата ако не от там пък от далечна Бразилия да продължавам ли ?

 64. 65 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#63] от "vox.populi":


  [quote#64:"venc100"]почвам от най близкото може би от Франция или от самата Германия ако не пък от Русия те са водещи в авиациата ако не от там пък от далечна Бразилия да продължавам ли ?

 65. 66 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#63] от "vox.populi":

  Гърция да не представя Евросоюза както и щата Идахо не представя Сащ а за темата Гърция тя трябва да продължи с бюджетните си економии и също такат Германия трябва да е приеме Евроблигаците че да могат тея економии да дадат резултат тоест да имат ефект да преобърнат насоката да сочи към разтеж и тази игра Евросюза да продължи това е и в полза на България !!!!!!!

 66. 67 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На това също се казва Симетрия в Кординациата на усилията за излизане от кризата !!

 67. 68 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 497 Весело

  Абсолютно съгласен!

  А това :

  "Не можем да продължаваме да вършим едно и също и да очакваме промени"

  трябва да го заковат на входа на МС!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 68. 69 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Едва ли ще се отделят от ЕС.
  Приказва се много по темата но всичко е политическо заблуждаване. Преди последните избори консерватистите обещаваха на своят електорат да "преразгледат" членството на Великобритания в ЕС и те много се зарадваха от това... минаха няколко години но нищо не стана. За сметка на това наближават нови избори които консерватистите едва ли пак ще спечелят (съдейки по сегашният рейтинг) така че започват със същата приказка да не загубят електората.
  А ако питаш хората на улицата те самите не знаят какво искат - дали да са зависими от САЩ или Европа. Политиците и те знаят какво искат. Великобритания е свикнала да е супер-сила с която всеки се съобразява но тези години отдавна отминаха и те сега бягат като мухи без глави търсейки кой ще им предложи повече.

 69. 70 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [52/acropora -Нищо няма да се случи на референдума за независимост, за ужас на някои форумни писачи! Да напълно съм съгласен с Вашето мнение в момента съм в Шотландия и виждам на терена "борците за независимост "и те като наште хъшове са все в кафето според мене 40 -45 % за независимост 55-60% НЕ трябва им още време


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK