Брюксел представи план за нова "индустриална революция"

Антонио Таяни

© European Commission

Антонио ТаяниЕвропейската комисия представи планове за революция в индустриализацията на Европа и подсилването на икономическия растеж, предаде "Франс прес".


"Нашата цел е индустрията да представлява 20% от БВП в Европейския съюз през 2020 г., в сравнение със сегашните 16.6%", каза еврокомисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни.


"От години правим грешката да поставяме акцента само върху секторите на финансите и услугите. Трябва да убедим правителствата да обърнат тази тенденция", посочи той.
Той призна, че Брюксел може да съветва, но не и да налага позицията си. Въпросът ще бъде обсъден по време на разговори между министрите на промишлеността в Люксембург в четвъртък.


Целта на предложението е насочване на инвестициите към ключови сектори като усъвършенстване на производствени технологии за екологично чисто производство, пазарите за продукти на биологична основа, устойчивата промишлена политика, строителството и суровините, екологично чистите превозни и плавателни средства и интелигентните електроенергийни мрежи.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  "Европейската комисия представи планове за революция.." - това изби рибата
  Иначе малко късно, но добре са се сетили, че най-важното са производството и развитието на нови технологии, а не "финансовите услуги" и всякакви други форми на преливането от пусто в празно.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Приземяване, приземяване и пак приземяване - би възкликнал Тато!

 3. 4 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ха, ха, ха, Брюксел преписва от Ленин - сега ще правим НЕП.

  икономист - неграмотник с диплома
 4. 5 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 426 Неутрално

  добро утро... ама е мноооого късно. влака замина и на него е китай, корея, япония, сащ и само донякъде германия и холандия...

 5. 6 Профил на gruy7606
  gruy7606
  Рейтинг: 217 Гневно

  След дъжд - качулка ! Сетиха амсалаците,че с рестриктивна политика на ограничения нищо не става.Всичко направо са замрази.В сектора,в който работя стегнацията е пълна.На стари години се налага да си сменям любимата професия.Омръзнало ми е от олигофрени.

 6. 7 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Добро утро. Европа изпусна питомното- прати го в Китай,сега ще гони дивото.Ама Китай не спи.Цака я със собствено ноу-хау.

 7. 8 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#4] от "Кой ограби Криско от Босфор ТВ":

  ++++++++++, ха-ха-ха-ха-ха....и това доживяхме, да сме част от най-пародийния вариант на СССР, абсурдния немски ЕСсср....ха-ха-ха-ха.....някой ако не беше казал преди 10-тина години, че отново ще попаднем в сюрреалистичния свят на командно-бюрократичната икономика, щяхме да му се изсмеем, а сега само скърцаме със зъби от гняв и безсилие....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 8. 9 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Тия неща не стават с планове, а се осъществяват от велики свободомислещи личности. Бюрократите, за съжаление не спадат към тази категория.

 9. 10 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#1:"Ментор"]Иначе малко късно, но добре са се сетили, че най-важното са производството и развитието на нови технологии, а не "финансовите услуги" и всякакви други форми на преливането от пусто в празно.[/quote]

  Добре, само не мога да разбера изработката на софтуерни решения, дигитални медии и анализи в коя категория ги поставяте. Защото Бай Ганьо тия работи не може да ги пипне, но на всички е ясно, че там е най-голямата устойчива (при финансите е по-голяма, но е нестабилна) добавена стойност. Тия неща по дефиниция са услуги, ама новата мисъл може изведнъж да ги превърне в промишлено производство. Тогава лесно ще вдигнете процентите, ама Бай Ганьо пак с празни ръце ще остане.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 11 Профил на seventh
  seventh
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Айде всички от офисите да отиват в заводите

 11. 12 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  "Въпросът ще бъде обсъден по време на разговори между министрите на промишлеността в Люксембург в четвъртък." ___________________
  -Проблем??. Нямаме министър на промишлеността. Имаме министър на "МИЕТ" , но той няма нищо общо.


  [quote#4:"Кой ограби Криско от Босфор ТВ"]Брюксел преписва от Ленин - сега ще правим НЕП. [/quote]-Искат да довършим и електрификацията.

 12. 13 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е още един удър върху неолибералите. но се боя, че точно ЕК, най - голям либералски тумор, просто хвърля прах в очите.

 13. 14 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "mapto":

  Производството на софтуер си е производство, а не услуга. Услуга може да е предоставяне на поддръжка на информационна система.

 14. 15 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#5] от "jori":

  ами не, късно е, но не безвъзвратно.......с 500милионен вътрешен пазар хич няма да е трудно, за 4-5 години ще има доста добър ефект

 15. 16 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#12] от "acb16":

  В наименованието на това министерство, управлявано от недоучило арт-колежанче, все пак си пропуснал много важната буква "Н" по средата, с което името на учреждението вече ще отговаря и на реалната му дейност....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 16. 17 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ментор":

  Така е, само с лихви и безсмислени професии не става. иска си и реално производство. Важното е че им идва акъла.

 17. 18 Профил на hue30369172
  hue30369172
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Брюксел е новият СССР.

  John Galt
 18. 19 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#15] от "stanislavdi":

  Ха-ха-ха-ха...какъв пазар, какви пет лева виждаш, в икономическо пространство, което изповядва идеята за "икономика на ограниченията и мизерията" и е където 2/3 от икономиките на страните са наркоманизирани от евро-подаяния, грантови схеми и кретенски евро-програми, превърнали преливането от пусто в празно в добре заплатено занимание....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 19. 20 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Да, добре, ама това става с правилното законодателство и икономическа система.

  Как да се вкарват пари в производство, като нещата се смятат така, че винаги е по-изгодно да си въртиш парите изцяло финансово....

 20. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Бавно мислят брюкселските зелки, бавно, затова и кризата трае вече 4-та година.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ЕС-царството на директивите,стандартите ,препоръките и стратегиите.
  За съжаление,резултати от подобен тюрлю-гювеч не очаквам.Сега очаквам да заъркат няква манджа от сорта на прословутата лисабонска стратегия,според която до 2010 ЕС трябваше да бъде най-конкурентноспособната и иновативна икономика...

 22. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Любопитно

  [quote#17:"The_Fly"]само с лихви и безсмислени професии не става. иска си и реално производство. [/quote]

  Какво разбираш под "реално производство"? Да можеш да го пипнеш? Или като го изпуснеш върху крака си да те заболи?

 23. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ами наистина тенденциите в европейската индустрия напоследък са тревожни. Два примера:

  - Преди седмица имаше съобщение, че може би ще се спрат окончателно последните две доменни пещи в Лотарингия, която на времето е била с много развита черна металургия. Тези последни две пещи са в град Флоранж. Собственикът - компанията Арселор Митал смята да ги затвори, а френското правителство обмисля дали да ги закупи за символична сума от 1 евро и да продължат да работят.

  - Само за 4 години - от 2008 г. до 2012 г., броят на работните места в промишлеността в Люксембург е намалял с 37% - от 57 800 на 36 400.

  Дали всички това може да се компенсира само с "усъвършенстване на производствени технологии за екологично чисто производство, пазарите за продукти на биологична основа, устойчивата промишлена политика, строителството и суровините, екологично чистите превозни и плавателни средства и интелигентните електроенергийни мрежи"?

 24. 25 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Всъщност едва ли има практически план. Евротъртеите - пардон, чиновниците и депутатите в съвета - са решили да направят планове за революция в индустриализацията на Европа. Всъщност не са направили самите планове, само са взели решение да ди направят.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 26 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#16:"appen 13"]много важната буква "Н"[/quote]
  -Н-то нарочно е пропуснато от "сътворителите на МИЕТ" .Нещо като, не много мек намек.

 26. 27 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#11:"seventh"]всички от офисите да отиват в заводите[/quote]
  -Само ще пречат.

 27. 28 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Брюксел, Белгия – пълно с турци и арапски зелени диаманти, а нашите изумруди никой не ги иска.

 28. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Явно на този еврокомисар са ме попаднали отнякъде тезисите на Т. Живков и БКП за Ускорена индустриализация на България . При което бяха въведени Петилетните планове . И понятия като
  Петилетката - в съкратени срокове . Които понятия сега се осмиват като социалистически абсурди . Е , и еврокомисарите знаят , че всяко ново е добре забравено старо . И както се вижда , са на път да го приложат.

 29. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Весело

  Кога се въвежда допълнително мито за стоки от Китай, Виетнам и т.н.?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#25] от "dgd":

  Какъв "план" ти се привижда?!
  Това са си "идеи". Планът е нещо друго - подробно, обмислено в детайли, разписано и разчетено ...

  Само ги погледни - за 8 години искат да дигнат дела на индустрията с грубо 25%! Мдам, наистина това би означавало "революция". Ама нЕма да стане. Няма как ...
  Освен ако предефинират понятието "индустрия" ...

 31. 32 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#22:"eurogi"]Сега очаквам да заъркат няква манджа от сорта на прословутата лисабонска стратегия[/quote]-Сега сме на "стратегия 2020"?? Освен да я преустановят предсрочно??

 32. 33 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Вече намирисва на пълно отчаяние положението.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  [quote#30:"Цецо"]Кога се въвежда допълнително мито за стоки от Китай, Виетнам и т.н.? [/quote]

  И с мита нЕма да стане.
  Освен ако не са огромни, защото и стойността е с огромни разлики.

 34. 35 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#25] от "dgd":

  Представям си каква бурна дейност на нищонеправене ще се развихри в Берлин и Брюксел, колко указания, правилници, директиви и решения ще ни залеят, само и само да не се допусне каквато и да е проява на предприемачески дух и нормални капиталистически пазарни отношения...
  Всъщност това комично предложение е най-ясното потвърждение за пълното безсилие да се намери що-годе разумна алтернатива на стопанската разруха в немския ЕСсср, която неумолимо се предвижва от покрайнините към центъра. Просто в момента на Европа ЛИПСВАТ кризисни лидери с нови идеи и воля за промяна и затова ще платим изключително висока цена, с много мизерия и бедност....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 35. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Соца беше изпреварил доста времето си и това беше едно от причините за падането му. От поне 10-15 години почти всичко от онова време се приема в ЕС и по света. Без индустрия няма просперитет, а повечето услуги в социалистическия счетоводен стандарт даже не формираха БВП.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 37 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#36:"др. Иванов"]сичко от онова време се приема в ЕС и по света[/quote]

  Да, определено всичко се приема. И търговския шпионаж като база за научно-технически прогрес (и съответно изоставането с десетилетия и бачкането на загуба), и 100% държавна собственост и микромениджмът от управляващата партия и петилетките -- всичко е като при соца.

  Що не си пиеш хаповете, ами се абиш да халтурничиш из форумите не ми ясно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 37. 38 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  много платени руски мекерета тук бре

 38. 39 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":

  "Брюксел представи план за нова "индустриална революция" - заглавието.

  На мен не ми се привиждат, на тях изглежда им се привиждат.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 40 Профил на k
  k
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Някъде около 1400 година, фамилията Медичи обявява план за културно възраждане на Европа!

  20 години по-късно, след среща на високо равнище на Иберийските владетели, се взема стратегическо решение за въвеждане в действие на план за "Велики географски открития". На Англия е признато правото на вето и специфични права при усвояването на плануваните открития!

  Някъде около 1730 година, английския парламент приема "пътна-карта" за "Все по широка индустриализация с революционни темпове". Крал Джордж II е слабо заинтересован, но приветства тази стратегичека посока на развирие.

 40. 41 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 890 Весело

  След сексуалната революция, сега ни чака и индустриална, интересно?

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 41. 42 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#40] от "k":

  <Някъде около 1730 година, английският парламент приема "пътна-карта" за "Все по широка индустриализация с революционни темпове". >

  Е, някои твърдят, че още преди тази пътна карта, някъде около 1690 г. Ейбрахам Дарби за пръв път използвал каменни въглища за да произвежда кокс и така започнала индустриалната революция. Дотогава кокс се е правил само от дървени въглища и затова количествата на стоманата и чугуна били много малки.

  Ама той нали е бил квакер, може да е разбрал, че се готви такава пътна карта по телепатичен път.

 42. 43 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#10:"mapto"].... не мога да разбера изработката на софтуерни решения.... в коя категория ги поставяте. .....Тия неща по дефиниция са услуги, ама новата мисъл може изведнъж да ги превърне в промишлено производство[/quote]
  -Изработката на машиностроителни детайли също е навряно в "услугите". А там са най-тежките процеси процеси от машиностроенето. Заради "удобство" на статистиката е направена пълна каша в класификациите, методологията и терминологията. От там и изходящите обобщените данни подвеждат към объркани решения.

 43. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Любопитно

  Сетила се Мара да се побара!
  Само отде ще се намерят работници за тази промишленост! щото моя позната немкиня смяташе за огромна семейна трагедия това, че нейният племеник работел в индустрията!
  Поколението на наследниците - единствени дечица дали ще иска да си напъне задниците? Или ще си внесем още пролетарии от странство - разбирай от страни непринадлежащи към европейската цивилизация?

 44. 45 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#2:"telqk"]Приземяване, приземяване и пак приземяване - би възкликнал Тато![/quote]

  приземяване преди директния контакт и счупването на главата!!

 45. 46 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#14:"chugunitz"]Производството на софтуер си е производство, а не услуга. Услуга може да е предоставяне на поддръжка на информационна система.[/quote]

  При софтуера е много трудно да се начертае граница кога се пише софтуер и кога се пишат скриптове за поддръжка - пример SAP. Така или иначе огромното количество изработен програмен код се прави за единични поръчки, а не за масовия пазар.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 46. 47 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  тоя се е опулил като че ли или му отмъкват имането до евроцент или тепърва ще лапка имането на Али баба ..и вече го вижда! ясно кое от двете нали!>/((

 47. 48 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Разстроено

  Брюксел представи план за нова "индустриална революция"

  Започвайте да ТРЕПЕРИТЕ!!!

  Всяко изречение , което започва с "Брюксел представи план ..." вещае зловещо вдигане на данъци , измисляне на нови такива и ограничаване на лични и колективни свободи в името на екология , солидарност , интеграция , човешки права и други подобни химери , зад които се крие единствено ненаситният апетит на евро-подлеците за привилегии , платени от народонаселението на континента.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 48. 49 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  Е ся вече преборихме кризата! Щом има директива, значи нема лабаво. Компаниите ще се върнат от Азия, работниците ще бачкат за по-малко пари (за да са конкурентноспособни) и ще плащат повече данъци (все пак Европа е социална, разбира се), олигарсите ще дръпнат парите си от Аруба, а тарамбуките ще се разработят! Китай ще гледа веселите гей паради по случай преизпълнение на нормата и ще зеленее от яд!

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 49. 50 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#46:"mapto"]При софтуера е много трудно да се начертае граница[/quote]-Най-добре е да не се чертаят постоянни граници. Когато развитието е много бурно, тогава нормативите остаряват преди да са излезли от принтера. За вътрешна употреба, да си правят каквото искат. Заклещването в норматив ограничава развитието в рамките на норматива.

 50. 51 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#49] от "Whiplash":

  БСП (Брюкселската Социалистическа Партия) така го е планирала - петилетката за три години и 90% в хазната. И ще стане , защото те така ИСКАТ...

  10 000 ++++++++++++++++ за коментара ти!

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 51. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Европейската комисия представи планове за революция в индустриализацията на Европа и така сама и без бой си призна, че дефакто ни е върнала във втората половина на 18 век и началото на 19 век? А еврокомисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни, заместник-председател на ЕК от Европейската народна партия (ЕНП), да отива да учи, че:
  индустриалната революция (също промишлена революция) е периодът на преход от предимно аграрна икономика към индустриално производство, в резултат на което аграрното общество става индустриално. Тя обхваща втората половина на 18 век и началото на 19 век (1750 - 1850). Характерни черти на прехода са стремителният ръст на производителните сили на базата на крупна машинна индустрия и утвърждаването на капитализма като господстваща икономическа система в световен план.

 52. 53 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#50:"acb16"]Най-добре е да не се чертаят постоянни граници.[/quote]

  Именно затова е много трудно да се говори за индустриално производство на фона на все повече усложняващите се услуги. В развитото общество все по-малък процент от приходите отиват за задоволяване на базови нужди като глад, жажда и покрив, затова и все по-голяма част от икономиката става нематериална.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 53. 54 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  аз признавам само директивите на партайгеносе Шикългрубер..само там нямаше игра на шикалки!!

 54. 55 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "др. Иванов":
  Така е,особено в ЕС се приема с размах.Резултатът май ще е същият, както със соца...

 55. 56 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#53] от "mapto":
  -Е не е така. Усложняващите се услуги не бива изкуствено да се усложняват. По горе дадох пример за едно типично "индустриално производство" от машиностроенето, което според статистиката е услуга. С няколко подобни хватки (премахването на количествени и качествени характеристики) се обезкостяват данните на статистиката. Накрая остават само парите и броя на хората. Щом малко хора са изкарали много пари, веднага ги обвяваме за високотехнологични идоли. Те просто сглобяват нещо ,което се продава скъпо.А това не е индустриален потенциал.
  -Проблема е , че Европа и пет пари не дава за "индустриалното производство" . Сложно е, мръсно е и най-важното малко се печели. Докато има от къде да си го поръчаме евтино, няма проблем. Но идва момента когато, производителя ще стане монополист.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK