Монти призова за бързото въвеждане на единен банков надзор в еврозоната

Марио Монти

© Ройтерс

Марио МонтиИталианският премиер Марио Монти призова другите европейски лидери бързо да бъде въведен единен надзорен механизъм на банките в еврозоната, което ще даде възможност за директни финансови инжекции на банките, изпаднали в затруднение, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.


Монти призова държавните и правителствени глави, които ще участват в срещата на върха на Европейския съюз следващата седмица, да направят така, че надзорният механизъм да бъде въведен до края на годината - срок, който мнозина приемат за доста амбициозен.


"Вярвам, че Европейският съвет през октомври трябва да постигне политическо споразумение по главните характеристики на единния надзорен механизъм, което да проправи пътя за окончателното му въвеждане до края на годината," каза Монти на конференция на неправителствена организация в Брюксел.
Италианският премиер призова и за споразумение за "общи правила за банковите депозити и за решаването на банкови кризи". "Смятам, че качеството на решенията, които ще бъдат взети в тази област на Европейския съвет през октомври, ще бъде лакмусов тест за способността на ЕС да изпълни поетите ангажименти," заяви Монти.


Според експерти, включително от Европейската комисия, е малко вероятно тази първа стъпка към т.нар. банков съюз на ЕС да бъде постигната през тази година. Висши служители на ЕС обясниха, че много от държавите все още не са сигурни в тази стъпка и е невъзможно на постигане на единство до края на 2012 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK