Лидерите на ЕС приеха с гордост новината за Нобеловата награда за мир

Наградата от 1.2 милиона долара отива при ЕС за дългогодишната му роля в обединяването на континента.

© Reuters

Наградата от 1.2 милиона долара отива при ЕС за дългогодишната му роля в обединяването на континента.Лидерите на Европейския съюз приветстваха новината, че ЕС е новият носител на Нобеловата награда за мир, предаде "Ройтерс".


Наградата от 1.2 милиона долара отива при ЕС за дългогодишната му роля в обединяването на континента, за работата в продължение на шест десетилетия по мира и помиряването, демокрацията и човешките права, съобщиха от Нобеловата комисия в Норвегия – страна, която не е част от ЕС.


Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че присъждането на наградата е признание за ролята на блока на "най-големия миротворец в историята". "Всички сме много горди, че усилията на ЕС да запази мира в Европа са възнаградени", заяви той пред репортери по време на посещение в Хелзинки.
"Европа премина през две войни през 20 век и ние установихме мир благодарение на ЕС. Така че е най-големият миротворец в историята", допълни Ван Ромпой. В профила си в Twitter той написа, че Нобеловата награда е "огромна чест за ЕС. Най-голямото възможно признание на дълбоките политически мотиви зад съюза".


С усмивка председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви пред журналисти, че "ЕС остава вдъхновение и светът се нуждае от силен ЕС". Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.


Той определи отличието като голма чест за ЕС и за всички 500 милиона граждани на Европа, за държавите членки и евроинституциите. По думите му наградата е признание за "уникалния проект, който работи в полза на гражданите и в полза на света". Тя показва, че в тези трудни времена ЕС остава вдъхновение за страните и хората по цял сват и че международната общност се нуждае от ЕС", допълни Барозу.


"Не трябва да забравяме, че в началото ЕС обедини нации, излизащи от руините на опустошителната Втора световна война... в проект за мир... ЕС, който започна с Европейската общност, обедини страни, разделени от Студената война... Горди сме, че ЕС е най-големият донор на помощ за развитие и хуманитарна помощ в света и е начело на усилията за защита на планетата ни чрез борбата с климатичните промени".


Бившият президент на Франция Валери Жискар Д'Естен и един от архитектите на европейската интеграция каза, че "е правилно изключителните усилия на европейците и техните лидери да установят траен мир на континента - исторически разрушен от войната - да бъдат възнаградени и почетени".


Лидерите на ЕС приеха с гордост новината за Нобеловата награда за мир

© nobelprize.org


Бившият председател на Европейската комисия Жак Делор заяви, че наградата ще окуражи държавите членки да задълбочат сътрудничеството помежду си въпреки кризата.


Еврокомисарите също приветстваха новината. Комисар Кристалина Георгиева написа в профила си в Twitter, че се гордее, че е европейка. Комисар Сесилия Малмстрьом написа, че наградата е била неочаквана и я определи като важно припомняне за значението на европейското сътрудничество.


Лидерите на политическите партии в Европейския парламент също изразиха задоволство от наградата. Евродепутатите се поздравиха с отличието, въпреки, че някои от тях проявиха скептицизъм. "Това показва, че норвежците наистина имат чувство за хумор... ЕС създаде бедност и безработица за милиони", каза британският евродепутат Найджъл Фараж.


"Нобеловата награди ни прави горди от това, че сме европейци и по-решени да завършим европейския проект, такъв, за какъвто са мечтали неговите бащи основатели", каза еврокомисар Андрула Василиу. Шведския външен министър Карл Билд написа в Twitter, че отличието "ни припомня ключовото значение на интеграцията за мира, свободата и просперитета".


Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер определи наградата като явно отрицание на национализма и преследването единствено на националните интереси.


"На всички нива, на които се взимат решения в ЕС, тази награда трябва да служи за стимул, за да продължат... по пътя на по-тясната интеграция. По този начин ЕС може да бъде пример за други региони като социална, икономическа, културна и политическа общност", допълни той.


Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че ЕС е изиграл жизненоважна роля в лекуването на раните от историята и в разпространението на мира, помирението и
сътрудничеството в Европа, предаде БТА.


"От самото си начало ЕС и НАТО споделят общи ценности и помогнаха за изграждането на една нова Европа"ЕС е уникален и основен партньор на пакта, очаквам да задълбочим стратегическото си сътрудничество в осигуряването на мир, стабилност и сигурност, се посочва в изявлението му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK