Чешките власти са конфискували още високотоксичен алкохол

"Такова количество алкохол с подобна концентрация на метанол е в състояние да убие хиляди хора", съобщиха чешките власти.

© Reuters

"Такова количество алкохол с подобна концентрация на метанол е в състояние да убие хиляди хора", съобщиха чешките власти.Чешки инспектори по безопасност на храните са конфискували още 7600 бутилки отровен алкохол, който е можел да причини смъртта на хиляди хора, съобщиха днес властите, предаде "Ройтерс".


От спиртни напитки с примеси от високотоксичния метилов алкохол през последните шест седмици в Чехия умряха най-малко 28 души, а няколко ослепяха.


Половинлитровите бутилки отровен ром са били открити в склад в Злин, на 300 км източно от Прага. Те са били подготвени за дистрибуция в магазинната мрежа, се казва съобщението на чешкия инспекторат по безопасността на храните. Половината от алкохолното съдържанието на 40-градусовия ром била метилов спирт.
"Такова количество алкохол с подобна концентрация на метанол е в състояние да убие хиляди хора", се казва в съобщението.


Чешките власти забраниха продажбата и износа на всякакви твърди алкохолни напитки през септември, когато бяха установени първите случаи на починали от алкохолно натравяне.


Забраната беше отменена на 26 септември за спиртните напитки с доказан произход или за новопроизведени с нови бандероли. Експерти изчисляват, че фалшивият алкохол заема между 10 и 25% от пазара на спиртни напитки в Чехия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK