Брюксел няма документ за оставката на Джон Дали, изразил желанието си устно

Джон Дали

© @European Union, 2012

Джон ДалиЕвропейската комисия не разполага с писмо, подписано от Джон Дали, с което да се удостовери, че той подава оставка като комисар по здравеопазването и защитата на потребителите. Това съобщи говорителят на институцията Пиа Хансен, попитана дали комисията може да покаже такъв документ с подписа на Дали, предаде БТА.


Късно вчера Еврокомисията разпространи изявление, според което Дали е подал оставка, която влиза в сила незабавно. Причината е разследване след сигнал на фирма, според която малтийски предприемач е използвал контактите си с еврокомисаря, за да поиска облаги, като в замяна да лобира за бъдещо приемане на европейско законодателство в тютюневия сектор и по-точно за забрана на износа от Европейския съюз на емфие.


Хасен уточни, че няма процедура, която да налага внасянето на писмен документ при подаването на оставка от страна на еврокомисар. Тя добави неколкократно, че Дали е решил да подаде оставка и е съобщил това устно на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
Днес в медии, базирани в Брюксел, се появиха спекулации, че Джон Дали всъщност не е подавал оставка, като тази информация допълнително задълбочи скандала.


Говорителят допълни, че разследването на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и предизвиканата от него оставка няма да променят графика и обхвата на предвижданите промени в директивата за тютюневите изделия.


Хансен поясни още, че в случая е ставало дума за разследване на дейността на лобист, познат на Дали, който е изнудвал шведската фирма Swedish Match с обещанието да повлияе върху бъдещото съдържание на променената директива. Швеция е единствената в ЕС, която има право да продава снус - продукт, производен на емфието, уточни говорителят.


При разследването не е установено превеждане или предаване на пари към лобиста, допълни Хансен.


Джовани Кеслер

© Анелия Николова

Джовани Кеслер


На последвала пресконференция на генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер беше отново съобщено, че разследването е започнало през май по сигнал на шведската фирма. Използвани са били всички възможни средства, позволени от закона, за установяване на фактите.


По думите на Кеслер са открити неоспорими доказателства, че Джон Дали е бил в течение на дейността на малтийския лобист и че лобистът, негов сънародник, използва името на подалия оставка комисар в своята дейност. Според Кеслер лобистът е изнудвал шведската фирма за "доста значителна сума", а провинението на Дали е, че е знаел за това и не се е опитал нито да съобщи на Еврокомисията, нито да прекъсне дейността на своя познат.


Лобистът никога не е имал връзка с европейските институции, а при разследването се е оказало, че е организирал две срещи между Джон Дали и лобисти на две тютюневи компании. В никакъв момент комисарят не е докладвал обстоятелствата, които знае, нито е опитал да се предпази от оказването на влияние, заяви Кеслер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK