Изходът от еврокризата – пътища, които не могат да се обединят

Изходът от еврокризата – пътища, които не могат да се обединят

© РойтерсИмаше една приказка за горските животни, които искали да си построят каручка и всяко от тях тръгнало да търси колела за нея. Когато се опитали да я сглобят, се оказало, че всяко колело е различно и затова каручката не може да тръгне.


И ако в началото на кризата ситуацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло изглеждаше подобна на приказката, то сега колелата сякаш са добили почти еднакъв вид, но всяко от тях е тръгнало по различен път, който не позволява събирането им в една каручка.


През последните месеци евроинституциите, държавите членки и дори икономистите и бизнесът се обединиха около идеи за излизане от продължаващата вече три години дългова (а и не само) криза. Уж всички говорят за една и съща цел и често дори методите са еднакви, а в крайна сметка обединението не се получава.
Много неочаквани компромиси бяха направени от всички страни, положени бяха огромни усилия, но нещо в комуникацията се разминава. Въпреки компромисите всеки сякаш е решил, че е по-прав и не иска да се вслуша в другия, нищо че той обяснява същото макар и с други думи.


Ключови решения вероятно няма да бъдат постигнати и на Европейския съвет днес и утре въпреки очакванията на мнозина. Лидерите на ЕС отново ще се опитат да се измъкнат с красиви приказки за единство и интеграция без да се придвижат към конкретни решения.


Държавите членки


Най-трудно изглежда обединението около една позиция сред 27-те държави членки. Мисията 27 различни правителствени и държавни ръководители да успеят да обединят общите европейски интереси с тези на гражданите си плюс своите собствени (почти постоянно някъде в Европа се провеждат избори) изглежда почти невъзможна.


През последните месеци обаче много от тях показаха, че са готови на компромиси в името на ЕС и един дори успя да запази поста си – премиерът на Холандия Марк Руте. На няколко Европейски съвета бяха вземани решения, които преди няколко години изглеждаха невъзможни. Работи се по пактове в името на по-строга бюджетна дисциплина, растеж, заетост, банков съюз.


И с малки изключения всички поставиха за цел по-дълбоката интеграция, а политическото говорене изведнъж стана розово и изпълнено с оптимизъм. Лидерите и техните министри сякаш поеха ролята на евроинституциите да убеждават колко хубаво нещо е ЕС и как всички заедно ще излезем от кризата по-силни.


Евроинституциите


В същото време експертите най-силно ангажирани с кризата в еврозоната сякаш станаха по-скептични. Преди дни висш служител на Европейската комисия, запознат с темата, каза за "Дневник", че възстановяването на европейската икономика ще отнеме повече време от очакваното през пролетта и това скоро ще бъде представено в есенната прогноза за икономическия растеж.


Друг висш служител от Брюксел направи още по-категорични и по-скептични прогнози – банковият надзор, за който някои държави настояват да се задейства възможно по-скоро, няма да стане реалност до края на тази година. По тази причина в Еврокомисията не очакват да се случи нещо особено различно в Испания поне до изборите в Германия.


"Намирането на добрия подход към решение е много труден процес – трябва да се намери балансът между всички страни", обясни пред "Дневник" експертът. И допълни, че въпреки затрудненията Еврокомисията продължава да се бори за справянето с кризата, както и за повече растеж и заетост.


Икономистите


Подобни решения търсят и други експерти от този кръг, но от частния сектор. И Даниел Грос, управител на Центъра за изследвания на европейските политики, и Петер Ванден Хуте, главен икономист в ING Белгия, и Фабиан Цулеег, главен икономист в Центъра за европейски политики смятат, че кризите са на няколко фронта и трябва да се търси решението на всички от тях.


"Не можем да имаме стабилен паричен съюз без демократична достоверност", подчерта Ванден Хуте, като думите му бяха подкрепени от другите двама. И въпреки че звучат уверено в разнообразните решения, които предлагат, все пак не веднъж се чува въпрос помежду им – "А какво ще стане, ако мерките не проработят?" – и изведнъж думите им започват да звучат в същата скептична тоналност, като тази на Еврокомисията.


"Не питайте икономист какво да направите с парите си – питайте какво е направил с неговите", каза за "Дневник" друг икономист, пожелал обаче анонимност. "Моите пари не са в евро, вложих ги в недвижимо имущество в Лондон", допълва той и затвърждава усещането, че всички искат еврозоната и ЕС да излят от кризата, но май не са сигурни, че това може да се случи.


Инвеститорите


Сред кръга от най-замесените с въпросите за кризата изненадващо най-големи оптимисти сякаш изглеждат инвеститорите. С начертани планове те очакват да дойде отново и техният момент. И BusinessEuropе, и AmCham EU например са изготвили програми за излизане на Европа от кризата и връщането на икономическия растеж.


В петте точки на първата организация влизат запазване на еврото, подобряване на обществените финанси и структурни реформи, повишаване на частните инвестиции, разгръщане на единния пазар, разширяване на външната търговия на ЕС. Петте точки на втората обхващат икономическо управление, задълбочаване на единния пазар, реформиране на трудовия пазар, увеличаване на иновациите, повишаване на търговията и инвестициите.


Все неща, за които Европейската комисия настоява от месеци, дори години, а и към които държавите членки се стремят. Но сякаш всички участници в намирането на решения, всички колела продължават да се движат самостоятелно в собствените си коловози макар и към една цел и отказват да разберат, че ако се обединят в каручка по-лесно ще занесат товара до тази цел.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Весело

  Няма изход. В задънена улица сме

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  "..И ако в началото на кризата ситуацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло изглеждаше подобна на приказката, то сега колелата сякаш са добили почти еднакъв вид, но всяко от тях е тръгнало по различен път, който не позволява събирането им в една каручка.."

  Такива проблеми се решават насилствено от силна власт. В Брюксел трябва да се настани силна и по дух и идеи, а и по оторизация фигура. Така са решени проблемите при създаването на Съединените Американски Щати. Вижте им историята!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 903 Весело

  Да вземем да препоръчаме на Еврокомисията да се обърне към ИПИ? Те, завалиите, ще урЕдят излизането от кризата за 1 година - кат нищо ще препоръчат общоевропейско данъчно облагане с ниски данъци, без преференции - адвокатите да не си приспадат разходи за кантората, изедниците.

  Дали господата Ганев и Ангелов ще ни измъкнат от кризата? Или ще ни удавят ептен

 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ИзходА от кризата е да се демонтира внимателно ЕС/те и това правят "/ и да изгради нов съюз с нови правила и нови закони и предимно този съюз да състоятелен първо иконимически , а след това политически и да не се бърза катос този ЕС , ЧЕ БЪРЗАТА РАБОТА Е СРАМ .........!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Изходът се нарича Европейска Федерация.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Изходът е ясен - излизане на Германия от ЕС, отмяна на цялото регулационно законодателство в икономиката и приемане на целесъобразно такова, отмяна на цялата система от "помощи и програми" с които бедните подпомагат богатите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Какви каручки, какви мамалиги?!
  "... поне до изборите в Германия."

  Германците, които са средна класа определено твърдят, че очакванията са им до две години да носят на гърба си и французите, както им е тръгнало на френч людете, навсичкото отгоре и Меркел вече не е толкова неразколебима, та май Сорос може и да се окаже прав, че ще е най-добре Германия да излезне от Еврозоната, ама нека да не си пожелаваме такива интересни времена!!!
  Иначе старите немци, средна класа, си пазаруват в брой масово апартаменти на обща стойност над 600 000евро, за тях е добре тази евроинфлация, която се задава, защото разчитат само на себе си, дългогодишните си спестявания и на мигриращите без имоти, които от своя страна пък изкъртват пазарните нива на имотите, с всяка следваща година, за сметка на Източна Европа!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#5:"Bulgarische Motoren Werke"]Изходът се нарича Европейска Федерация.[/quote] , но само за държавите от еврозоната! Нека останалите да си запазят суверенитета и да си членуват в един ЕС, който е по-либерален като правила и задължения на страните!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":

  Смисълът на федерацията е именно запазване на суверенитета и идентичността на локалните единици, а не някаква империя от рода на СССР със свръхцентрализаирано управление.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bulgarische Motoren Werke":
  http://www.bg-pravo.com/2009/11/12_28.html
  "...2.Конфедерация - съюз от държави. Създава се на договорна основа между две или повече държави. Конфедеративният съюз е неустойчива общност от д-ви, които съхраняват своя суверенитет. Субектите на конфедерацията имат своя независима държавна организация.ЕС притежава белезите на конфедерация. Конфедерацията създава свои органи които се грижат за общите дела на съюза.
  3. Федерация - съюзна д-ва. Тя е единна д-ва, която трайно обединява множество държави или държавни образувания. Федерацията има общи органи - парламент, правителство, върховни съдийски органи. Обикновено е двукамерен - едната се избира от цялото население, а другата - от представители на държавните образувания, които са субекти....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":

  Федерацията е по-справедливият метод при който би трябвало да се запази суверенитета на държавите и да се даде повече сила на малките. В момента малки държави като България нямат никакво влияние при вземането на решения, вярно, че за това имат вина и нашите политици, но и самата система. А относно правилата, видях как едни и същи правила в стара Европа се прилагат доста либерално, а когато тръгнеш на изток стават супер строги, просто въпрос на манталитет, а и на изградено общество, нещо което определено го няма тук.

 12. 12 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#9:"Bulgarische Motoren Werke"]Смисълът на федерацията е именно запазване на суверенитета [/quote]
  Прав си. В този си вид, ЕС в момента нито мисъл, нито смисъл има за нормалните европейци. Изхода е: локализираме и изпращаме свръх европейците в Свръх ЕС . Отделяме им по една щастлива кокоша клетка, а нормалните европейци започват щастливи песни , танци и аперитиви , очаквайки щастливото похапване. След това, възстановяваме Европейската Икономическа Общност, без политическите паразити. Започваме реална работа в реално производство и ЕИО става отново онова, което е бил , а не политическия труп ЕС.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#10] от "dqdomart":

  Аз съм за федерация с "малко" правителство, което да се занимава със сигурността на-вече, т.е. да защитава съюза от атаки. Не ща Брюксел да ми казва колко да са криви краставиците или да ми дава еврофондове.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bulgarische Motoren Werke":
  А аз съм за конфедерация, защото при федерация имате общ държавен дълг! И пак българите ще плащат за годините, живяни от европейците , в хубав живот над възможностите им!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Добре, може и конфедерация.
  Само да не е социализъм, като сега.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 16. 16 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#12] от "Венко":
  Утопията помага при силно депресивни състояния, но е безнадеждна в изходите, които предлага!
  Когато дойде времето да се преизбира Меркел и французите вече са се вкарали в тенджерата сами, а германците и по-точно средната класа, не харесат френч буламача, който ще им се сервира, е, тогава ще говорим за фиксиране на проблеми и контра немски отговор за утопистите, а скоростите всеки ще си ги изравнява, според налягането на депресивността му!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bulgarische Motoren Werke":
  http://www.bg-pravo.com/2012/09/39_13.html
  "...Големите държави - Франция, Германия, Италия не са склонни да приемат федерация – това означава да се прекрати съществуването им. Към настоящият момент е приета формата – европейски съюз – това е особен вид съюз от държави, неизвестен до сега. ЕС притежава белезите на държава без да е държава. Той притежава собствена политическа власт, собствено право. ЕС има и отделен политически управленски ред. Основният въпрос в политическата организация на ЕС е въпроса за съюза като цяло и държавите членки – това е проблемът за разпределяне на властническата компетентност. Решаването на проблема е подсказан от Германския конституционен съд – това решение се състои в становището че страните – членки на съюза прехвърлят част от своя суверенитет на съюза и той го упражнява за постигане на общите цели...."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#17] от "dqdomart":

  И какво излиза, ЕС уж е конфедерация, а на практика е федерация ("ЕС притежава белезите на държава без да е държава". Ей това лицемерие ще ни затрие. И така наречената "солидарност", което не е нищо друго освен социалистическо преразпределяне.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#18:"Bulgarische Motoren Werke"]И какво излиза, ЕС уж е конфедерация, а на практика е федерация[/quote]
  Ааа- не е федерация- никой не може да задължи в момента България да плаща гръцките дългове, освен ако сами не изявим желаниеНо виждате, че самите "нетни донори' на ЕС не желаят да си отдадат напълно суверенитета и да преустановят съществуването си като суверенни държави в името на европейска федерация,, но много лицемерно убеждават южно - и източно- европейците "Нека бъде повече Европа'- т.е. ВИЕ си прекратете съществуванеот на суверенните държави, а НИЕ ще си останем суверенни държави МНОГО ГОЛЯМО ЛИЦЕМЕРИЕ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изходът и свобода и демокрация, а не това, в което са се превърнали повечето европейски държави - социални управление с голямо преразпределяне на богатството, множество регулации спъващи бизнеса, минимални прагове на заплащане уж предпазващи бедните, а в същото време изхвърлящи същите от пазара на труда и т.н.

  А приказките за солидарност са абсолютно погрешни. Когато една държава сгреши и стигне до състояние на фалит, тя трябва да понесе последствията, в противен случай, останалите ще видят, че да харчиш повече отколкото изкарваш не се наказва и ще се спасят и съответно тръгват по същия път.

 21. 21 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 756 Весело

  Аман от празнословия по темата.
  Криза няма.
  Няма вече лесни пари и забогатяване.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 22. 22 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  Бла, бла, бла. Весели кокошки, нали?
  Ко-ко-ко-колко сте простички!
  Федерация или конфедерация? С вазелин или без вазелин?

  България е древна и заслужава много повече!
 23. 23 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А като почне всяка малка патка да повтаря криза е, криза е. Каква криза, бе? Кризата е в главите ви. Проблемът е в духовния упадък, не в циклите на монетаризма.

  България е древна и заслужава много повече!
 24. 24 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#23] от "flagellumdei":

  Ейййй отде я извади тази мисъл бе! Да не е от "комунистическото наследство"

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 25. 25 Профил на kabman
  kabman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Крайната форма на човешкото развитие е пълна интеграция. И въпреки, че това развитие към обединение е противно на нашата собствена личност и на националния егоизъм на всяка една държава, трябва да приемем тази естествена революция като задължение, като факт и да вземем решения в съответствие с нея.
  Европа отчасти се обедини, страхувайки се от зараждането на една нова война, а не поради желана интеграция. Но днес не само ЕС, а целият свят трябва да помисли за необходимостта от интеграция според закона на еволюцията на човешкото общество. Сблъскваме с факта, че интеграцията е следващата форма на човечеството и не можем да я игнорираме.
  С всеки изминал ден, ставаме все по-интегрирани и близки и съответно трябва да изградим наново нашите връзки на всички нива. Иначе цялото човечество ще се срине, във всичките си връзки и институции.
  Но Европа до този момент няма концепция за изход от кризата.
  Решаващият въпрос е един: ще съумее ли Европа да започне истинско обединение?
  Когато говорим с политици, икономисти, социолози за решаване на кризата по пътя на интеграция на обществото, да го доведем до разумно потребление, освобождаване на голяма част на обществото от работа и привличането му към задължително глобално, интегрално образование и възпитание – те възразяват, че, ние говорим неконкретно: къде са нашите предложения за изхода от кризата, как именно да се сближат страните и народите, какво се променя в обществените и производствени отношения, в отношенията човек – държава и т.н. Но над разработката на тези планове трябва да работят специалистите в съответните области. Ние обясняваме идеологията на интегралното общество. Тя не закрива процеса по разработката на новото направление, а само го задава, а след това се встъпва в работа „технически“. За решаване на проблемите по кризата трябва да се създават работни групи от икономисти, ръководители на предприятия, плановици и пр., съвместно с нашите специалисти по интегралността на света.
  От това, че още не сме започнали да променяме нашите обществени, икономически, производствени, семейни и други отношения – светът ще продължава да пълзи към същата голяма криза. Така че не е ли време да забележим и да откликнем на призива да работим заедно над създаването на технологии на преходния период – прехода на света към единна съвършена форма?

 26. 26 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Аз си пукам г*за от работа и си изкарвам честно пари, които ми стигат... За който е криза да му мисли какво е сбъркано не само в икономиката, ами и в него.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 27. 27 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  "Намирането на добрия подход към решение е много труден процес – трябва да се намери балансът между всички страни"
  --
  "Доказателството, че имаш пудинг, е като го изядеш, а доказателството за развитие на икономиката са заетостта и заплатите", каза председателят на изследователската програма "Next left" (от англ. - следва лявото) Алфред Гузенбауер, който е бивш канцлер на Австрия. Според него осигуряването на заетост е основният елемент за икономически растеж и изход от кризата.

 28. 28 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не пътища, Жени. Магистрали.

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#1] от "Борислав":

  Има изход, и то поне два или да карат по предложението на Сорос и Германия да излезе от еврозоната (да въведе някаква нова "ръжена" марка например) или да отвърже инфлацията като ЦЕБ почне да печата парета, не че и сега не го прави....

  Глупавото е че се мотаха три години ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на white_rhino
  white_rhino
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Асен Блатечки да очаква да му плащат авторски права, когато и той се научи да си плаща.
  Нахалните му рекламисти вече няколко пъти лепят афиши по дома ми, въпреки изричното ми противопоставяне. Онази наглата с червената коса и очилцата, дето се представя за негов импресарио изрично обеща, че няма повече да лепят и на другия ден отново лепиха плакати!
  НЕПОЧТЕНИ ХОРА!
  Да го нахраним Блатечкия - да му донесем червеи и жаби от зоомагазина!

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#14] от "dqdomart":
  А да има ли Обща външна политика ? Иначе , всякак ще пере пешкира на Глобалното ...

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Никой досега не е ошамарил звучно ЕС.
  ЕС е галеното дете на света. Арабите не и бутат небостъргачите а и работят без о0сигуровки на черно. Китай и работи на пълни обороти за никакви пари. Русия малко не и цепи басма, ама пък с какво - само с едната газ и петрол.
  А ЕС и е време да разбере че в този свят борбата е безмилостно жестока и ако тя като икономически регион не е конкурентна на пазара, в технологията, в културата, в науката, то бавно но славно ще си отмре, като маите и инките. Световното развитие се мести от регион на регион и куменето дали да е така па дали да е инак и балтавенето с дребни проблеми не е никак продуктивно. И то във времена докато останалите не чакат а бачкат здраво и правят общество.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#25] от "kabman":

  ++

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 34. 34 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Добре е за Европа да остане обединена, обединението е платено с много кръв в миналото. Но трябва да положи огромни усилия за преодоляване на различията и предразсъдъците си и най-вече да намери общ език, нямам предвид преносния смисъл на този израз. Вярно, преводачите имат хляб сега, но общият език е жизнено важен за единството. Европа не живее само за сметка на останалия свят, има си производствена и иновативна мощ, само евробюрокртите трябва да осъзнаят, че развитото социалистическо общесто се провали в близкото минало и да не лелеят идеите му. Западните емисари през 90-те ни промиваха мозъците с принципите и превъзходството на пазарната икономика, а май сами се заразиха с идеите на провалената планова икономика. Кризата е резултат до голяма степен на всички тези цифри и неосъществени проценти растеж, заради които финансовите спекуланти дърпат конците в различни посоки. Не е хубаво само пари да правят пари и да мачкат съзидателната мотивация.

 35. 35 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да,но до знамето е докарано.Все пак има пьрва стьпка.

 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 771 Любопитно

  Малко елементарен коментар - не като за Дневник / трябва да си вдигнете нивото , не сме в гимназията /. Но...
  Да , мнозина в евро-институциите трябва да разберат ,че в реалния свят получаваш толкова ,колкото можеш да изработиш,
  "златните пенсии и заплати " не струват нищо ако няма кой да ги заработи / и плати някой ден / .
  Но , Европа продължава да бъде най-големият общ пазар, Европа продължава да бъде най-големият износител на мозъци за САЩ , Канада, Австралия и т.н. ,
  Върнете ни ИНИЦИАТИВАТА/ биите шута на Англия , която непрекъснато реве ,че не й дават да си седи комфортно на два стола, покажете жълт картон на Франция, която не спира да плаче за привилегии,за гърците да не говорим !/
  Дайте ни ДЕМОКРАЦИЯ - не бюрокрация / истински Европарламент със истинско Европравителство - отговорни директно пред избирателите/
  Без ИНИЦИАТИВА и ДЕМОКРАЦИЯ , и най-важното : без чувство за СПРАВЕДЛИВОСТ , рано или късно се стига до анархия - не е в интерест нито на елитите ,нито на обикновенните хора.....
  600 милиона се надяваха да бъдат част от това чудо- невиждано , други 3 млрд по някакъв начин вярваха ,че това е възможно.....
  Не убивайте мечтите ни ,защото ние ще изядем банковите ви сметки и ще разритаме нечии въздушни кули просто като гласуваме с краката си , така веднъж си отиде една утопия .... Дано Европа най-сетне намери себе си , а Европейците верни на себе си да бият къча на всичко псевдо - ЕС , или ще получим това за което правим жертви / всеки според положението и страната / или всичко от начало : 1914 година / за други малко по-рано /

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK